Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Πικρότερος και ακριβότερος θα είναι ο καφές στα ΚΨΜ του στρατού χάριν της «ανάπτυξης» της εθνικής οικονομίας. Τη θέση ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και ταυτόχρονα θα αποδεσμεύσει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόλησή τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ΚΨΜ.
Εγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αθανάσιου Δαβάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μπορούσε να αποτελεί την αστεία είδηση των πρώτων ημερών του χρόνου, αν δεν άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για εισβολή ιδιωτικών εταιρειών σε στρατιωτικές μονάδες.
Επερωτήσεις βουλευτών
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το θέμα, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών. Η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Σε 300.000-600.000 ευρώ υπολογίζεται ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά, Βασίλη Κυριακάκη και Θοδωρή Δρίτσα.
Ο υφυπουργός κ. Δαβάκης απαντά ότι οι συμφωνίες παραχώρησης έχουν επιτευχθεί κατόπιν δημόσιων μειοδοτικών διαγωνισμών και ειδικών όρων συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας.
«Πρόκειται για παραχώρηση φιλέτου με μονοπωλιακούς όρους σε όλα τα επίπεδα στην εταιρεία Αφοί Κομπατσιάρη. Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που έχει όλα τα κυλικεία στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, στην Αρχιτεκτονική και στη Φιλοσοφική» καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Σπάρτακος ρωτώντας «γιατί το υπουργείο δεν δίνει, όπως όφειλε, αναλυτικά τις προσφορές των άλλων εταιρειών για τον διαγωνισμό».
Επιπλέον καμία απαλλαγή των φαντάρων από υποχρεώσεις δεν προκύπτει, αφού σε κανένα κέντρο νεοσυλλέκτων δεν απασχολούνται νέοι αλλά όσοι έχουν έρθει από την παραμεθόριο με καλή μετάθεση.
Και ενώ η «διαφανής ανάπτυξη» ξεκινούσε από τα ΚΨΜ της χώρας, ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρόσωπο-κλειδί για τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ από μίζες σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, κατέθετε στον ανακριτή.
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου