08:03 | 31 Ιουλ. 2015
Τελευταία ανανέωση 10:08 | 31 Ιουλ. 2015
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την τελική ρήξη ή συνθηκολόγηση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή νίκη τακτικής του Αλέξη Τσίπρα και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου.
Η απόφαση ελήφθη με καθαρή πλειοψηφία - δεν χρειάστηκε καν να γίνει ψηφοφορία – και δίνει στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον αναγκαίο χρόνο για να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές αλλά και να επιχειρήσει ανασύνταξη σε επίπεδο κομματικών ισορροπιών.
Οι βασικοί παράγοντες που έκριναν το αποτέλεσμα στην χθεσινή, 12ωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν δύο: Ο πρώτος ήταν η ρελάνς Τσίπρα και η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα ακόμη και αυτή την Κυριακή με ερώτημα το «ναι» ή το «όχι» στη συμφωνία με τους πιστωτές.
Ήταν μια κίνηση που πυροδότησε προβληματισμό και επανατοποθετήσεις στην πλευρά της αριστερής πτέρυγας καθώς οι συσχετισμοί στην ευρεία κομματική βάση που θα μετείχε σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα δεν είναι ίδιοι με εκείνες των στενών συλλογικών οργάνων.
Ο δεύτερος, και πλέον ουσιαστικός πολιτικά, ρυθμιστικός παράγοντας ήταν η κίνηση των «53+», που εν τέλει στήριξε την πρόταση Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο, κάνοντας όμως ενωτική παρέμβαση και θέτοντας ως προϋπόθεση το εσωκομματικό μορατόριουμ και την αποχή από οποιασδήποτε μορφής πειθαρχικές κινήσεις τύπου διαγραφών.
Η στάση των «53+», που ασκεί έντονη κριτική στην διαπραγματευτική τακτική και σε συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά, ταυτόχρονα, τάσσεται κατηγορηματικά κατά των εναλλακτικών εξόδου από το ευρώ, αναμένεται να επηρεάσει πλέον σημαντικά και τις εξελίξεις στον δρόμο προς το συνέδριο.
Στην έτερη πλευρά, την πλευρά Λαφαζάνη, το κλίμα και οι τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή κατέδειξαν και τις βαθιές πια διαχωριστικές γραμμές ενώ διαμόρφωσαν πιο ευκρινώς και το σκληρό μπλοκ των διαφωνούντων. Μετριοπαθή στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο Αλέκος Καλύβης, διαφοροποιήθηκαν από την πρόταση Λαφαζάνη για άμεσο διαρκές συνέδριο και τάχθηκαν υπέρ του συνεδρίου το φθινόπωρο, ενώ στην άλλη όχθη 17 στελέχη της ΚΟΕ με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντιαποχώρησαν υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους από την Κεντρική Επιτροπή.
Ο Ρούντι Ρινάλντι είχε ήδη παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των τριών βουλευτών που προέρχονται από την ΚΟΕ, των Κοδέλα, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, την επόμενη πράξη του εμφυλίου θα καθορίσει η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το πόσοι πλέον βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή.
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς όσους πουν ξανά «Όχι» είναι καθαρό, να παραδώσουν τις έδρες τους – ουδείς, όμως, μέχρι στιγμής από την πλευρά Λαφαζάνη δεν δείχνει διάθεση και πρόθεση παραίτησης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου