ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες -Κλειδώνει

Μαξίμου: Άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες

Κλειδώνει

17:30 | 27 Μάιος. 2015
Αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μείωση συντάξεων, βιώσιμη λύση για το χρέος και χαμηλά πλεονάσματα προβλέπει, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η συμφωνία με τους πιστωτές που μπαίνει στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement] ξεκινούν σήμερα στο Bussels Group».
To Mαξίμου επιβεβαιώνει επίσης τις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, επισημαίνοντας ότι εάν δεν απαιτείτο η συναίνεση του ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία, ενώ καλεί με νόημα τους θεσμούς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επισημαίνει, δε, ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.
Τί προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας, θα περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:
  1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
  2. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
  3. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
  4. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.', τονίζουν οι πηγές του Μαξίμου, ενώ διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες καταγγέλλοντας «παιχνίδια» και τονίζοντας:  «Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».
«Αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ η συμφωνία θα είχε κλείσει»
Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά».
«Η κυβέρνηση», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι, «έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου