Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Τα «γεράκια» των τραπεζών στήνουν σενάρια και χειραγωγούν

Τα «γεράκια» των τραπεζών στήνουν σενάρια και χειραγωγούν

Λόμπι του τρόμου

11:22 | 01 Μάιος. 2015
Τελευταία ανανέωση 18:27 | 01 Μάιος. 2015
Παίζουν «σκληρά» στα χαρακώματα της χειραγώγησης, μοιράζουν νέα... λήμματα τύπου «Grexit» και «Grimbo» μαζί με αλλεπάλληλα εγχειρίδια τρόμου και πορεύονται συνήθως παράλληλα κι, ενίοτε σε αγαστή συνεργασία, με τα λόμπι των «γερακιών» σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, βεβαίως, και από το νέο γύρο της ελληνικής κρίσης - την «τελική αντιπαράθεση» όπως την περιγράφουν τα διεθνή media, «της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές». Μ’ ένα μπαράζ εκθέσεων και αναλύσεων, οίκοι και τράπεζες, μπαίνουν δυναμικά στην κούρσα παρασκηνίου που φαίνεται πως θα συνοδεύσει τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα της διαπραγμάτευσης και «ποντάρουν» στα δικά τους σενάρια - σενάρια, πάντως, που στο παρελθόν έχουν περισσότερες φορές διαψευσθεί παρά επιβεβαιωθεί.
Στην παρούσα φάση, πάντως, η Deutsche Bank δίνει ως βασικό σενάριο μια «απρόθυμη συμφωνία και δημοψήφισμα» η Goldman Sachs βλέπει Grimbo αντί Grexit - δηλαδή το σενάριο μιας «γκρίζας ζώνης» εντός ευρώ - και η Moody's  περιορίζεται στη συνήθη... υποβάθμιση της Ελλάδας και διαπιστώνει «μεγάλη απόσταση» Αθήνας - πιστωτών.
Deutsche Bank: Απρόθυμη συμφωνία και δημοψήφισμα
Η γερμανική Deutsche Bank δίνει, μέχρι στιγμής, μάλλον την πιο... μετριοπαθή εκδοχή για την έκβαση της κρίσης, παρουσιάζοντας ως βασικό σενάριο μια «απρόθυμη συμφωνία» Ελλάδας - πιστωτών που, πιθανότατα θα συνοδεύεται από δημοψήφισμα.
«Η κυβέρνηση», επισημαίνει στην ανάλυσή της, «θα μπορούσε να πετύχει μια απρόθυμη συμφωνία με την Ευρώπη, την οποία θα ακολουθούσε ένα εθνικό δημοψήφισμα για λαϊκή έγκριση. Από όλα τα πιθανά σενάρια, η εκτίμησή μας είναι ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν το πιο θετικό. Για να λάβει χώρα, υποθέτουμε ότι απαιτεί σαφή κυβερνητική στήριξη, και ευρεία υποστήριξη από τα άλλα πιο μετριοπαθή πολιτικά κόμματα. Ως τέτοιο, θα ήταν πολύ πιθανό να προχωρήσει, ενώ θα ήταν και καταλύτης για την συμμετοχή περισσότερων μετριοπαθών κομμάτων στην κυβέρνηση».
Οι αναλυτές της Deutsche Bank δίνουν πιθανότητες 50% στο εν λόγω σενάριο. Ως δεύτερη πιθανότερη έκβαση, με ποσοστό 30% δίνουν την «διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ» είτε λόγω «καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, είτε λόγω απόρριψης της συμφωνίας» και ως τρίτη, με 20%, την «αλλαγή κυβέρνησης» και, ίσως, την «συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Goldman Sachs: Η Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη» του ευρώ
Στην δική της ανάλυση η Goldman Sachs βλέπει την Αθήνα και τους πιστωτές «απρόθυμους» να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία και δίνει ως πιθανότερο σενάριο εκείνο του  «Grimbo» - δηλαδή, τη σταδιακή διολίσθηση της Ελλάδας σε μια «γκρίζα ζώνη» εντός ευρώ και σε οικονομικό τέλμα.
Το «Grimbo» είναι το νέο... λήμμα της παρούσας κρίσης και εφευρέθηκε από τους αναλυτές της Citigroup. Προέρχεται από τις λέξεις Greece και limbo, όπου limbo  σε ελαφρώς... μεταφυσικούς όρους είναι εκείνη η «περιοχή» μετά θάνατον, όπου εγκλωβίζονται οι ψυχές που δεν μπορούν να πάνε ούτε στην κόλαση ούτε στον παράδεισο. Και παραμένουν σε ένα ασάλευτο σύμπαν, στο κενό και στη λήθη. 
Σ' αυτή, λοιπόν, τη... μεταφυσική μεταβατική κατάσταση θα οδηγηθεί η Ελλάδα, κατά την Goldman Sachs, η οποία στην ανάλυσή της αναφέρει:
«Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια ασυνήθιστη θέση εντός της ευρωζώνης η οποία θα χαρακτηρίζεται από: Καθυστερήσεις πληρωμών στους επίσημους πιστωτές, ελέγχους στις τραπεζικές αναλήψεις και εξυπηρέτηση εγχώριων υποχρεώσεων με υποσχετικούς τίτλους (IOUs) αντί για ευρώ». 
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την «γκρίζα ζώνη» είναι πιο πιθανή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, απ ό, τι η επιστροφή στην δραχμή με ένα κανονικό Grexit. «Η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει, «δεν θα επιβίωνε από μια απόφαση που θα την οδηγούσε είτε στο να βγει από το ευρώ, είτε στο να δεχθεί ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι πρόθυμες να οδηγήσουν σε Grexit καθώς φοβούνται μια μετάσταση».
Η  Goldman Sachs υπολογίζει επίσης στα 33 δις ευρώ τις συνολικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, και εκτιμά ότι μόνον τον τελευταίο μήνα οι εκροές ήταν της τάξης των 6 δις ευρώ.
Moody's: Καμία άμεση προοπτική για συμφωνία
Ο οίκος Moody's, που την Τετάρτη υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επίπεδο «junk» μένει μακριά από την έκδοση ... τελικής ετυμηγορίας, αλλά διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα και οι επίσημοι πιστωτές της παραμένουν σε μεγάλη απόσταση σε βασικά ζητήματα» και εκτιμά ότι «δεν υπάρχει άμεση προοπτική για συμφωνία σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης».
«Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», προσθέτει, «υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ενός πολιτικού ατυχήματος που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε αθέτηση πληρωμών των χρεών της - συμπεριλαμβανομένων και των χρεών προς την ΕΚΤ»
http://tvxs.gr/news/ellada/ta-gerakia-ton-trapezon-stinoyn-senaria-kai-xeiragogoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου