Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκό σινεμά στη μικρή οθόνη

Ευρωπαϊκό σινεμά στη μικρή οθόνη

 
Του Σωτήρη Μανιάτη

Μια διαδρομή σχεδόν επτά δεκαετιών επιχειρεί να διανύσει κινηματογραφικά το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. Αλλο ένα αφιέρωμα, αυτή τη φορά με ταινίες από το ευρωπαϊκό σινεμά, ετοιμάζει να ρίξει στη «μάχη» της τηλεθέασης η ΕΤ-3.


Πρόκειται για ενδεικτικές επιλογές μέσα από μια δεξαμενή ταινιών του ευρωπαϊκού κινηματογράφου τα τελευταία 68 χρόνια. Επιλογές που ανήκουν στον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Δερμεντζόγλου, ο οποίος έχει διαλέξει φιλμ από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία.

Συνολικά θα μεταδοθούν πέντε φιλμ από τις 19 Ιανουαρίου έως και τις 16 Φεβρουαρίου (23.00) και μάλιστα τα δύο εξ αυτών αφιερώνονται στον διακεκριμένο Τούρκο σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου, ο οποίος μόλις στα 50 του χρόνια έχει γυρίσει πέντε εξαιρετικές ταινίες, όπως σημειώνει ο Α. Δερμεντζόγλου, που αναδεικνύουν σύγχρονες όψεις της Τουρκίας.

Με κοινωνικοπολιτική ματιά εξετάζει με καθαρότητα τη σύγκρουση παλιού και νέου και την υποχώρηση των παραδοσιακών αξιών στην πατρίδα του. Και οι πέντε κινηματογραφικές ταινίες έχουν αγαπηθεί από τους σινεφίλ, ενώ η διεισδυτική ματιά τους είναι ανθρωπιστική, πολιτική, κοινωνιολογική, με αισθητική υψηλού επιπέδου.

Η αρχή θα γίνει αυτό το Σάββατο (19/1) με την αριστουργηματική δραματική κομεντί του Ζαν Ρενουάρ «Ο κανόνας του παιχνιδιού» (παραγωγή 1939). Πρόκειται για ένα φιλμ που εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά όλων των εποχών με πρωταγωνιστές τους: Μαρσέλ Νταλιό, Νορά Γκρεγκόρ, Πολέτ Ντιμπόστ κ.ά. Μια ομάδα Γάλλων αριστοκρατών με τους υπηρέτες τους συγκεντρώνονται σε έναν πύργο για κυνηγετικό Σαββατοκύριακο, παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου…

Η συνέχεια θα δοθεί μία εβδομάδα μετά με την ισπανική δραματική ταινία φαντασίας του Βίκτορ Ερίθε «Το πνεύμα του μελισσιού» (παραγωγή 1973), με τους Φερνάντο Φερνάν Γκόμες, Τερέσα Γκιμπέρα, Ανα Τόρεντ. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες αντιφρανκικές αλληγορίες που γυρίστηκαν επί εποχής Φράνκο, με εξαιρετική αισθητική και ανατρεπτικό σενάριο.

Στις αρχές του Φλεβάρη (2/2) σειρά θα πάρει «Ο θυρωρός της νύχτας» της Λιλιάνα Καβάνι (ιταλική παραγωγή 1974), με τους Σαρλότ Ράμπλινγκ, Ντερκ Μπόγκαρντ κ.ά. Ενα από τα πρώτα φιλμ που εστίασε στη σχέση θύτη-θύματος μέσα στο ναζιστικό περιβάλλον. Και θα ακολουθήσουν ο «Εκπτωτος άγγελος» (συμπαραγωγή Τουρκίας-Ελλάδας 2003) στις 9/2, με τους Τουλέν Οζέν, Μπουτάκ Ακαλίν κ.ά., και «Το αυγό» (τουρκική παραγωγή 2007) στις 16/2 με τους Νεζάτ Ισλέρ, Σααντέτ Ακσόι κ.ά. Και τα δύο φιλμ με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σεμίχ Καπλάνογλου.

Πριν από την προβολή κάθε ταινίας του αφιερώματος της ΕΤ-3 θα υπάρχει μια σύντομη εισήγηση-πρόλογος από τον Αλέξανδρο Δερμεντζόγλου για το σκεπτικό και το περιεχόμενο των φιλμ. Και τα πέντε φιλμ διατρέχονται ουσιαστικά από το κοινό θέμα του τίτλου της πρώτης ταινίας: ο κανόνας του παιχνιδιού για την πολιτική, τις σχέσεις, την κοινωνία, την υποκρισία, την έλξη, τη χημεία, τον κινηματογράφο…

s.maniatis@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου