Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ντροπή οι κατασχέσεις

Έντυπη Έκδοση

Ντροπή οι κατασχέσεις

Η ευρηματικότητα του Δημοσίου στην Ελλάδα δεν έχει, πραγματικά, όρια. Ειδικά όταν πρόκειται για εισπράξεις χρεών από τους πολίτες. Τότε κάνει τα πάντα, γίνεται πραγματικό αρπακτικό, προκειμένου να ξεπεράσει τις απαγορεύσεις του νόμου και να φέρει σε δύσκολη θέση τους οφειλέτες.
Enet,gr Enet,grΣτην προσπάθειά του αυτή έχει ως σύμμαχο την τραπεζική πρακτική, που οδηγεί σε άμεση κατάσχεση μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο. Η κατάσχεση γίνεται αυτόματα, 24 ώρες μετά την κατάθεση των μισθών και των επιδομάτων στο λογαριασμό του υπόχρεου, χωρίς κανέναν περιορισμό στο ποσόν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα κόντρα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, που συμπεριελήφθησαν σε νόμο, ότι ο μισθός των εργαζομένων έως το ποσόν των 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετος για οποιαδήποτε οφειλή και έναντι οποιουδήποτε οφειλέτη.
Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται γι' αυτή την καραμπινάτη παρανομία είναι εξωφρενική. Στηρίζεται στην αυθαίρετη ερμηνεία, πως αν ο δικαιούχος του συγκεκριμένου τραπεζικού-μισθολογικού λογαριασμού, στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, δεν τρέξει μέσα σε 24 ώρες να τον «σηκώσει» από την τράπεζα, τότε το ποσόν που περιέχεται σ' αυτόν θεωρείται αυτοδικαίως απλή τραπεζική κατάθεση!
Με αυτή την ερμηνευτική αλχημεία, ο δικαιούχος παύει να προστατεύεται από το ακατάσχετο, για ολόκληρο πλέον το ποσόν του λογαριασμού, αφού αυτός δεν αναγνωρίζεται ως μισθολογικός. Το αδιανόητο είναι πως, με τον τρόπο αυτό, είναι πολύ πιθανό να κατασχεθούν μαζί με τους μισθούς και επιδόματα ανεργίας, το επίδομα θέρμανσης, καθώς και πάσης φύσεως βοηθήματα που είναι εκ του νόμου ακατάσχετα.
Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει ακέραιη η κυβέρνηση. Πιεζόμενη από την τραγική υστέρηση εσόδων (τα ληξιπρόθεσμα από την αρχή του χρόνου έφθασαν ήδη τα 5,3 δισ. ευρώ), έχει δώσει εντολές στους εφόρους να πιέσουν ασφυκτικά τους πολίτες, τους οποίους απειλούν πλέον ανοικτά και χωρίς περιστροφές με κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Βέβαια, ο πολίτης μπορεί να αντιδράσει και να προστατευθεί. Είτε σηκώνοντας όλο το ποσόν την ημέρα της κατάθεσης (αυτό προφανώς δεν γίνεται πάντα μέσω ΑΤΜ) είτε προσκομίζοντας δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι ο λογαριασμός περιέχει μόνο τις αποδοχές του. Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού. Αντί να εφαρμόσει τη νομιμότητα, η εξουσία συνεχίζει να εξαπατά και παιδεύει τους πολίτες. Είναι ντροπή, που η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να απαλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου