Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η σκληρή ναζιστική ιστορία πίσω από το δώρο Πούτιν στον Τσίπρα

Η σκληρή ναζιστική ιστορία πίσω από το δώρο Πούτιν στον Τσίπρα

TVXS Ρεπορτάζ

07:29 | 09 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 09:10 | 09 Απρ. 2015
Υψηλό συμβολισμό και μνήμες από τις σκληρές σελίδες του ναζισμού στην Ελλάδα κρύβει το δώρο που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.
Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα ιστορικά, «ματωμένα» κειμήλια της γερμανικής κατοχής. Την εικόνα είχε κλέψει από μοναστήρι της Σπάρτης ο αξιωματικός των ναζί Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, ό άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία και ως ο «χασάπης» της Κρήτης. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από συγγενείς του για να την δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ ήταν ο γερμανός διοικητής της Κρήτης που είχε διατάξει τη σφαγή στη Βιάννο. Εκείνη η περιβόητη διαταγή του έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο άγριες και κυνικές στιγμές του ναζισμού στην Ελλάδα:
"ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ"
Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι το κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας,
Επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων διέπραξαν τον φόνο του επιλοχία διοικητού του φυλακίου Γενί Γκαβέ
Επειδή οι κάτοικοι των Ανωγείων διέπραξαν το σαμποτάζ της Δαμάστας,
Επειδή οι αντάρτες κάθε προέλευσης, βρίσκουν καταφύγιο και προστασία στα Ανώγεια
Επειδή μέσω Ανωγείων διεπράχθη η απαγωγή του στρατηγού Φον Κράιπε
ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ
Την πλήρη καταστροφή της πόλης και την εκτέλεση οιουδήποτε άρρενος κατοίκου που θα τύχει να βρεθεί μέσα στην πόλη και γύρω απ' αυτήν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Χανιά, 13 Αυγούστου 1944
Στρατηγός Διοικητής
Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ»
Με βάση αυτή τη διαταγή το χωριό καταστράφηκε συθέμελα και 50 κάτοικοι που είχαν απομείνει εκεί δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς.
Ο Μίλερ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1946 σαν εγκληματίας πολέμου για αυτή του την πράξη αλλά και για άλλες, κατά την διάρκεια του πολέμου. Εκτελέσθηκε "δια τυφεκισμού" από στρατιωτικό απόσπασμα τον Μάιο του 1947 στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου