ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάσχα στα θρανία με το... «έτσι θέλω»
Σωρεία καταγγελιών από γονείς και εκπαιδευτικούς έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος σχετικά με τη λειτουργία μεγάλων ιδιωτικών σχολείων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Μάλιστα η Ομοσπονδία δεσμεύεται ότι θα ζητήσει από τις εποπτικές αρχές αλλά και από τη Δικαιοσύνη να παρέμβουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων από την άλλη, σε χθεσινή του ανακοίνωση, υπερασπίζεται τη δυνατότητα που του δίνεται «εκ του νόμου» να χρησιμοποιούν οι σχολάρχες τις σχολικές υποδομές εκτός διδακτικών ημερών και εγκαλεί την ΟΙΕΛΕ για εμπάθεια και απειλές προς τα ιδιωτικά σχολεία.
Πράγματι, σύμφωνα με τον νόμο 4264/2014, άρθρο 48, η παράγραφος 4 του άρθρου 12 του νόμου 682/1977 «Περί Ιδιωτικών σχολείων Γενικής Εκπαιδεύσεως και Σχολικών Οικοτροφείων» αντικαθίσταται ως εξής: «Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων δύναται να αξιοποιούνται σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών, για την παροχή υπηρεσιών μορφωτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού ή σκοπού φιλοξενίας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν αντίκεινται στη φύση της εκπαίδευσης και στο χαρακτήρα του σχολείου και διασφαλίζεται η προσήκουσα παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης». Ο σύνδεσμος υποστηρίζει επιπλέον ότι η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες είναι προαιρετική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μάλιστα θα «αμείβονται επιπλέον».
Η απάντηση της Ομοσπονδίας
Ως προς το τελευταίο, η ομοσπονδία διά στόματος του γενικού γραμματέα της, Γιώργου Χριστόπουλου, δηλώνει: «Οσοι γνωρίζουν τις εργασιακές συνθήκες στα ιδιωτικά σχολεία θα βάλουν τα γέλια. “Προαιρετικά” με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό την απειλή της απόλυσης».
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ, με τίτλο «Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός ξανά στο μάτι του κυκλώνα», προκύπτει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας πληρώνονται για το 57,44% της εργασίας που προσφέρουν συνολικά στα σχολεία τους. Οσο δε για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 96,90% των δραστηριοτήτων δεν πληρώνεται καθόλου.
«Από την ανακοίνωση του Συνδέσμου απουσιάζει εντελώς το πολύ σημαντικό ζήτημα αν οι μαθητές θα πρέπει να εργάζονται σαν είλωτες 365 μέρες τον χρόνο. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ποια είναι η λογική τους για την αγωγή και την εκπαίδευση» προσθέτει ο Γιώργος Χριστόπουλος, αφήνοντας αιχμές κατά των σχολαρχών και των πρακτικών που αυτοί ακολουθούν.
http://www.efsyn.gr/arthro/pasha-sta-thrania-me-etsi-thelo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου