Με ομιλία του διάσημου Γερμανού φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας, με θέμα "Κοσμοπολιτισμός", συνεχίζεται σήμερα, στις 11 π.μ., στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών «AULA», το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Στη συνέχεια, ο Χάμπερμας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες από 105 χώρες (στα κορυφαία ονόματα που συμμετέχουν, εκτός του Χάμπερμας, συμπεριλαμβάνεται και ο Ουμπέρτο Έκο).
Η πανηγυρική τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ηρώδειο, με έντονες αποδοκιμασίες κατά τον χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, ειδικά τη στιγμή που ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «οι Έλληνες μπορούν να ζουν και με λίγα». Ο υπουργός Πολιτισμού συνέχισε, ωστόσο, απτόητος την ομιλία του, αλλά το κοινό δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει. «Φτάνει, τέλος», ακουγόταν συνεχώς, ενώ οι αποδοκιμασίες εντάθηκαν και πάλι όταν ο υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τους συμμετέχοντες να βοηθήσουν "να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος".
"Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Ο Ουίλιαμ ΜακΜπράιτ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Φιλοσοφικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε όταν άκουσε το 2008 στη Σεούλ ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τους χαιρετισμούς ακολούθησε συναυλία με έργα των Κερουμπίνι, Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Καλκάνη και Γκλουκ, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διαρκέσει έως τις Σάββατο 10 Αυγούστου και θα φιλοξενηθεί στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στου Ζωγράφου, αλλά και στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη και την Ακαδημία του Πλάτωνος.
Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της. Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, έχει οργανωθεί από επιτροπή υπό την εποπτεία της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.
Η επέτειος εξάλλου των 2.400 ετών από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος, του «πρώτου Πανεπιστημίου στον κόσμο», συμπίπτει με την, για πρώτη φορά, διενέργεια του συνεδρίου αυτού στην ίδια πόλη. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα του http://www.wcp2013.gr.