Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Σάρωσε τα ελληνικά «Όσκαρ» η «Μικρά Αγγλία»

Σάρωσε τα ελληνικά «Όσκαρ» η «Μικρά Αγγλία»

Έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) -τα ελληνικά «Όσκαρ» όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται- μεταξύ των οποίων εκείνο της καλύτερης ταινίας, έλαβε η Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη.


Τα βραβεία ήταν μάλλον αναμενόμενα και μάλλον δίκαια μοιρασμένα.

Η τελετή απονομής των βραβείων της ΕΑΚ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συγκέντρωσε όλη την οικογένεια του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η Μίνα Ορφανού με μια... μικρή βοήθεια από τον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου. 

Προβλήματα ρυθμού παρατηρήθηκαν στην απονομή, κυρίως επειδή πολλοί επιμέρους παρουσιαστές βραβείων μακρηγορούσαν και έβγαζαν και εκείνοι (εκτός από τους βραβευμένους)... ευχαριστήριους λόγους προς την Ακαδημία που τους κάλεσε να απονείμουν κάποιο βραβείο, προκαλώντας αμηχανία και κούραση στο κοινό.
Η Μικρά Αγγλία έλαβε -όπως αναμενόταν- τα περισσότερα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Ενδυματολογίας (Γιούλα Ζωιοπούλου), Σκηνογραφίας (Αντώνης Δαγκλίδης), Μακιγιάζ (Εύη Ζαφειροπούλου), Φωτογραφίας (Σίμος Σαρκετζής), Ήχου (στους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμποπιώτη και Τάκης Γιαννόπουλο).

Τρία βραβεία πήρε η ταινία Ο Εχθρός μου: Βραβείο σκηνοθεσίας στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, βραβείο σεναρίου στον Γιάννη Τσίρο και μοντάζ στον Γιώργο Μαυροψαρίδη.

Το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου έλαβε ο Θέμης Πάνου («Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά) και του Α΄Γυναικείου ρόλου η Κόρα Καρβούνη («September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου).

Το βραβείο Β' Γυναικείου απονεμήθηκε στη Ρένα Πιττακή («Miss Violence») και του Β' Ανδρικού στον 
Νίκο Γεωργάκη («Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»). Μάλιστα, η βράβευση του Νίκου Γεωργάκη αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς.

Ο Κώστας Γαβράς καταχειροκροτήθηκε όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το τιμητικό βραβείο της Nova. Ο σκηνοθέτης είπε: «Πολλοί αναρωτιούνται αν είμαι Ελληνογάλλος , αν είμαι Γαλλοέλληνας, αν είμαι Γάλλος κ.λ.π. Στη Γαλλία τα έμαθα όλα, στην Ελλάδα, παίρνω αμπάριζα και βγαίνω».
 
Τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014 στον τεχνικό/colorist από την εποχή της Finos Films μέχρι και σήμερα, Γιώργο Στάμου.
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και την Αμάντα Λιβανού για το Λάμπουν στο Σκοτάδι του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μάς χάρισε μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της βραδιάς λίγο νωρίτερα, όταν παρέλαβε το βραβείο Λουκία Ρικάκη. Ο σκηνοθέτης θυμήθηκε τη γνωριμία του με την αδικοχαμένη δημιουργό, η οποία ήταν μερικά χρόνια νεότερή του.

«Μπήκε στο σαλόνι και φώναξε στη μαμά της: Ακούω φωνές, να κάτσω μαζί σας; Θα ήταν 12 χρονών. Αυτή ήταν η γνωριμία μου με τη Λουκία Ρικάκη» είπε ο κ. Ευαγγελίδης.

Στη Λουκία Ρικάκη αναφέρθηκε και ο Άγγελος Σπάρταλης, ο οποίος απέσπασε βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας για το Από τη Γη στη Σελήνη. «Υπάρχουν διάφοροι θάνατοι γύρω από την ταινία. Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ο γκαντέμης του ελληνικού σινεμά» είπε, λέγοντας ότι το χιούμορ είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να ξορκίζει τον «χάρο».

Θεματική της βραδιάς ήταν τα κινηματογραφικά ζευγάρια. Άνθρωποι που εμφανίστηκαν και μοιράστηκαν για λίγο την οθόνη, κινηματογραφικοί φίλοι (Όμηρος Πουλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος του Tungsten, Γιάννης Ζουγανέλης, δυστυχώς χωρίς τον Σάκη Μπουλά από το Ας Περιμένουν οι Γυναίκες) ή κινηματογραφικοί εραστές (Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιάννης Στάνκογλου από Το Τανγκό των Χριστουγέννων, Δημήτρης Καταλειφός και Θέμις Μπαζάκα από τα Πέτρινα Χρόνια, Γιάννης Βόγλης και την Άννα Λομπεργκ από το Κορίτσια στον Ήλιο). 

Φόρο-τιμής απέτισε η ΕΑΚ και στα ζευγάρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η Μίνα Ορφανού τραγούδησε -συνοδεία ακορντεόν- το «Ας ερχόσουν για λίγο», ενώ έπαιζε βίντεο με σκηνές ζευγαριών από κλασικές ελληνικές ταινίες.

Στην έναρξη της τελετής ανέβηκε στη σκηνή ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, ο οποίος είπε: «Ο κινηματογράφος συνεχίζει να υπάρχει, είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Ξεπερνάμε την κρίση δουλεύοντας». 

Αναφέρθηκε και στον υπουργό Πολιτισμού, λέγοντας «δεν ήρθε, παρόλο που τον καλέσαμε», ενώ κατέκρινε τη ΝΕΡΙΤ για αδιαφορία απέναντι στο ελληνικό σινεμά, λέγοντας: «Κληρονόμησε τα δικαιώματα της ΕΡΤ, αλλά αρνείται να κληρονομήσει τις υποχρεώσεις της».

Στη διάρκεια των απονομών προβάλλονταν βίντεο που είχε επιμεληθεί η ομάδα Virtual Cortex. Τα βιντεάκια ήταν γεμάτα χρώμα και δημιουργική διάθεση και έφεραν την άνοιξη στην αίθουσα της Στέγης.

Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά, η ταινία που η ΕΑΚ επιλέγει να βραβεύσει ως ταινία της χρονιάς, είναι εκείνη που καταθέτει η χώρα μας στις υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ.

Περίπου 150 άτομα (από τα 200 που έχουν το δικαίωμα) ψήφισαν για την ανάδειξη των ταινιών της χρονιάς, αριθμός βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι.
 
Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Μικρά Αγγλία» ( Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης).
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Λάμπουν στο Σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού)
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Γιώργος Τσεμπερόπουλος - «Ο Εχθρός μου»
Βραβείο Σεναρίου
«Ο Εχθρός μου» (Γιάννης Τσίρος)
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Κόρα Καρβούνη -«September»
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Θέμης Πάνου - «Miss Violence»
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Ρένη Πιττακή - «Miss Violence»
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Νίκος Γεωργάκης - «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»
Βραβείο Φωτογραφίας
«Μικρά Αγγλία» (Σίμος Σαρκετζής)
Βραβείο Μοντάζ
«Ο Εχθρός μου» (Γιώργος Μαυροψαρίδης)
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Οι Αισθηματίες» (The boy - Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Βραβείο Σκηνογραφίας
«Μικρά Αγγλία» (Αντώνης Δαγκλίδης)
Βραβείο Ενδυματολογίας
«Μικρά Αγγλία» (Γιούλα Ζωιοπούλου)
Βραβείο Ήχου
«Μικρά Αγγλία» ( Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος)
Βραβείο Μακιγιάζ
«Μικρά Αγγλία» (Εύη Ζαφειροπούλου)
Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Από τη Γη στη Σελήνη» ( Άγγελος Σπάρταλης)
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Ελίνα Ψύκου - «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Washingtonia» - Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Αγγελική Στελλάκη
- See more at: http://left.gr/news/sarose-ta-ellinika-oskar-i-mikra-agglia#sthash.xhI8uzWN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου