Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Θα γράψουν Ιστορία για 87 λεπτά…

20/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα γράψουν Ιστορία για 87 λεπτά…

Το Σάββατο 10 Μαΐου θα ολοκληρωθεί, 84 χρόνια μετά την έναρξή του και την άδοξη διακοπή του, ο φιλικός αγώνας δύο ομάδων από Ελλάδα και Τουρκία, που το 1930 προσπάθησαν να επουλώσουν τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσω του ποδοσφαίρου.
        Pin It
Το Σάββατο 10 Μαΐου θα ολοκληρωθεί, 84 χρόνια μετά την έναρξή του και την άδοξη διακοπή του, ο φιλικός αγώνας δύο ομάδων από Ελλάδα και Τουρκία, που το 1930 προσπάθησαν να επουλώσουν τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσω του ποδοσφαίρου…

ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη

Τον τίτλο του ποδοσφαιρικού αγώνα με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του αθλήματος διεκδικεί επάξια διεθνές φιλικό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στη Χίο το Σάββατο 10 Μαΐου. Αντίπαλοι θα είναι οι ερασιτέχνες του «Λαίλαπα Χίου» με την ομάδα της Σμύρνης «Καρσίγιακα Σπορ», για να ολοκληρώσουν ένα φιλικό παιχνίδι που ξεκίνησε 84 χρόνια πριν, χωρίς ποτέ να ακουστεί το σφύριγμα της λήξης.

Ιστορικό

Ηταν το 1930 και με τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής ακόμα ανοιχτές, όταν οι παράγοντες των δύο ομάδων -σε μια πρώτη προσπάθεια επαναπροσέγγισης- καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις, κλείνοντας τον πρώτο φιλικό αγώνα ομάδων από τις δύο χώρες.

Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στο γήπεδο της Χίου 7 Δεκεμβρίου του 1930 σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με καλεσμένους εκπροσώπους των πολιτικών και εμπορικών αρχών της Σμύρνης που τυγχάνουν θερμής φιλοξενίας από τον Δήμο Χίου. Οι προγραμματισμένες παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υπογραμμίζουν την προώθηση της φιλίας των δύο λαών, οχτώ μόλις χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Στις κερκίδες 1.500 θεατές αδημονούν, αλλά μόλις στο 3ο λεπτό μια καταρρακτώδης νεροποντή γίνεται η αιτία να διακοπεί οριστικά και άδοξα το παιχνίδι, προς μεγάλη απογοήτευση παικτών, φιλάθλων και διοργανωτών.

Υστερα από 76 χρόνια, το 2006, ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης θα ανασύρει από τα αρχεία της Βιβλιοθήκης «Αδαμάντιος Κοραής» την ιστορία και θα αναζητήσει το σωματείο της Χίου, το οποίο όμως πλέον έχει διαλυθεί. Οταν επανασυστήνεται, το 2009, γεννιέται και η ιδέα για την επανάληψη του φιλικού, με σκοπό να παιχτούν τα υπόλοιπα 87 λεπτά του αγώνα. Εστω και με 84 χρόνια καθυστέρηση και από το 3ο λεπτό, ως χρέος και φόρος τιμής στους πρωτοπόρους εκείνους που, αν και βρέθηκαν «απέναντι» στις δυο πλευρές του Αιγαίου, θέλησαν το 1930 να θεμελιώσουν εκ νέου τη φιλία των δύο λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου