Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Οι ταινίες που προβάλλονται από 24 Απριλίου στους κινηματογράφους

Οι ταινίες που προβάλλονται από 24 Απριλίου στους κινηματογράφους

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess.gr τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.

ΒΑΛΕΣΑ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
WALESA. CZLOWIEK Z NADZIEI
Σκηνοθεσία: 
Αντρέι Βάιντα
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Βίκιερβιτς, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Ιβόνα Μπιέλσκα, Ζμπιγκνιεφ Ζαμακόφκσι
Ο Λεχ Βαλέσα (Βαουένσα, προφέρεται στα πολωνικά), έγινε γνωστός από τους αγώνες του εναντίον του σταλινικού καθεστώτος της χώρας του, ως εργάτης στα ναυπηγία του Γκντανσκ. Αγώνας που ξεκίνησε από το 1970 όταν συμμετείχε στην απεργιακή επιτροπή των ναυπηγείων σε μια απεργία η οποία κατεστάλη από τις αρχές με αποτέλεσμα 40 νεκρούς εργάτες. Στη συνέχεια ο Βαλέσα φυλακίστηκε πολλές φορές και στις 14 Αυγούστου 1980 μπήκε επικεφαλής μεγάλης απεργίας που σύντομα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Φυσικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 1981, όταν ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και συνελήφθη. Το 1983 του απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης, και το 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος, εξελέγη πρόεδρος της Πολωνίας.
Ο εμβληματικός πολωνός σκηνοθέτης, λίγο πριν τα 90 του χρόνια, με αυτήν την ταινία κλείνει την τριλογία του η οποία άρχισε το 1977 με τον «Άνθρωπο από μάρμαρο» και συνεχίστηκε με τον «Άνθρωπο από σίδερο» το 1981, με θέμα τον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην αδικία.
Ο Βάιντα σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Βαλέσα μέσα από τη σχέση του με τη δυναμική σύζυγό του, Ντανούτα, το γεμάτο από παιδιά σπιτικό τους και τα καθημερινά τους προβλήματα, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πολιτική. Η ταινία αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι που παίρνει συνέντευξη από το Βαλέσα και  θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον ηγέτη της Αλληλεγγύης. Ο Βάιντα σκηνοθετεί αριστοτεχνικά τον άνθρωπο αλλά και μια σημαντική ιστορική περίοδο, όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ
KRUGOVI
Σκηνοθεσία:
 Σρένταν Γκολούμποβιτς
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Μπέρτσεκ, Λέον Λούτσεβ, Νεμπόιζα Γκλόκοβατς, Νικόλα Ρακόσεβιτς, Χριστίνα Πόποβιτς, Μπόρις Ιζάκοβιτς, Βουκ Κόστιτς
Το 1993, ο πόλεμος στη Βοσνία μαίνεται. Ο σέρβος στρατιώτης, Μάρκο, σώζει ένα Μουσουλμάνο, τον Χάρις, από την επίθεση τριών συμπολεμιστών του. Αποτέλεσμα είναι ο ξυλοδαρμός του μέχρι θανάτου από τους συντρόφους του. Το 2008, ο πατέρας του Μάρκο χτίζει μια εκκλησία, όταν ο γιος ενός από τους φονιάδες του γιου του έρχεται να τον βοηθήσει. Ένα χειρούργος, φίλος του Μάρκο, πρέπει να χειρουργήσει έναν από τουε δολοφόνους του φίλου του. Στο μεταξύ, ο Χάρις, ζει στη Γερμανία και έχει την ευκαιρία να ανταποδώσει το χρέος του προς το σωτήρα του.
Μια συγκλονιστική ταινία, για τις πληγές ενός άγριου πολέμου που ακόμη αιμορραγούν. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «είναι μία ταινία για ανθρώπους των οποίων οι ζωές αλλάζουν μετά από ένα και μόνο γεγονός. Για τις σκιές του παρελθόντος και την ανάγκη να βγούμε από αυτές. Αναρωτήθηκα αν μία ζωή που θυσιάζεται κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να πυροδοτήσει θετικά αποτελέσματα σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μας μεταμορφώσει σε καλύτερους ανθρώπους;». Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και, όπως συμπληρώνει ο Γκολούμποβιτς, «Η δημιουργία αυτής της ταινίας αποτελεί την προσωπική μου συμφιλίωση με εκείνα τα χρόνια».
SNOWPIERCER
Σκηνοθεσία:
 Τζουν-Χο Μπονγκ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Έβανς, Άλισον Πιλ, Τζέιμι Μπελ, Σονγκ Κανγκ-χο, Τζον Χερτ, Τίλντα Σουίντον, Εντ Χάρις, Γιούεν Μπρέμνερ, Οκτάβια Σπένσερ, Λιουκ Πασκουαλίνο
 
Ο κορεάτης σκηνοθέτης μας μεταφέρει στο, όχι και τόσο μακρινό, 2031. Η Γη μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα αποφυγής της υπερθέρμανσης, ζει μια νέα εποχή παγετώνων. Μόνοι επιζήσαντες οι ταξιδιώτες ενός τρένου αέναης κίνησης. Μόνο που η ταξική κοινωνία δεν έχει μείνει έξω στους «πάγους» αλλά έχει μεταφερθεί μέσα στο τρένο, όπου οι επιβάτες της πρώτης θέσης απολαμβάνουν προνομίων που στερούνται οι υπόλοιποι επιβάτες. Αποτέλεσμα της αδικίας είναι η εξέγερση των αδικημένων που επιχειρούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τρένου.
Εξαιρετικό φουτουριστικό φιλμ, μια ταινία – πρόκληση, που μέσα από την επιστημονική φαντασία καταλήγει να είναι μια αλληγορία της ταξικής κοινωνίας.
Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του χαρισματικού Τζουν-Χο Μπονγκ («O Επισκέπτης», «Μητέρα») και για μια σύμπραξη δυο διαφορετικών κινηματογραφικών σχολών. Το αμερικανό-κορεάτικο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας βασίζεται στο γαλλικό graphic novel Le Transperceneige, των Μπενζαμίν Λεγκράν, Ζαν-Μαρκ Ροσέτ και Ζακ Λομπ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984.
ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ
THE ZERO THEOREM
Σκηνοθεσία
: Τέρι Γκίλιαμ
Πρωταγωνιστούν: Κριστόφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Ντέιβιντ Θιούλις, Μέλανι Τιερί, Λούκας Χεντς, Μπεν Γουίνσλοου, Πίτερ Στορμάρε, Τίλντα Σουίντον
Το 1985 ήταν το «Μπραζίλ», το 1995 οι «12 πίθηκοι» και η τριλογία κλείνει με «Το θεώρημα του Μηδενός». Μια ακόμη εξαιρετική μελλοντολογική ταινία, με πρωταγωνιστή τον Κοέν, έναν άνδρα στη ζωή του οποίου εισβάλει η μοιραία Μπέινσλι. Ο Κοέν είναι ένας μοναχικός τύπος, ιδιοφυία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ζώντας την υοπαρξιακήξ αγωνία επεξεργάζεται ένα μυστηριώδες σχέδιο με το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει το σκοπό ης ύπαρξης ή την ανυπαρξία σκοπού! Και ενώ είναι βυθισμένος στην έρευνα εισβάλλει στη ζωή του η αγάπη και φαίνεται πως η ζωή του για πρώτη φορά αποκτά αληθινό σκοπό. «Νομίζω πως είναι η τέλεια αναπαράσταση του κόσμου που ζούμε αυτή την στιγμή», λέει ο Γκίλιαμ για την ταινία του. Και συμπληρώνει: «Όταν είμαι στο Λονδίνο βγαίνω έξω βλέπω παντού διαφημιστικά μηνύματα, από παντού δεχόμαστε επίθεση. Οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι, τρέχουν στους δρόμους κάνουν διάφορα. Μοιάζουν ευτυχισμένοι τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Πάντως δεν πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είναι
SACRO GRA
Σκηνοθεσία:
 Τζιανφράνκο Ρόσι
Το πρώτο ντοκιμαντέρ που τιμήθηκε με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί τις ζωές των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκους του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της Ιταλίας GRA (Grande Raccordo Anulare/ Great Ring Road).
Η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων με κεντρικό πρωταγωνιστή τον αυτοκινητόδρομο που περικυκλώνει την Ρώμη!
Ο Τζιανφράνκο Ρόσι πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας το υλικό του και οκτώ μήνες για το μοντάζ. Έχει δε δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο.
- See more at: http://left.gr/news/oi-tainies-poy-provallontai-apo-24-aprilioy-stoys-kinimatografoys#sthash.Y0cL7rvl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου