Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πυρά ομαδόν κατά της συγκριτικής αξιολόγησης

Έντυπη Έκδοση 

Πυρά ομαδόν κατά της συγκριτικής αξιολόγησης

«Αυθαίρετη έννοια, που δεν συνάδει με τη διοικητική επιστήμη και την παιδαγωγική»
Ισχυρό τείχος στήνουν απέναντι στην αξιολόγηση Μητσοτάκη, μετά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τόσο οι υπάλληλοι του Δημοσίου μέσω της ΑΔΕΔΥ όσο και οι υπάλληλοι των δήμων μέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Παράλληλα χθες την αντίθεσή του για το νέο σύστημα εξέφρασε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αξιοκρατία με ποσοστώσεις δεν γίνεται», ενώ οξύτατες είναι οι παρατηρήσεις των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το «ανορθολογικό, άδικο και διάτρητο» σύστημα αξιολόγησης.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να μη συμπληρώσουν ούτε να καταθέσουν τα ατομικά φύλλα αξιολόγησης, θυμίζοντας ότι υπάρχει σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή από όλες τις φάσεις της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο τομέα από τις 28 Απριλίου.
Ο κ. Σγουρός, αφού είχε χθες συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, δήλωσε: «Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα εύρυθμης δημόσιας υπηρεσίας.
»Αξιολόγηση, όμως, κατά παρέκκλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνει, διότι ποσόστωση ως προς την αξιολόγηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι νοητή, με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί εκ των προτέρων. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Επειδή λοιπόν κάθε δημόσιος λειτουργός, όπως είναι και ο περιφερειάρχης, υποχρεούται να τηρεί, πάνω από όλα, το Σύνταγμα, μου είναι αδύνατον να προβώ σε αξιολόγηση, με αυτούς τους όρους, η οποία παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων έμπρακτα».
Τέλος, ο κ. Σγουρός συμπλήρωσε ότι «η αξιολόγηση και η μέτρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων αποτελεί ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για κάθε φορέα. Πρέπει όλοι να τις επιζητούν και να μην τις φοβούνται. Για να πάψει ο στιγματισμός και η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Η αξιολόγηση όμως δεν μπορεί να επισείεται ως φόβητρο ή ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων εργαζομένων, και άρα μέσο τιμωρίας και όχι εργαλείο βελτίωσης. Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγεται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα. Μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται το νόμο, θα έπρεπε όμως, πρωτίστως, να είχε λάβει υπόψη της το Σύνταγμα, που επιβάλλει τη Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοκρατία. Και αξιοκρατία με ποσοστώσεις δεν γίνεται» κατέληξε ο κ. Σγουρός.
Επίσης, η Ενωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αναφέρει ότι το προωθούμενο σύστημα «στηρίζεται στη σύγκριση των υπαλλήλων μεταξύ τους και όχι σε σχέση με αυτό που έχει εκ προοιμίου συμφωνηθεί ως επιδιωκόμενος στόχος προς επίτευξη. Εισάγει, έτσι, αυθαίρετα την έννοια της "συγκριτικής αξιολόγησης" με τρόπο που δεν συνάδει με τη διοικητική επιστήμη, την παιδαγωγική και άλλα πεδία εφαρμογής μεθόδων αξιολόγησης και δρα διασπαστικά».
Ακόμη στην ανακοίνωσή τους οι Απόφοιτοι «αδειάζουν» τον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του «εμμονή σε ένα σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στο Δημόσιο πριν από 23 χρόνια, απέτυχε, αποσύρθηκε και από τον ιδιωτικό τομέα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Microsoft) και επανέρχεται στο προσκήνιο ως μεταρρύθμιση για να διαλύσει την κρατική μηχανή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου