Τα ρεπορτάζ επιλέγουν συνήθως τις λέξεις: «συνδικαλιστές» και «αντίδραση» για να αποτυπώσουν τη νέα σύρραξη εργαζομένων - υπουργείου. Με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λοιπόν, ο κατ’ ευφημισμόν (νεο)φιλελεύθερος υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να επιβιώνει πολιτικά και να παράγει πολιτική με αναμασήματα και ιδεολογήματα του χθες.
Εξακολουθεί να παίζει «κόντρα επίθεση» τους εργαζομένους του υπουργείου, όπως ακριβώς πράττει και η κυβέρνηση του Μνημονίου με τους πολίτες. Στόχος; Αμφότεροι να εξασφαλίσουν τα «νούμερα». Να ικανοποιήσουν τις «απαιτήσεις».
Σε αυτό το εγχείρημα, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί σημαντικό εργαλείο. Ωστόσο, θα χρειαστούν «στρατιές προθύμων» - έτοιμων να υλοποιήσουν τις επιταγές της δικομματικής εξουσίας, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
«Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιδρούν στην αξιολόγηση» ανέφερε στο Mega (3/7) ο Κ. Μητσοτάκης.
Και έχει δίκιο. Όντως, οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιδρούν στην αξιολόγηση. Αντιδρούν στις απολύσεις. Αντιδρούν στην προπαγάνδα και τους τακτικισμούς. Αντιδρούν σε προχειρότητες, αλλά κυρίως στην αδιαφορία άλλης μιας κυβέρνησης για την τύχη της δημόσιας διοίκησης.
Με το νόμο 4250/14 καθιερώνεται η «συγκριτική αξιολόγηση» με την εκ των προτέρων οριοθέτηση του ποσοστού των «αρίστων» (25%), του ποσοστού των «ικανών» (60%) και του ποσοστού των ανεπαρκών (15%), επί του συνόλου των υπαλλήλων.
Αυθαίρετα. Και αντισυνταγματικά.
Αυθαίρετα γιατί αδιαφορεί για τα πραγματικά ποσοστά μιας πραγματικής αξιολόγησης, ευνοώντας το πολεμικό κλίμα μεταξύ συναδέλφων και τη δημιουργία «στρατοπέδων».
Αντισυνταγματικά, γιατί η συγκριτική αξιολόγηση «αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη «αρχή της αξιοκρατίας» (άρθρα 2 παρ.1, 4 παρ.1, 5 παρ.1, 16 παρ. 4β και 103 παρ. 7β του Σ).
Η δεξαμενή απολύσεων γεμίζει; Γεμίζει!
Κι ας προειδοποιεί o επιστημονικός φορέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης), πως το νομοσχέδιο «μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Αν πάμε μια δεκαετία πίσω θα βρούμε το νόμο 3230/2004 για τη «διοίκηση μέσω στόχων» που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, αν και προέβλεπε ουσιαστική δημιουργική αξιολόγηση επί συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων, με ζητούμενο την βελτίωση και όχι την τιμωρία.
Αυτοί που δεν εφάρμοσαν ποτέ το συγκεκριμένο νομοθέτημα, κόπτωνται σήμερα να εφαρμόσουν το νέο «εργαλείο διοίκησης», δίχως μετρήσιμα κριτήρια και με προκαθορισμένες ποσοστώσεις.
Στοχεύοντας που αλλού; Στα ασθενικά αντανακλαστικά ανέργων, κακοπληρωμένων και υποαπασχολούμενων, ψάχνοντας στηρίγματα εφαρμογής, ενός ακόμη νομοσχεδίου – απάτη.
Η απουσία πρόβλεψης για επιμόρφωση, η παντελής έλλειψη οράματος και διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου, οι ασάφειες στη διαδικασία, αποτελούν την «αποθέωση» της ευρηματικότητας της παρούσας συγκυβέρνησης, στο να ανακαλύπτει τρόπους για να οδηγεί κόσμο στην ανεργία, την ίδια ώρα που ρίχνει σωσίβιο στους τελευταίους «πιστούς».
Καθότι, σε μια εποχή όπου τα ρουσφέτια περιορίζονται, κάποιοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα - με ένα τηλέφωνο - να «διασώσουν» τα δικά τους παιδιά.
Παράλληλα δε, καλό θα ήταν να ξέραμε πως θα… «αξιολογούνται» σε ένα τέτοιο θεσμικό περιβάλλον, μορφές διεκδικήσεων (πχ απεργία) που συνεπάγονται συγκρούσεις.
Παράλληλα δε, καλό θα ήταν να ξέραμε πως θα… «αξιολογούνται» σε ένα τέτοιο θεσμικό περιβάλλον, μορφές διεκδικήσεων (πχ απεργία) που συνεπάγονται συγκρούσεις.
Εν κατακλείδι, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί, ούτε να μας πείσει, πως μια διοίκηση που εφάρμοσε και εφαρμόζει πιστά τις μνημονιακές πολιτικές, μπορεί να επαναπροσδιοριστεί έτσι ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο συστατικό προκειμένου να κάνει καλά τη δουλειά της. Ποιο είναι αυτό; Το να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Mια αυταρχική - στο εσωτερικό της – διοίκηση, είναι συνάμα αυταρχική απέναντι στην κοινωνία. Βέβαια, αυτό, δε χρειαζόταν να ψηφιστεί ο νόμος περί αξιολόγησης για να το καταλάβουμε…
*Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε - οι παντιέρες «ανεξαρτησίας» υπεστάλησαν.
*Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε - οι παντιέρες «ανεξαρτησίας» υπεστάλησαν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει ήδη πάρει αποφάσεις μη εφαρμογής του νόμου, 35000 και πλέον δημοτικοί υπάλληλοι έχουν υπογράψει κατά αυτού, η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθεί αντισυνταγματικός.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου επιλέγει το δρόμο της «νομιμότητας». Σε βάρος της σοβαρότητας…
Κώστας Μερκουράκης, δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου. Επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης: Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Π. Φαλήρου
Κώστας Μερκουράκης, δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου. Επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης: Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Π. Φαλήρου
Κατηγορία άρθρου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου