Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια Μονταζιέρα

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Παγκόσμια Μονταζιέρα

Αυθαίρετες ειδήσεις από ένα κλικ
Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις… αλλά όχι πάντα οι σωστές! Πλαστές φωτογραφίες κι αυθαίρετες ερμηνείες στιγμιαίων λήψεων, που αναπαράγονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, φαίνεται το τελευταίο διάστημα να υιοθετούνται ως ειδήσεις ακόμα κι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ειδησεογραφικά Μέσα του κόσμου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, την τελευταία εβδομάδα η υπόθεση με τις πλαστές φωτογραφίες των επεισοδίων στη Βενεζουέλα και η ιστορία του τετράχρονου πρόσφυγα στη Συρία που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου. 
Στην υπόθεση της Βενεζουέλας, η αντικυβερνητική προπαγάνδα από τους αντιπάλους τους προέδρου της χώρας, παρουσιάζει φωτογραφίες από επεισόδια σε άλλες περιοχές του πλανήτη με σκοπό να αναδείξει την «βαρβαρότητα του καθεστώτος». Ακόμα κι ο «Λουκάνικος», ο διάσημος σκύλος των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζεται στο πεδίο μάχης της Βενεζουέλας να κακοποιείται από αστυνομικούς. Μέχρι και στο CNN εμφανίστηκαν διαδηλωτές κι αστυνομικοί από τη Σιγκαπούρη, σαν να βρίσκονται στη Βενεζουέλα.
Η φωτογραφία στο CNN από τη ΣιγκαπούρηΗ φωτογραφία στο CNN από τη Σιγκαπούρηhttp://drdawgsblawg.ca/http://drdawgsblawg.ca/Εκτός από τα ειδησεογραφικά Μέσα, κι ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού. Γ.Μουρούτης, ασχολήθηκε με το θέμα, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Ο Γ. Μουρούτης με μήνυμά του στα αγγλικά καλεί τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αυτό αποτελεί κι επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην υπόθεση με τετράχρονο αγοράκι από τη Συρία, αποδείχθηκε ότι όλη η σύγχυση προκλήθηκε λόγω αναπαραγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίας φωτογραφίας, η οποία τελικώς πήρε λάθος ερμηνείες. Στην εικόνα παρουσιάζεται ο τετράχρονος Μαρουάν να περιπλανάται μόνος στην έρημο κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας. Σύμφωνα με την Washington Post, ο μικρός περπατούσε μαζί με «καραβάνι» σύρων προσφύγων. Κάποια στιγμή βρέθηκε μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πίσω από την οικογένειά του κι όχι εντελώς μόνος του, όπως υπονοεί η φωτογραφία. Είναι σύνηθες, μάλιστα, στα «καραβάνια» των χιλιάδων σύρων προσφύγων οι γονείς να χάνουν την εποπτεία των παιδιών τους.
O εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία έκανε λόγο για «προσωρινό χωρισμό» του τετράχρονου αγοριού» από την οικογένειά του, δήλωση που παρερμηνεύτηκε. Ο κ. Χάρπερ διευκρίνισε αργότερα ότι η επανένωση του μικρού Σύρου με την οικογένειά του έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου