Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Απόλλωνας προς ενοικίαση

ντυπη Έκδοση 

Απόλλωνας προς ενοικίαση

Το Λούβρο και ένα μουσείο της Γενεύης ζητούν από τη Χαμάς να τους δώσει να εκθέσουν το αρχαίο άγαλμα
Παραμένει αθέατο από το περασμένο φθινόπωρο το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα που κατασχέθηκε στα χέρια ενός ψαρά στη Λωρίδα της Γάζας. Από τότε, διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων ένα της Γενεύης, αλλά και το Λούβρο, εξέφρασαν την επιθυμία να το ενοικιάσουν για να το εκθέσουν, σύμφωνα με τον Αχμεντ αλ Μπουρς, διευθυντή Αρχαιολογίας του υπουργείου της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύουν να το αποκαταστήσουν και να το εκθέσουν στη Γάζα. «Εχουμε επίσης επικοινωνήσει με διεθνή μουσεία τα οποία έχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση», τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού της Γάζας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εκτεθεί πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας και εξακριβωθεί ποιος προσπάθησε να το πουλήσει.
Ενα μυστήριο καλύπτει πάντως την εμφάνιση του Ελληνα θεού στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που έχει εξάψει την φαντασία πολλών αρχαιολόγων και μη. Θυμίζουμε πως το άγαλμα, που έχει φυσικό μέγεθος και βάρος 500 κιλών, βρέθηκε κατά δήλωση του ψαρά τον περασμένο Αύγουστο στη θάλασσα, περίπου 100 μέτρα από την ακτή. Ανέφερε ότι το μετέφερε σπίτι του με ένα κάρο που το έσερνε ένα γαϊδούρι, χωρίς να έχει επίγνωση της αξίας του.
Κάποιοι άλλοι όμως μάντεψαν τη σημασία του και για ένα μικρό χρονικό διάστημα το άγαλμα εμφανίστηκε προς πώληση στο eBay για 500.000 δολάρια, ενώ η πραγματική αξία του ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η αστυνομία της Χαμάς το κατέσχεσε και από τότε ερευνά την υπόθεση. Οι ειδικοί όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δουν το γλυπτό και να το χρονολογήσουν με ακρίβεια. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκτιμούν πως το άγαλμα κατασκευάστηκε μεταξύ 5ου και 1ου αιώνα π.Χ.
«Είναι μοναδικό» δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Ταραγκόν, ιστορικός της Γαλλικής Βιβλικής και Αρχαιολογικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. Και στην ερώτηση πόσο μπορεί να κοστίζει, απάντησε: «Είναι κατά μία έννοια ανεκτίμητο. Είναι σαν να ρωτά κάποιος ποια είναι η αξία της Τζοκόντα στο Λούβρο».
Ο ίδιος εκτίμησε πως η πολύ καλή κατάσταση διατήρησης του αγάλματος αποδεικνύει ότι δεν βρέθηκε στη θάλασσα αλλά στην ξηρά, εικάζοντας ότι η πραγματική θέση της ανακάλυψής του δεν αποκαλύφθηκε για να μην εγερθούν ζητήματα ιδιοκτησιακά. «Δεν βρέθηκε στη θάλασσα ή σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος (...) είναι πολύ καθαρό. Οχι, βρέθηκε στην ξηρά, σε στεγνό μέρος», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιστορία πάντως που αφηγείται ο 26χρονος Παλαιστίνιος ψαράς Τζουντάτ Γραμπ είναι εντελώς διαφορετική και έχει σασπένς. Ισχυρίζεται ότι είδε μια ανθρώπινη μορφή να κείτεται στα ρηχά, περίπου 100 μέτρα από την ακτή, βόρεια των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. Στην αρχή του φάνηκε πως ήταν κάποιο πτώμα, όταν όμως βούτηξε για να δει καλύτερα συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για άγαλμα.
Η ανάσυρσή του από τα νερά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Του πήρε τέσσερις ώρες για να το βγάλει στην ακτή με τη βοήθεια συγγενών του.
Είναι προφανές πως κατάλαβε την αξία του, αφού παραδέχθηκε πως έκοψε ένα από τα δάχτυλα του αγάλματος για να το πάει σε έναν χρυσοχόο να εξακριβώσει αν είναι από χρυσό, παρ' ότι το έβλεπε πρασινοκαφέ. Εν αγνοία του και ένας από τους αδελφούς του έκανε το ίδιο, έκοψε ακόμη ένα δάχτυλο, για τον ίδιο λόγο. Το δεύτερο δάχτυλο το έλιωσε ένας χρυσοχόος, που σημαίνει πως ο Απόλλωνας θα μείνει για πάντα ακρωτηριασμένος.
Το γλυπτό απεικονίζει έναν γυμνασμένο νεαρό που στέκεται όρθιος με το ένα χέρι τεντωμένο και την παλάμη του ανοικτή προς τα πάνω. Τη μορφή του στεφανώνουν βόστρυχοι καλοδουλεμένοι. Το άγαλμα κατασχέθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ετοιμάζεται να πουληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου