Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ύπνος placebo - μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες;

Ύπνος placebo - μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες;

Αν λες στους ανθρώπους ότι κοιμήθηκαν καλύτερα απ’ ότι στην πραγματικότητα, τείνουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις σε μαθηματικά και γλωσσικά τεστ.

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είχαν καλύτερες αποδόσεις σε γνωστικά τεστ αφού τους είπαν ότι είχαν υψηλές ποσότητες ύπνου REM το προηγούμενο βράδυ, ακόμα και αν δεν είχαν. 
Σε ένα αρχικό πείραμα, δόθηκε στους υποψήφιους ένα σύντομο μάθημα για τις σχέσεις μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και των γνωστικών λειτουργιών, και τους είπαν ότι η φυσιολογική ποσότητα ύπνου REM  κυμαίνεται μεταξύ 20% και 25%. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα συνδέθηκαν στην συνέχεια σε ένα μηχάνημα το οποίο τους είπαν ότι θα μετράει τους σφυγμούς τους, τον ρυθμό της καρδιάς και την συχνότητα του εγκεφάλου και μετά  αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιούσε τα δεδομένα  για να υπολογίσει το ποσό του ύπνου REM που είχαν την προηγούμενη νύχτα. Σε κάποιους από τους συμμετέχοντες είπαν ότι είχαν ένα ποσοστό 16,2% ύπνου REM (χαμηλότερο δηλαδή του μέσου όρου) ενώ σε άλλους είπα ότι είχαν ένα ποσοστό 28,7% (άνω του μέσου όρου). 
Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν τον εαυτό τους σχετικά με το πόσο καλά πίστευαν ότι είχαν κοιμηθεί. 
Αποδείχθηκε ότι σε αυτούς που είχαν πει ότι έκαναν καλύτερο ύπνο, είχαν καλύτερες αποδόσεις σε ένα τεστ ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών που ονομάζεται Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT) και το οποίο περιλαμβάνει την πρόσθεση πολλών αριθμών όπως επίσης και ένα τεστ λεκτικής ευφράδειας που ονομάζεται Controlled Oral Word Association Task (COWAT). Αυτοί στους οποίους είπαν ότι δεν είχαν κοιμηθεί καλά, δεν είχαν καλά αποτελέσματα σε αυτά τα δύο τεστ. Η ίδια σχέση δεν ισχύει για αυτούς που αυτοαξιολόγησαν τον ύπνο τους – αυτοί που πίστευαν ότι έκαναν καλύτερο ύπνο δεν τα πήγαν γενικότερα καλά στο τεστ PASAT απ ότι εκείνοι που θεωρούσαν το αντίθετο.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές: "Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει τις διάφορες γνωστικές καταστάσεις και προς την θετική και προς της αρνητική κατεύθυνση, υποδεικνύοντας έτσι ένα μέσο ελέγχου της υγείας και της γνωστικής λειτουργίας των ανθρώπων".
Και συνεχίσουν: "Αν είναι κανείς ικανός να πείσει τον εαυτό του ότι η νυχτερινή ρουτίνα του δουλεύει σωστά, μπορεί να δει βελτιώσεις στις γνωστικές του ικανότητες ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν κοιμάται καλά τα βράδια".
Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα στο  Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition.
*Μετάφραση του left.gr 
- See more at: http://left.gr/news/upnos-plecebo-mporei-na-veltiosei-tis-gnostikes-ikanotites#sthash.g4GS9LtA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου