Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014
Η Δικαιοσύνη στο πλευρό της κοινωνίας
Αποτελεί πράγματι «βόμβα» στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, όπως τα καθορίζουν κυβέρνηση και δανειστές, η κρίση του Αρείου Πάγου για αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού. Βέβαια πρόκειται για απόφαση τμήματος, την οποία θα κληθεί να επικυρώσει ή να ακυρώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ακόμη ένα καίριο πλήγμα στο μνημονιακό πρόγραμμα της αδιάκριτης λιτότητας και της διαρκούς επιβολής φόρων στους πολίτες.
Το σκεπτικό των δικαστών «τσακίζει κόκαλα», κυριολεκτικά. Δεν είναι έκτακτο το τέλος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού τα έσοδά του πηγαίνουν για τα ελλείμματα, λένε οι ανώτατοι δικαστές. Και συνεχίζουν.
Η ισοπεδωτική επιβολή του δεν σέβεται τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και θίγει το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, αφού επιβάλλεται σε όλους, χωρίς καμία διάκριση εισοδήματος, απασχόλησης, φοροδοτικής ικανότητας, τονίζουν. Και προσθέτουν: Το μέτρο θεσπίσθηκε σε περίοδο μείωσης των μισθών και των συντάξεων των πολιτών, που έχουν πληγεί μετά το 2010 από τα συνεχή μέτρα.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι δεν εξαιρέθηκαν οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ούτε η πρώτη κατοικία, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα την οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων πολιτών και παραβιάζει την προστασία της περιουσίας, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Εάν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει το σκεπτικό αυτό, τότε θα βρίσκεται σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε συνταγματικά ανεκτό το χαράτσι, αλλά μόνο ως περιορισμένης χρήσεως μέτρο.
Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι η συνέχισή του, ακόμη και με άλλο όνομα, θα σκοντάψει και στο σκόπελο του ΣτΕ. Αυτή η παρατήρηση έχει σημασία, καθώς σε δικαστική αμφισβήτηση θα τεθεί σύντομα και ο περίφημος ενιαίος φόρος ακινήτων.
Τα χαράτσι, ως έκτακτο τέλος, ίσχυσε επί τρία χρόνια. Εάν κριθεί οριστικά αντισυνταγματικό από τα Ανώτατα Δικαστήρια, τότε είναι πιθανό να επιστραφεί σε όσους το διεκδικήσουν μέσω δικαστηρίων. Το πλήγμα στα δημόσια έσοδα από μια δικαστική κατάργησή του θα είναι πράγματι τεράστιο.
Ομως ήδη, με τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, το χαράτσι έχει βρεθεί τελεσίδικα στο εδώλιο. Και έχει «καταδικασθεί» ως άδικο μέτρο, που προκαλεί την κοινωνία.
Ολα αυτά, μαζί με τις πρόσφατες αποφάσεις-εισηγήσεις για αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις (ειδικά μισθολόγια), δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει, πλέον, αποφασιστικά και με ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα. Εάν οι αποφάσεις αυτές αποτελέσουν την αρχή του τέλους των Μνημονίων και των πολιτικών άγριας λιτότητας, όπως τις γνωρίσαμε, θα το ξέρουμε πολύ σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου