Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
Γονείς, παιδιά και κίνδυνοι στο Δι@δίκτυο
Συνέντευξη με τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΟΥΛΤΙΔΗ
Για περισσότερα από τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της Πληροφορικής, ως τεχνικός υπολογιστών, εισηγητής σε σεμινάρια τεχνικών και σεμινάρια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εφαρμογών τους, στα μεγαλύτερα εκπαιδευτήρια της Σουηδίας και στην Ελλάδα.
Εχοντας συγγράψει περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία Πληροφορικής, αισθάνθηκε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου βιβλίου, που θα λειτουργήσει σαν βοηθητικό εργαλείο στα χέρια των γονιών που επιθυμούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Κίνητρο του Χρήστου Γουλτίδη, για τη συγγραφή του βιβλίου «Γονείς, παιδιά και Διαδίκτυο», εκδόσεις Κλειδάριθμος, ήταν η επιθυμία του να μοιραστεί με τους ανήσυχους και προβληματισμένους γονείς τις εμπειρίες του ως πατέρα δύο αγοριών και τις γνώσεις που απέκτησε στη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησής του με την Πληροφορική.
- Με θητεία στη Σουηδία;
«Η σουηδική κοινωνία, λόγω της ευρείας χρήσης του Διαδικτύου και των υπηρεσιών του, έχει αντιμετωπίσει πολύ νωρίτερα από εμάς τις αρνητικές επιπτώσεις του. Εχοντας εργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια στα μεγαλύτερα εκπαιδευτήρια της Σουηδίας και βιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Σουηδοί αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο θέμα, μπόρεσα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η πρόληψη και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας».
- Προτείνετε και λύσεις;
«Το βιβλίο, εκτός από την ενημέρωση για τους κινδύνους που υφίστανται, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας πρακτικές λύσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων του Διαδικτύου. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της ψυχολόγου και οικογενειακής θεραπεύτριας, Νικολέτας Μπουλταδάκη, στα θέματα που αφορούσαν το αντικείμενό της».
- Σας ανησυχεί η κατάχρηση;
«Πολλοί Ελληνες γονείς θεωρούν ότι φαινόμενα όπως ο εθισμός, η σεξουαλική παρενόχληση, η απώλεια της ιδιωτικότητας, η εξαπάτηση και άλλα, είναι ακραία και συμβαίνουν κυρίως σε χώρες του εξωτερικού».
- Πότε ανησυχούμε;
«Ο υπολογιστής, όπως και οι υπόλοιπες συσκευές ψηφιακής επικοινωνίας, αποτελούν σπουδαία βοηθητικά εργαλεία. Οταν όμως η χρήση τους γίνεται ανεξέλεγκτη κατάχρηση, και ειδικότερα από ανήλικα παιδιά που δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένα και κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που νομίζουν ότι τους παρέχει το Διαδίκτυο, τότε μπορεί να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο μέσο, που μπορεί να βλάψει τόσο τον ίδιο το χρήστη όσο και τους γύρω του».
- Τι κάνει ο γονιός;
«Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσει τις παγίδες του Διαδικτύου είναι να είναι ενήμερος γι' αυτές και να συμμετέχει ενεργά στη χρήση του Διαδικτύου, μοιράζοντας τις εμπειρίες του με το παιδί».
- Η συμβουλή σας;
«Θα συμβούλευα τους γονείς να μετατρέψουν τη χρήση του Διαδικτύου σε μια κοινή οικογενειακή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το μπάσκετ ή το μπαλέτο. Ακόμα, καλό είναι ο γονέας μαζί με το παιδί να θεσπίσουν κανόνες χρήσης του υπολογιστή και του Διαδικτύου, τους οποίους θα καταγράψουν σε μορφή συμφωνητικού, που θα επιδιώξουν να ακολουθούν».
- Στα παιδιά;
«Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο Διαδίκτυο και γι' αυτό πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο όπως και στον πραγματικό κόσμο. Δηλαδή, δεν αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους, δεν μιλάμε και δεν κάνουμε φίλους άγνωστα σε εμάς άτομα και κυρίως δεν τα συναντάμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου