Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Die Zeit: Γιατί οι Γερμανοί ξέχασαν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ

λεκτρονική Έκδοση 

Die Zeit: Γιατί οι Γερμανοί ξέχασαν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ

Η υπενθύμισή τους, έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις...
Οι Γερμανοί πολίτες δεν ξέρουν καν ότι έγιναν εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής.Ή συμφέρει να τα ξεχνούν, αφού δεν αναφέρονται καν στα σχολικά βιβλία. Πίσω από την απόπειρα να ξεχάσουν,είναι οι αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και ο φόβος για κύμα διεκδικήσεων, λέει η γερμανική εφημερίδα.
Γιατί οι Γερμανοί ξεχνούν και δεν αναφέρουν τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα;
Το ερώτημα θέτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που προκαλεί αίσθηση, καθώς η απάντηση προκύπτει έμμεσα αλλά καθαρά στο τέλος του αφιερώματος: Θέλουν να αποφύγουν τις αποζημιώσεις «φοβούμενοι ότι θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων, από ολόκληρο τον κόσμο».
Τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα θυμάται η Die Zeit, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το χωριό Λυγκιάδες, στο οποίο εκτελέστηκαν 82 άνθρωποι. Το εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας, κάνει αναφορά στις θηριωδίες, αλλά θυμάται και τα κατοχικά δάνεια.
Συναισθηματικό, όσον αφορά την παρουσίαση των θηριωδιών, που όπως λέει, λείπουν από τη γερμανική συλλογική μνήμη, αφήνει μία αιχμή για τον (οικονομικό) λόγο που συμβαίνει αυτό. Το αφιέρωμα παρουσίασε και η ιστοσελίδα της Ντόϊτσε Βέλλε, με το παρακάτω κείμενο:
«Η επικείμενη επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα διαχρονικό ελληνικό αίτημα προς τη γερμανική πλευρά για καταβολή αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου κατά το Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Το αίτημα αυτό πήρε άλλες διαστάσεις από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
«Ο Γκάουκ έρχεται ως Γερμανός»
 «Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, «οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα.
Στις 5 Μαρτίου ο γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα…στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν…στο πλευρό του έλληνα ομολόγου του θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, θέατρο μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία. Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Ο γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι τόποι μαρτυρίου που στη Γερμανία έχουν περάσει απαρατήρητοι. Υπενθυμίζει επίσης ότι εκείνοι που έδωσαν το πρόσταγμα από την πρώτη ορεινή Μεραρχία Αλπινιστών "Εντελβάις" για την εκτέλεση 82 χωρικών στις Λυγκιάδες, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά, καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών» αναρωτιέται η εφημερίδα. «Στις σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα.
Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου πως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο.
«Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου