Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Στο σκαμνί καθίζουν τους τραπεζίτες στην Ιρλανδία

15:18 | 06.02.2014

πηγή: ertopen

Διεθνή

Στο σκαμνί καθίζουν τους τραπεζίτες στην Ιρλανδία

Ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Ιρλανδίας αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάρρευση της Ιρλανδίας θα βρεθούν τρεις κορυφαίοι τραπεζίτες της Anglo Irish Bank, η οποία χρεοκόπησε το 2008 και διασώθηκε με λεφτά του δημοσίου (29 δισ. ευρώ
).
Οι τρεις κατηγορούνται για χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο του "ιρλανδικού τίγρη" προς τρίτους προκειμένου να αγοράζουν μετοχές της τράπεζας. Το καλοκαίρι, θυελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει στην Ιρλανδία, μετά τις διαρροές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των τραπεζιτών που γελούσαν και αστειεύονταν για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και φυσικά οι Ιρλανδοί πολίτες πλήρωναν το μάρμαρο για τη διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος. 
Οι τραπεζίτες των οποίων οι δίκες ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, ήταν στην τριάδα των κορυφαίων στελεχών Anglo Irish Bank .

Είναι αντιμέτωποι με 16 κατηγορίες οι οποίες αφορούν στη χορήγηση παράνομων δανείων προς φυσικά πρόσωπα προκειμένου  αυτά να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας.

Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες και στο πλαίσιο αυτής έχουν συγκεντρωθεί 24 εκατομμύρια έγγραφα και έχουν ληφθεί 800 μαρτυρικές καταθέσεις!

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι τόσο μεγάλο που έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία από μια διπλανή αίθουσα μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο δικαστής έχει απευθύνει επίσης σαφέστατες προειδοποιήσεις προς το σώμα των ενόρκων.
Ειδικότερα τους ζητά να αποσυρθούν αν έχουν εκφράσει δημόσια καταγγελτικό λόγο σε βάρος των τραπεζών, για παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά να εγκαταλείψουν την υπόθεση αν για παράδειγμα είχαν εργασθεί ή είχαν μετοχές στην Anglo Irish Bank.
Πηγή: Independent
- See more at: http://left.gr/news/sto-skamni-kathizoyn-toys-trapezites-stin-irlandia#sthash.lOlSSxVq.dpuf

c3413574a6689cd35af0ea61afa3af3e_l.jpg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου