Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζητούνται επειγόντως δάσκαλοι! | euronews, learning world

Ζητούνται επειγόντως δάσκαλοι! | euronews, learning world

ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2004-2005 62 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 1.624 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έντυπη Έκδοση 

ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2004-2005 62 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 1.624 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γαλάζιο πάρτι για ΜΚΟ

«Εσείς 69 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια; Εμείς σας περάσαμε και δώσαμε 62 εκατομμύρια, αλλά σε δύο χρόνια και μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου».
Από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, στον Στέλιο Συρμόγλου. Ατελείωτο πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ από τις ΜΚΟ, στην υγειά των κορόιδων πολιτών (φωτ. ΑΠΕ)Από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, στον Στέλιο Συρμόγλου. Ατελείωτο πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ από τις ΜΚΟ, στην υγειά των κορόιδων πολιτών (φωτ. ΑΠΕ)Με αυτά τα λόγια απάντησε σε διάδρομο της Βουλής το 2011 ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θόρυβο για τις ΜΚΟ.
Η γαλάζια απάντηση στο πράσινο πάρτι με τις ΜΚΟ άρχισε αμέσως μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Αφορμή για το «διάλογο» των βουλευτών ήταν το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες (2011) ο (τότε) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας είχε ζητήσει τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ. Την έρευνα είχε αναλάβει ο σημερινός Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Τα 62 εκατ. είχαν δοθεί σε 1.624 σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού το 2004 και το 2005...
Από τη δική του πλευρά, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής είχε αναλάβει να ερευνήσει πού κατέληξαν 9,3 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του (τότε) επικεφαλής της ΔΑΚΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτά είχαν άμεσα δικαιολογηθεί τα 300 χιλιάρικα και αναμένονταν δικαιολογητικά για τα υπόλοιπα.
Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, αν και βρέθηκε υπό Ενορκη Εξέταση, και προήχθη και βγήκε στη σύνταξη.
Η «Γλαυκώπις Αθηνά»
Χθες έγινε γνωστό ότι οι τότε έρευνες κατέληξαν στο ΣΔΟΕ, το οποίο κάνει ιδιαίτερες έρευνες για αρκετές ΜΚΟ του υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ αυτών και για την οργάνωση «Γλαυκώπις Αθηνά», η οποία ενισχύθηκε με 3 εκατ. ευρώ.
Η ΜΚΟ αυτή σχετίζεται με τη συνδικαλιστική δράση των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
Με τη συνδικαλιστική δράση σχετίζονταν και τα 9 εκατ., όπως είχαν πει και τότε. Από τη μία πλευρά στέλεχος της ΔΑΚΕ, από την άλλη στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τα στελέχη των δύο κομμάτων σφάζονταν σε άλλα... φόρα, στο υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης.
Λίγο προτού κερδίσει τις εκλογές του 2004, ο Κώστας Καραμανλής εκφώνησε μια ομιλία στο Ζάππειο για τις ΜΚΟ και στις πρώτες σειρές κάθονταν οι Χρ. Ζαχόπουλος και Στ. Συρμόγλου. Ο δεύτερος είναι ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Εργον Πολιτών», η οποία χρηματοδοτήθηκε εκείνα τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή με 9 εκατ. ευρώ. Ο Ζαχόπουλος είναι γνωστός από το σκάνδαλο το οποίο παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή με την απόπειρα αυτοκτονίας. Σήμερα στην υπόθεση υπάρχει θεαματική ανατροπή που έμεινε κρυφή, καθώς τα δικόγραφα που πέτυχαν αυτή την ανατροπή μιλούσαν εμφαντικά για φαγοπότι με ΜΚΟ...
Οταν έγραφε η «Ε» το 2010
Για τον Στ. Συρμόγλου έγραφε (ρεπορτάζ, Βασιλικής Σιούτη) η «Ε» το 2010:
«...Διευθυντής του οργανισμού είναι ο Στέλιος Συρμόγλου. Πρόκειται για παράγοντα του νεοδημοκρατικού χώρου, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Το 2004 οι πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος "της Δεξιάς του Κυρίου" ήταν πολλές. Του ανατέθηκε, λοιπόν, ο οργανισμός για τον εθελοντισμό -όπως αυτοπροσδιορίζεται-, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το 2005 (ως υπουργός Πολιτισμού). Τα βασικά ετήσια λειτουργικά έξοδά του, σύμφωνα με τον Στ. Συρμόγλου, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται, λέει, από χορηγούς (Hellenic Aid, Αττικό Μετρό, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΟΤ κ.ά.). Σε αίτημα της "Κ.Ε." να παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό του (δημόσιου) οργανισμού, ο διευθυντής του αρνήθηκε.
»Το "Εργο Πολιτών" στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στον Πύργο Αθηνών. Στο γραφείο του προέδρου, όπου οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπάρχει μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο (η θέα είναι εντυπωσιακή) κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Ο οργανισμός με το διμελές δ.σ. διαθέτει στην υπηρεσία του προσωπικό που προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ και λίγους (πρώην) ημέτερους διανοούμενους, ενώ το έργο του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει κυρίως κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος. Στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβάνεται και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη...».
Η ΜΚΟ αυτή ιδρύθηκε με φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2005.
Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή από τότε είχε διαπιστωθεί ότι ο Συρμόγλου αυτής της ΜΚΟ αμειβόταν από το 2005 μέχρι το 2009 με μισθό 9.500 ευρώ το μήνα. Από το 2010 ο μισθός έπεσε στις 5.800 το μήνα. Δηλαδή, μέχρι το 2009 είχε πάρει περίπου μισό εκατομμύριο σε μισθούς χώρια οι παραστάσεις σε συνεδριάσεις Δ.Σ. κ.λπ.
Τα «ροζ» βίντεο
Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Ζαχόπουλος είχε παρουσιάσει εαυτόν ως εκβιαζόμενο σφοδρά με τη διαβόητη υπόθεση Τσέκου και το ροζ βίντεο από τις προσωπικές τους στιγμές.
Ομως ο στενός συνεργάτης του και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ. σκηνοθέτης Γιώργος Μυλωνάς είχε κυκλοφορήσει πριν από την παραίτηση-απόπειρα αυτοκτονίας Ζαχόπουλου ένα βιβλίο το οποίο ήταν κωδικοποιημένη μεν, καθαρή δε φωτογραφική περιγραφή της πορείας Ζαχόπουλου.
Στο βιβλίο αυτό τα γεγονότα ξέφευγαν πολύ από το ροζ και περιέγραφαν παιχνίδια εξουσίας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κ.λπ.
Τότε η πλευρά Ζαχόπουλου είχε εμφανισθεί ως εκβιαζόμενη από την Τσέκου και δύο δικηγόρους φίλους της.
Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» είναι η πλήρης αντιστροφή στις δικαστικές αίθουσες και αυτή η αντιστροφή έμεινε στο σκοτάδι.
Ο υποτιθέμενος εκβιαστής δικηγόρος Η.Κ., αφού δικαιώθηκε από τις κατηγορίες με αγωγή πήρε 90.000 ευρώ ως αποζημίωση από τον Ζαχόπουλο.
Στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση κατέφυγε και η Εύη Τσέκου και για το διάστημα που κρατήθηκε στις φυλακές και για όσα την κατηγόρησαν, καθώς και εκείνη απηλλάγη από κάθε κατηγορία...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κινητικότητα ίσον απόλυση»

ντυπη Έκδοση 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΟΥΝ «ΟΧΙ»

«Κινητικότητα ίσον απόλυση»

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη διαδικασία μοριοδότησης ως φωτογραφική, προορισμένη να ολοκληρώσει το βόλεμα των «ημετέρων»
Καμπανάκι κινδύνου, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση αναζητά εθελοντές για απολύσεις, χτυπά στους 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους η Ομοσπονδία των Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καλώντας τους να πουν ένα βροντερό «όχι» στη διαδημοτική κινητικότητα, μη συμμετέχοντας στη διαδικασία.
Ταυτόχρονα η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη διαδικασία μοριοδότησης ως φωτογραφική, προορισμένη να ολοκληρώσει το βόλεμα των «ημετέρων» της συγκυβέρνησης και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε χθες σε εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πίνακας με τον αριθμό των κλάδων ή των ειδικοτήτων στους οποίους αναζητούνται κενές θέσεις για όλη την Ελλάδα στους φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το υπουργείο απέστειλε ήδη την εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία, με θέμα την εύρεση κενών οργανικών θέσεων που αναζητούνται για τους επιτυχόντες των ΟΤΑ Α'και Β' βαθμού, επισημαίνοντας ότι αναμένει την απάντηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dipp@ydmed.gov.gr (βλέπε αναλυτυκά πίνακα).
Επισημαίνεται ότι οι φορείς, οι οποίοι έχουν κενές θέσεις τις οποίες θα τις διαθέσουν, δεν θα πρέπει να τις προκηρύξουν με άλλο τρόπο (διορισμός, μετάταξη κ.λπ.) μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού αυτών.
Ωστόσο απρόθυμοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι να συμμετάσχουν στη διαδημοτική κινητικότητα, αν κι αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί όταν λήξουν οι προθεσμίες μέσα στον Μάρτιο.
Η οξύτατη ανακοίνωση
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πάντως ήταν οξύτατη στη χθεσινή της ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι:
* Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που μιλάει για τη νέα περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (94 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2014) αποδεικνύει πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις υπαλλήλων και όχι η κινητικότητα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΠΟΕ-ΟΤΑ αρνήθηκε εξαρχής να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιτροπή ή συζήτηση που θα νομιμοποιούσε μια διαδικασία για την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων και θα οδηγούσε τις υπηρεσίες των δήμων σε διάλυση, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
* Η διαδικασία μοριοδότησης είναι φωτογραφική, διότι υποβαθμίζουν τα πτυχία-μεταπτυχιακά των υπαλλήλων Π.Ε. και Τ.Ε., καθώς μοριοδοτούνται με μόλις 5 και 4 μόρια αντίστοιχα στο μέγιστο βαθμό (δηλαδή για βαθμό πτυχίου άριστα 10), ενώ μόλις τέσσερα (4) σεμινάρια επιμόρφωσης στο ΕΚΔΔΑ ισοδυναμούν με 4 μόρια και άρα με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνεται και η εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).
* Αντιθέτα, ο βασικός τίτλος σπουδών, το απολυτήριο Λυκείου δηλαδή, μοριοδοτείται με 20 μόρια, ενώ η επιμόρφωση στο ΕΚΔΔΑ πριμοδοτείται με 10 μόρια για τους υπαλλήλους κατηγορίας Δ.Ε. (απόφοιτους Λυκείου).
* Τρανταχτό στοιχείο για τη θεμελίωση του άδικου και ρουσφετολογικού της διαδικασίας είναι η απουσία στα «κριτήρια» μοριοδότησης των υπαλλήλων Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. των κοινωνικών κριτηρίων (οικογενειακή κατάσταση, αριθμός τέκνων, ΑμεΑ κ.λπ.), καθώς λαμβάνεται υπόψη μόνο στους υπαλλήλους Υ.Ε.
* Το ΑΣΕΠ το μόνο που κάνει είναι να ομαδοποιεί τους πίνακες, χωρίς κανένα δικαίωμα ελέγχου των προσόντων και των δικαιολογητικών, καθώς η σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων γίνεται από τις Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων προέλευσης, ενώ οι φορείς υποδοχής δεν έχουν κανένα δικαίωμα ελέγχου. Οι φορείς προέλευσης (βλέπε οι αιρετοί και όχι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια) διατηρούν και το δικαίωμα επιλογής μέσω της απαιτούμενης «σύμφωνης γνώμης», μεταξύ εκείνων που θα ζητήσουν να μεταταγούν, ποιους θα αφήσουν και ποιους όχι...

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΤτΕ: Ολιγον «ζόμπι» οι τράπεζες

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Σε αναμμένα κάρβουνα

ΤτΕ: Ολιγον «ζόμπι» οι τράπεζες

Μιλά για 5,5 δισ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες
Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock, μετά την τορπίλη από FT.
Μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times περί τρύπας 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες, η ΤτΕ είναι σε αναμμένα κάρβουνα.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται, καθαρά, για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης.
Ακόμη, τονίζουν ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η Black Rock στην ελληνική πλευρά, έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Young και τη Rothrchild.
Στις 24 Νοεμβρίου ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και είναι σε καλή κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα του ΤΧΣ κυμαίνονται στα 11 δισ. ευρώ.

«Τα κυκλώματα έφαγαν 25 δισ. ευρώ στα καύσιμα»

Έντυπη Έκδοση 

«Τα κυκλώματα έφαγαν 25 δισ. ευρώ στα καύσιμα»

Ο γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, κάνει μέσω της «Κ.Ε.» βαριές καταγγελίες. Επί χρόνια έβαζαν στο αρχείο καραμπινάτα στοιχεία και οι δράστες δρούσαν ανενόχλητοι
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίουΧρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίουΕίναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και ναι μεν βρήκαμε ποιοι μας ζημίωσαν με 3 εκατομμύρια, αλλά πρέπει να φέρουν πίσω άλλα 24 δισ. 997 εκατ. ευρώ κλεμμένα. Είναι δεδομένο και το επιβεβαίωσε και ως πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, ότι κάθε χρόνο το δημόσιο ταμείο χάνει ένα δισ. ευρώ από λαθρεμπόριο και νοθευμένα καύσιμα.
Αυτά μας είπε ο πρώην υπουργός και σήμερα γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, αναφερόμενος στο σκάνδαλο καυσίμων το οποίο παλεύει επί 10 χρόνια...
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους λένε ότι τέτοιο σκάνδαλο μόνο στην Ελλάδα γίνεται και με ένα απλό «διακριτικό» στο πετρέλαιο, που βάζουν με απόλυτη επιτυχία σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, το λαθρεμπόριο θα είχε τερματιστεί.
Ο κ. Σούρλας δεν διστάζει να μας πει ότι αυτά τα απλά δεν γίνονται, γιατί πίσω από το λαθρεμπόριο υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με προσβάσεις στην εξουσία και στον κρατικό μηχανισμό.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
* Πόσο καιρό παλεύετε για το σκάνδαλο με τα νοθευμένα καύσιμα και γενικά το λαθρεμπόριο πετρελαίου;
- Το 2004 έδωσα στη δημοσιότητα χημικές αναλύσεις από καύσιμα της Πυροσβεστικής, τα οποία η Πυροσβεστική προμηθεύεται από το Στρατό. Η ανάλυση είναι του Γενικού Χημείου του Κράτους. Από το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώνεται ότι τα καύσιμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νερού και θείου. Ζήτησα την εξέταση αυτή, γιατί οχήματα της Πυροσβεστικής πάθαιναν βλάβες σοβαρές και έβγαιναν εκτός λειτουργίας.
* Και ποια ήταν η συνέχεια;
- Πριν από ένα χρόνο κατέθεσα στη στρατιωτική και την τακτική Δικαιοσύνη έναν ογκώδη φάκελο που περιείχε 49 περιπτώσεις διαπιστωμένης νοθείας καυσίμων και από δεξαμενές του Στρατού.
* Και τι προέκυψε;
- Οι αναλύσεις και ο φάκελος διαβιβάστηκαν από την τακτική Δικαιοσύνη στη στρατιωτική και μπήκε στο αρχείο με εντελώς αβάσιμες και αστήρικτες αιτιολογίες.
* Αυτές οι δικές σας περιπτώσεις είναι αυτό το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε προχθές ή είναι κάτι διαφορετικό;
- Το σκάνδαλο των λαθραίων καυσίμων και η διακίνηση λαθραίων και νοθευμένων είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Στο κέντρο του σκανδάλου αυτού ήταν και είναι το ναυτιλιακό πετρέλαιο, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποκαλύψεις.
* Πώς συνδέεται το ναυτιλιακό καύσιμο με τη νοθεία στο Στρατό;
- Κατά τις πληροφορίες μου, προμήθευαν το Στρατό με πετρέλαιο ναυτιλιακό αντί του πετρελαίου κίνησης και αυτό γιατί ήταν μισή η τιμή του. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης, που προοριζόταν για το Στρατό, το διοχέτευαν στην αγορά. Ετσι έβγαζαν τεράστια κέρδη.
* Για να γίνει τόσο μεγάλη επιχείρηση λαθρεμπορίας και νόθευσης, αρκούσαν κατώτεροι υπάλληλοι ή μήπως υπήρχαν και υπάρχουν μεγάλοι προστάτες;
- Το γεγονός και μόνο ότι ακόμα και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, είπε στη Βουλή ότι οι απώλειες από το λαθρεμπόριο και τη νόθευση φτάνουν το ένα δισ. ευρώ το χρόνο, σημαίνει ότι υπάρχουν κυκλώματα που διευθύνουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και προσπορίζονται τα τεράστια οφέλη. Υπάρχουν ολόκληρα δίκτυα λειτουργίας αυτών των κυκλωμάτων με άμεσες προσβάσεις στην εξουσία, στη δημόσια διοίκηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
* Μήπως είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις για τις καταγγελίες αυτές;
- Νομίζω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Π.χ. στη νοθεία καυσίμων στο Στρατό η έρευνα θα έπρεπε να γίνεται από εκεί που ξεκινάει η διαδρομή του καυσίμου και σε όλη τη διαδρομή της.
* Ερευνες υπηρεσιακές έγιναν για όλα αυτά στο παρελθόν;
- Βέβαια. Το 1998 εκδόθηκε πόρισμα από το οποίο προέκυπτε λαθρεμπόριο και κατέγραψε τους τρόπους λαθρεμπορίας και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Κυρίως για να αναπτύξουν ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων και των εισροών-εκροών. Και ιδιαίτερα για τη διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου.
* Ποια η τύχη του πορίσματος;
- Οχι μόνο το έβαλαν στο αρχείο, αλλά εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το 2003 κατάργησαν και διαδικασίες ελέγχου, όπως το δελτίο παραγγελίας ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο προέβλεπε υπουργική απόφαση.
* Αφού το παλεύετε από το 2004 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν φέρατε αποτέλεσμα;
- Το 2007 συγκροτήθηκε επιτέλους δεύτερη επιτροπή για να μελετήσει το πρόβλημα. Και αυτή πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Υστερα έγινε και τρίτη επιτροπή το 2009, για τον ίδιο σκοπό. Οι προτάσεις τους ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Δηλαδή επίσημα το θέμα της λαθρεμπορίας καυσίμων είχε διαπιστωθεί 15 χρόνια πριν.
* Επομένως, να συμπεράνουμε ότι κάποιο δυνατό χέρι εμπόδισε και τα δύο κόμματα εξουσίας να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο όλα αυτά τα χρόνια.
- Παρά τις καταγγελίες μου και τις αποκαλύψεις μου με τεκμηριωμένα στοιχεία, που δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα και από αυτό προκύπτει ότι πρόκειται για πολύ ισχυρά κυκλώματα και οι παράγοντες της εξουσίας ή δεν είχαν επίγνωση των ευθυνών τους ή είχαν ανοχή.
* Είχατε ενημερώσει υπουργούς και αρμόδιες υπηρεσίες για τα στοιχεία σας;
- Εκανα 14 παρεμβάσεις στη Βουλή απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς. Κατέθεσα στοιχεία στην ηγεσία της στρατιωτικής και τακτικής Δικαιοσύνης, ενημέρωσα τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας.
* Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
- Σημειώνω ορισμένες θετικές εξελίξεις. Μετά 47 χρόνια βγήκε απόφαση από τον Π. Παναγιωτόπουλο με διαγωνισμό. Ολα αυτά τα χρόνια γίνονταν με βάση απόφαση του δικτάτορα Παπαδόπουλου και του Μακαρέζου. Ο Αβραμόπουλος έβαλε στον έλεγχο και το ΣΔΟΕ και άρχισε ο περιορισμός της λαθρεμπορίας και νοθείας. Περιμένω στοιχεία να δω αν τερματίστηκε ή όχι.
* Με τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ή ελέγχου των καυσίμων με επιστημονικό τρόπο τι έγινε;
- Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου.
* Τι σημαίνει ολοκληρώθηκε η παρακολούθηση;
- Το 2009 και ύστερα το 2012 έγιναν ρυθμίσεις, αλλά εξαιρούσαν τα διυλιστήρια από τον έλεγχο. Αυτό χρειάστηκε το 2013 για να γίνει.
* Είχε σημασία ο έλεγχος στα διυλιστήρια;
- Είναι ο καθοριστικός παράγων.
* Τι σημαίνει αυτό;
- Υποθέστε ό,τι θέλετε.
* Οι συλλήψεις τι σημαίνουν για σας;
- Ξεκινάει πλέον η εξάρθρωση των κυκλωμάτων, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι το κράτος ζημιώθηκε από αυτό το κύκλωμα με 3 εκατ. ευρώ, τότε, με δεδομένο ότι η ζημιά και κατά τον κ. Παπαδήμο είναι ένα δισ. ευρώ, πρέπει να βρεθούν τα άλλα κυκλώματα που καρπώνονται κάθε χρόνο 997 εκατομμύρια και αυτό επί 25 χρόνια.
* Αρα πρέπει να βρεθούν άλλα 25 δισ.
- Προφανώς, ναι.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η αξιολόγηση στο ελληνικό σχολείο


Αόρατοι είναι για τα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι


Του Τάσου Παππά

Μαθαίνουμε τα πάντα από τις τηλεοράσεις, ακόμη και ασήμαντες λεπτομέρειες, για το τι έπραξε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης. Μας κρατούν σε συνεχή αγωνία για τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Ενημερωνόμαστε τακτικά για τις διεργασίες στο εσωτερικό της κίνησης των «58» και για τις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει ο μεσαίος χώρος της Κεντροαριστεράς ένα σοβαρό κόμμα που θα υπηρετήσει την πατρίδα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Κάποια θέματα πάντως που είναι κρίσιμα για την επιβίωση ανθρώπων είτε μένουν εκτός ενημερωτικής ατζέντας είτε παρουσιάζονται στα πεταχτά.

Για παράδειγμα, 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής βρίσκονται από τη Δευτέρα σε διαθεσιμότητα και αγωνίζονται για να μην πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο της κρίσης. Σε άλλη μεγάλη επιχείρηση, τη «Μηχανική», ο όρος εργαζόμενος ήταν ευφημισμός. Παρέμειναν απλήρωτοι επί μήνες, στη συνέχεια απολύθηκαν και μόνο ελάχιστοι κατάφεραν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν. Εχουν κερδίσει στα δικαστήρια, αλλά η νίκη τους είναι χωρίς αντίκρισμα.

Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις όπου οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση, η εργασία χωρίς αμοιβή, η μερική και κακοπληρωμένη απασχόληση και η ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις είναι ο κανόνας, ενώ οι ιδιοκτήτες τους μοιράζουν υποσχέσεις, παραπλανούν τον κόσμο ότι τάχα έρχονται νέοι χρηματοδότες, συχνά εκβιάζουν, απειλούν, εξαγοράζουν για να διασπάσουν το μέτωπο των διαμαρτυρομένων και, στην καλύτερη περίπτωση, συνιστούν υπομονή γιατί κι αυτοί βιώνουν την κρίση. Μπορεί να βιώνουν την κρίση ως επιχειρηματίες, ως φυσικά πρόσωπα όμως περνούν μια χαρά, αφού η περιουσία τους προστατεύεται.

Αυτά συνήθως δεν βρίσκουν χώρο στα δελτία ειδήσεων, προφανώς γιατί οι ιδιοκτήτες των μέσων εφαρμόζουν τις ίδιες μεθόδους στις επιχειρήσεις που ελέγχουν. Αντιθέτως, αν οι αντιδράσεις των απελπισμένων ανθρώπων ξεφύγουν από τα όρια της ευπρέπειας, όπως τα ορίζει η καθεστωτική αντίληψη, τότε ξεκινά το ιδεολογικό σφυροκόπημα: πεζοδρομιακές πρακτικές, λαϊκισμός, ροπή προς την παραβατικότητα και όλα τα σχετικά που έχουμε ακούσει από επίσημα και ανεπίσημα χείλη.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που πετροβολούν δεν έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση. Να είναι δηλαδή απλήρωτοι επί μήνες, να απολύονται χωρίς αποζημίωση, να δανείζονται για να ζήσουν, να έχουν μπλέξει σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με αντιπάλους που έχουν ισχυρή (και πανάκριβη) νομική υποστήριξη και προσβάσεις σε κέντρα πολιτικής εξουσίας. Τότε θα βλέπαμε αν θα παρέμεναν νηφάλιοι και συναινετικοί, αν θα εξακολουθούσαν να δείχνουν τόση κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πενόμενη επιχειρηματική τάξη.
 ΠΗΓΗ:http://www.efsyn.gr/?p=176503

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα Αιολικά πάρκα ΔΕΝ παράγουν Πράσινη Ενέργεια!


Ανασφάλιστος ένας στους τρεις Έλληνες

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Γιατροί του Κόσμου

Ανασφάλιστος ένας στους τρεις Έλληνες

Ανασφάλιστος σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες, μην έχοντας πρόσβαση στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου. Για ανύπαρκτο πια σύστημα υγείας στη χώρα μας έκανε λόγο η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη,
Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 14 χώρες όπου δραστηριοποιούνται, η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη, επισήμανε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία”.
“Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας” είπε και τόνισε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης το 28% του συνολικού πληθυσμού ήταν ανασφάλιστοι στα τέλη του 2013.
Ενδεικτικά ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Δραματική η κατάσταση και στην Ισπανία όπου υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η κυβέρνηση μειώνει τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση.
Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ στη Γερμανία, η υγεία των μεταναστών, των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας. Οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεσιτάλ… αντικειμενικότητας από τα τηλεοπτικά κανάλια

Δημήτρης Κανελλόπουλος

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Πολιτική

Ρεσιτάλ… αντικειμενικότητας από τα τηλεοπτικά κανάλια

Τόση αντικειμενικότητα πώς την αντέχουν μερικά τηλεοπτικά κανάλια;

Ειδικά η Δημόσια Τηλεόραση σπάει κάθε ρεκόρ, αφού στα δελτία ειδήσεών της παρουσιάζει κατά 48% θέματα της Ν.Δ. και κατά 16%, μόλις, θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν προσθέσουμε κι ένα 13% του χρόνου της που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς κι ένα 3,2% προς την κυβέρνηση γενικά, φτάνει να αφιερώνει το 65% του πολιτικού χρόνου του δελτίου ειδήσεών της στην κυβέρνηση. Εως και το ΕΣΡ αναγκάστηκε να της κάνει σύσταση. Οχι δηλαδή πως πηγαίνουν πίσω τα άλλα κανάλια (εκτός από το TV Μακεδονία). Αλλά αυτά τουλάχιστον διατηρούν την αναλογία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο 2 προς 1, αφιερώνοντας απλώς διπλάσιο χρόνο στο κυρίαρχο κόμμα της κυβέρνησης σε σχέση με εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ουσία είναι πως ουδείς κρατάει τα προσχήματα.
38
Ο ΑΝΤ1 λόγου χάριν προσφέρει ένα 45% του χρόνου του δελτίου του στη Ν.Δ., ένα 5,8% στην κυβέρνηση γενικά, συν ένα 9,4% στο ΠΑΣΟΚ. Σύνολο, δηλαδή, 60,2%. Και στον ΣΥΡΙΖΑ πόσο από τον χρόνο του δίνει; Μόλις 17%. Αυτό σημαίνει πραγματικά αντικειμενική δημοσιογραφία έτσι; Το ΕΣΡ πάντως προχώρησε σε συστάσεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Για διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών
Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απηύθυνε προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας οδηγία σχετικά με τη μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών. Και απαγορεύει τη μετάδοσή τους από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ για όλα τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί και προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Και τα απαγορεύει φυσικά ακόμα και ως τοποθέτηση προϊόντων σε εκπομπές. Γενικώς η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία για τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών είναι πολύ αυστηρή. Και σωστά. Επ’ ευκαιρία να πούμε πως το ΕΣΡ καταλόγισε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο Nickelodeon, το τηλεοπτικό κανάλι για τα παιδιά, επειδή δεν περιέχει στο πρόγραμμά του δελτία ειδήσεων παιδικού περιεχομένου (με πληροφορίες για αρρώστιες λόγου χάριν κ.ο.κ.).
Από το ταμείο θα περάσουν κι άλλοι, όμως.
• Πρόστιμο 20 χιλιάδων επεβλήθη και στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», επειδή μετέδωσε υπό μορφή διαγωνισμού και κληρώσεως ένα τυχερό παιχνίδι.
• Πρόστιμο 15 χιλιάδων και στο ΑΡΤ TV επειδή είχε μία εκπομπή με μέντιουμ και, έτσι, εκμεταλλευόταν τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις των τηλεθεατών.
• Και φυσικά υπήρχε και το συνηθισμένο πρόστιμο στον Real FM. Πέντε χιλιάδων αυτή τη φορά. Για έναν διαγωνισμό που το όνομά του είναι-ήταν Real Summer Contest και μεταδόθηκε το καλοκαίρι στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
- See more at: http://left.gr/news/resital-antikeimenikotitas-apo-ta-tileoptika-kanalia#sthash.lTshZPPt.dpuf

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Εφιαλτικές δηλώσεις Γερμανών γιατρών για Αθήνα: “Είναι σπαρακτικό αυτό που είδαμε, θυμίζει πια εμπόλεμη ζώνη¨

Εφιαλτικές δηλώσεις Γερμανών γιατρών για Αθήνα: “Είναι σπαρακτικό αυτό που είδαμε, θυμίζει πια εμπόλεμη ζώνη¨





Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Οκτώ ακτιβιστές Γερμανοί γιατροί είδαν ιδίοις όμμασι πώς η Αθήνα μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε τριτοκοσμική πόλη. «Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος;», αναρωτήθηκαν.

«Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια δίχως ρεύμα. Ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους. Μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε τρισάθλια κρατητήρια. Καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδα μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα»

Ούτε οι ίδιοι είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποια εικόνα τούς σόκαρε περισσότερο: Η νέα γυναίκα που κινδυνεύει να πεθάνει γιατί είναι ανασφάλιστη; Ο κόσμος που κοιμάται στους δρόμους; Οι ουρές στα συσσίτια; Για τους 8 Γερμανούς γιατρούς που περιόδευσαν την περασμένη βδομάδα σε νοσοκομεία, ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, κοινωνικά ιατρεία, κρατητήρια και ΜΚΟ, το τετραήμερο ταξίδι στην Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από γεωγραφική μετατόπιση.
Ηταν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, εκεί όπου ζωντανεύουν αρρώστιες που οι γιατροί γνωρίζουν μόνο από τα βιβλία. Ηταν ένα ταξίδι στην άγρια πλευρά του καπιταλισμού, εκεί όπου γυναίκες εγκαταλείπουν τα βρέφη τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια. Γιατρέ μου, μήπως γίνεστε μελό;

«Ανήθικο»
«Μόνο κάποιος που διαβάζει “Μπιλντ” θα αρνούνταν τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι Ελληνες αυτή την περίοδο», μας λέει ο Κρίστιαν Χάασεν. «Είναι σπαρακτικό αυτό που είδαμε στην Αθήνα: εικόνες μιας μέχρι χτες ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που μετατρέπεται ταχύτατα σε τριτοκοσμική πόλη. Είδαμε ασθενείς με φυματίωση κι άλλους που ακρωτηριάζονται γιατί δεν θεραπεύτηκε έγκαιρα το διαβητικό τους πόδι. Ο υπουργός Υγείας κλείνει με το έτσι θέλω τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ κι αφήνει εκατομμύρια πολίτες ακάλυπτους τουλάχιστον για ένα μήνα. Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετούν τα νοσοκομεία τα οποία καταρρέουν λόγω των μέτρων λιτότητας. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα δούλευε άψογα και δεν χρειαζόταν αλλαγές. Ομως εδώ οι πολιτικοί σας ενσυνείδητα το καταστρέφουν. Αυτό είναι ανήθικο, διαπράττουν λάθος κι ενώ το ξέρουν, προχωρούν».
Το ταξίδι των Γερμανών γιατρών στην Αθήνα σχεδιάζεται εδώ κι έναν χρόνο, από τότε δηλαδή που ο νεαρός ψυχίατρος Αγοραστός Αγοραστός εξέφρασε στους συναδέλφους του τη βαθιά αγωνία για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του και την αδήριτη ανάγκη του να κάνει κάτι για να βοηθήσει.
«Συζητήσαμε πολύ μεταξύ μας και καταλήξαμε ότι το πρώτο βήμα θα ήταν να έρθουμε και να αποκτήσουμε ιδία άποψη», μας λέει. «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί: Κατ’ αρχάς να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη κανονίσει δημόσιες συζητήσεις και δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά έντυπα στη Γερμανία. Δεύτερον, θέλουμε να δικτυώσουμε τους συναδέλφους μας στις δύο χώρες, ώστε να βοηθήσουμε με αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και μηχανημάτων. Τρίτον, θέλουμε να δικτυώσουμε τις πολλές αλλά σκόρπιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Γερμανία. Και, τέταρτον, θέλουμε να δείξουμε στους Ελληνες ότι δεν είναι μόνοι: δεν σκέφτονται όλοι οι Γερμανοί με τον τρόπο της Μέρκελ».
«Ακόμα και ευαισθητοποιημένοι κοινωνικά συνάδελφοί μας, όταν η συζήτηση έρχεται στην Ελλάδα αλλάζουν στάση», μας λέει ο Μπέρναρντ Βίντερ. «Τους μιλάς για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και σου απαντούν “ε, όταν δεν δουλεύεις, αυτά παθαίνεις”. Για τους ακτιβιστές γιατρούς που ήρθαν στην Αθήνα η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας της μνημονιακής Ελλάδας θυμίζει εμπόλεμες ζώνες, όπως αυτή του Ιράκ.
«Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Ελληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος; Θα τους φανεί εξωφρενικό, απίστευτο», μας λέει ο Κρίστιαν. «Στη Γερμανία δεν νοείται ένας άνθρωπος να είναι ανασφάλιστος, ακόμα κι ένας μακροχρόνια άνεργος», συμπληρώνει ο Μπέρναρντ. «Η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι ένα εισιτήριο 10 ευρώ για τα νοσοκομεία και 5 ευρώ ανά συνταγή. Με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζουν όλες τις θεραπείες και όλες τις εξετάσεις, όσο ακριβές κι αν είναι. Επίσης οι γιατροί δεν έχουν κανένα όριο σε ό,τι συνταγογραφούν. Και οι Γερμανοί πολίτες αναγνωρίζουν την υπεροχή του δημόσιου συστήματος υγείας: ελάχιστοι καταφεύγουν σε ιδιώτες».
Αν υπάρχει ένα γεγονός που εντυπωσίασε τους Γερμανούς γιατρούς περισσότερο, είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ όσων τους περιέγραφαν οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της διοίκησης που συνάντησαν – ήταν η πρώτη τους επαφή με τη μαγική εικόνα των success stories.
«Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια δίχως ρεύμα. Ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους. Μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε τρισάθλια κρατητήρια. Καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδα μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα», λέει ο Μπέρναρντ, που είχε επισκεφθεί ξανά την Αθήνα το καλοκαίρι του 2012 και τον Γενάρη του 2013.
«Στην Ισπανία όπου ταξιδεύω συχνά, οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που συμβαίνει εδώ κι αυτό τους κινητοποιεί», λέει ο Κρίστιαν. «Παντού, η κουβέντα που ακούς είναι “να μη γίνουμε σαν την Ελλάδα” – αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας είναι ο εφιάλτης τους». «Ακόμα κι αν κανείς παραβλέψει τους άστεγους, τους μετανάστες, τους κρατούμενους, τους εξαθλιωμένους των συσσιτίων, είναι αδύνατον να μην πιάσει ότι η ατμόσφαιρα της πόλης έχει αλλάξει δραματικά», συμπληρώνει ο Αγοραστός. «Οι άδειες βιτρίνες, οι μαγαζάτορες μέσα σε άδεια μαγαζιά, τα καφέ της πόλης χωρίς κόσμο, οι κατηφείς κι έτοιμοι για καβγά άνθρωποι παντού – όλα αυτά δείχνουν ότι η πόλη είναι σε βαθιά κρίση. Αν υπάρχει ένα ενδιαφέρον ερώτημα, είναι “τι κρατάει τους ανθρώπους και δεν ξεσπάνε επί της ουσίας”. Ως ψυχίατρος θα σας απαντήσω ότι όταν οι άνθρωποι τραυματίζονται βαθιά ψυχικά, παγώνουν. Δεν μπορούν να απαντήσουν στο δίλλημα fight or fly και καθηλώνονται. Χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν από το σοκ και να ενεργοποιηθούν ξανά».

Η υγεία δεν είναι προϊόν
Οι γιατροί παραθέτουν παραδείγματα ιδιωτικοποιημένων συστημάτων υγείας που κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τα δημόσια: η φθηνή υγεία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι, όπως λένε. Και επιχειρηματολογούν για το ότι η υγεία δεν είναι προϊόν, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα που αυτή τη στιγμή παραβιάζεται ασύστολα στην Ελλάδα.
Γυρίζουν σοκαρισμένοι στην πατρίδα τους για πολλούς λόγους, αλλά κρατάνε και κάτι που τους εντυπωσίασε βαθιά και θετικά: «Αν οπουδήποτε αλλού εφαρμοζόταν τόσο άγρια λιτότητα, η κοινωνία θα είχε ήδη καταρρεύσει», λέει ο Μπέρναρντ. «Εδώ βοηθάνε όλοι ο ένας τον άλλο, οι φίλοι, η οικογένεια, οι γείτονες. Και είναι απίστευτο, αλλά στα δίκτυα των κοινωνικών ιατρείων δουλεύουν εθελοντικά ακόμα κι άνεργοι ή άνθρωποι που τους παίρνουν τα σπίτια. Είδαμε στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη».





Παγκόσμια Μονταζιέρα

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Παγκόσμια Μονταζιέρα

Αυθαίρετες ειδήσεις από ένα κλικ
Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις… αλλά όχι πάντα οι σωστές! Πλαστές φωτογραφίες κι αυθαίρετες ερμηνείες στιγμιαίων λήψεων, που αναπαράγονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, φαίνεται το τελευταίο διάστημα να υιοθετούνται ως ειδήσεις ακόμα κι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ειδησεογραφικά Μέσα του κόσμου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, την τελευταία εβδομάδα η υπόθεση με τις πλαστές φωτογραφίες των επεισοδίων στη Βενεζουέλα και η ιστορία του τετράχρονου πρόσφυγα στη Συρία που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου. 
Στην υπόθεση της Βενεζουέλας, η αντικυβερνητική προπαγάνδα από τους αντιπάλους τους προέδρου της χώρας, παρουσιάζει φωτογραφίες από επεισόδια σε άλλες περιοχές του πλανήτη με σκοπό να αναδείξει την «βαρβαρότητα του καθεστώτος». Ακόμα κι ο «Λουκάνικος», ο διάσημος σκύλος των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζεται στο πεδίο μάχης της Βενεζουέλας να κακοποιείται από αστυνομικούς. Μέχρι και στο CNN εμφανίστηκαν διαδηλωτές κι αστυνομικοί από τη Σιγκαπούρη, σαν να βρίσκονται στη Βενεζουέλα.
Η φωτογραφία στο CNN από τη ΣιγκαπούρηΗ φωτογραφία στο CNN από τη Σιγκαπούρηhttp://drdawgsblawg.ca/http://drdawgsblawg.ca/Εκτός από τα ειδησεογραφικά Μέσα, κι ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού. Γ.Μουρούτης, ασχολήθηκε με το θέμα, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Ο Γ. Μουρούτης με μήνυμά του στα αγγλικά καλεί τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αυτό αποτελεί κι επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην υπόθεση με τετράχρονο αγοράκι από τη Συρία, αποδείχθηκε ότι όλη η σύγχυση προκλήθηκε λόγω αναπαραγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίας φωτογραφίας, η οποία τελικώς πήρε λάθος ερμηνείες. Στην εικόνα παρουσιάζεται ο τετράχρονος Μαρουάν να περιπλανάται μόνος στην έρημο κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας. Σύμφωνα με την Washington Post, ο μικρός περπατούσε μαζί με «καραβάνι» σύρων προσφύγων. Κάποια στιγμή βρέθηκε μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πίσω από την οικογένειά του κι όχι εντελώς μόνος του, όπως υπονοεί η φωτογραφία. Είναι σύνηθες, μάλιστα, στα «καραβάνια» των χιλιάδων σύρων προσφύγων οι γονείς να χάνουν την εποπτεία των παιδιών τους.
O εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία έκανε λόγο για «προσωρινό χωρισμό» του τετράχρονου αγοριού» από την οικογένειά του, δήλωση που παρερμηνεύτηκε. Ο κ. Χάρπερ διευκρίνισε αργότερα ότι η επανένωση του μικρού Σύρου με την οικογένειά του έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

Die Zeit: Γιατί οι Γερμανοί ξέχασαν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ

λεκτρονική Έκδοση 

Die Zeit: Γιατί οι Γερμανοί ξέχασαν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ

Η υπενθύμισή τους, έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις...
Οι Γερμανοί πολίτες δεν ξέρουν καν ότι έγιναν εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής.Ή συμφέρει να τα ξεχνούν, αφού δεν αναφέρονται καν στα σχολικά βιβλία. Πίσω από την απόπειρα να ξεχάσουν,είναι οι αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και ο φόβος για κύμα διεκδικήσεων, λέει η γερμανική εφημερίδα.
Γιατί οι Γερμανοί ξεχνούν και δεν αναφέρουν τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα;
Το ερώτημα θέτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που προκαλεί αίσθηση, καθώς η απάντηση προκύπτει έμμεσα αλλά καθαρά στο τέλος του αφιερώματος: Θέλουν να αποφύγουν τις αποζημιώσεις «φοβούμενοι ότι θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων, από ολόκληρο τον κόσμο».
Τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα θυμάται η Die Zeit, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το χωριό Λυγκιάδες, στο οποίο εκτελέστηκαν 82 άνθρωποι. Το εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας, κάνει αναφορά στις θηριωδίες, αλλά θυμάται και τα κατοχικά δάνεια.
Συναισθηματικό, όσον αφορά την παρουσίαση των θηριωδιών, που όπως λέει, λείπουν από τη γερμανική συλλογική μνήμη, αφήνει μία αιχμή για τον (οικονομικό) λόγο που συμβαίνει αυτό. Το αφιέρωμα παρουσίασε και η ιστοσελίδα της Ντόϊτσε Βέλλε, με το παρακάτω κείμενο:
«Η επικείμενη επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα διαχρονικό ελληνικό αίτημα προς τη γερμανική πλευρά για καταβολή αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου κατά το Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Το αίτημα αυτό πήρε άλλες διαστάσεις από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
«Ο Γκάουκ έρχεται ως Γερμανός»
 «Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, «οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο: η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα.
Στις 5 Μαρτίου ο γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα…στο ταξίδι του θα μιλήσει και για το παρελθόν…στο πλευρό του έλληνα ομολόγου του θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, ένα χωριό, θέατρο μιας γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία. Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Ο γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι τόποι μαρτυρίου που στη Γερμανία έχουν περάσει απαρατήρητοι. Υπενθυμίζει επίσης ότι εκείνοι που έδωσαν το πρόσταγμα από την πρώτη ορεινή Μεραρχία Αλπινιστών "Εντελβάις" για την εκτέλεση 82 χωρικών στις Λυγκιάδες, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά, καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών» αναρωτιέται η εφημερίδα. «Στις σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα.
Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων αλλά και το φόβο του Βερολίνου πως σε περίπτωση που καταβάλει αποζημιώσεις θα ξεσηκώνονταν κύματα απαιτήσεων από ολόκληρο τον κόσμο.
«Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.»

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το Αδ-όνειδος της υγείας

18/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Αδ-όνειδος της υγείας

    
Tου Δημήτρη Τρίμη

Την ίδια ώρα που έκλεινε («προσωρινά», για 30 ημέρες, λέει) τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, με τις γνωστές επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και αναταράξεις, ο Αδωνις έστελνε δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ για τις υπερατλαντικές επιτυχίες του, σύμφωνα με το οποίο: «Σε πτυχές της σημερινής πολιτικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στη συνεργασία με την Ε.Ε., καθώς και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση στο European Club του Harvard Kennedy School με μέλη της κοινότητας του πανεπιστημίου, με θέμα τις σημερινές προκλήσεις στην Ελλάδα. Η συζήτηση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο (από καθηγητές και φοιτητές) για τις εξελίξεις σε Ελλάδα…».

Κι ενώ δικαίως τσακωνόμαστε για το πόσες χιλιάδες δολάρια μας κόστισε το σόου του Αδώνιδος στο Χάρβαρντ, ένας άλλος λογαριασμός ήρθε να προστεθεί στα ανυπολόγιστα κόστη που υφίσταται η ελληνική κοινωνία, και τα οποία προκαλεί η πολιτική των Μνημονίων και οι καθημερινές τσιρίδες του τηλεπλασιέ που υποδύεται τον υπουργό της νεοφιλελεύθερης Υγείας.

Η είδηση, αν και συγκλονιστική, δεν βρίσκεται βέβαια στα πρωτοσέλιδα και στους τίτλους των κυρίαρχων ηλεκτρονικών ΜΜΕ: Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 39. Ηδη, 59 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι τρεις εισήχθησαν σε ΜΕΘ, δύο στο «Βενιζέλειο» και ένας στο «Σωτηρία». Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειονότητά τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν τη σχετική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές όταν μιλούν για την ελληνική χρεοκοπία, την ακολουθούμενη συνταγή της λιτότητας και τις συνέπειές τους, δεν αναφέρονται μόνο στις αναλογίες της περίπτωσής μας με την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που οδήγησε στον μαύρο ναζιστικό ολοκληρωτισμό και το μακελειό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και στην καταστροφή μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων των άλλοτε «σιδερένιων σοσιαλιστικών χωρών». Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, εντός 15 ετών, μετά την επικράτηση του καπιταλισμού-καζίνο, την κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ανάδειξη των νέων τσάρων και την επικράτηση των ιδιωτικών μαφιών, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά δέκα ολόκληρα χρόνια.

Υποθέτω ότι είναι λαϊκισμός να ρωτήσω ρητορικά αν μπορούν οι φτωχοί άνθρωποι να εμβολιάζονται ή να αντιμετωπίζουν μια σοβαρή υποτροπή της γρίπης τους, χωρίς θέρμανση, καλή διατροφή και κοινωνική ασφάλιση; Δίχως πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τα τοπικά δημόσια πολυϊατρεία κλειστά;

Και είναι ακόμα πιο λαϊκιστικό να ζητήσω κι εγώ μαζί με εκατομμύρια άλλους συμπολίτες μας (και με την άδεια του Μετέωρου που πρώτος αντελήφθη το πολιτικό μέγεθος του κ. Γεωργιάδη) να φύγει αμέσως τώρα το… Αδ-όνειδος από τον σβέρκο μας πριν καταστρέψει ολοσχερώς τη δημόσια υγεία των κατοίκων αυτής της χώρας;

ΠΗΓΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ