Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Εμφύλιος στην ΟΛΜΕ για το «καλό κλίμα»

Εμφύλιος στην ΟΛΜΕ για το «καλό κλίμα»

Της Άννας Ανδριτσάκη

12:30 | 06 Μαρ. 2015
Ζήτημα ηγεσίας έχει προκύψει και αναμένεται να κριθεί σήμερα στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μετά την παραίτηση που έθεσε στη διάθεση των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος Θέμης Κοτσιφάκης προχθές, στη θυελλώδη συνεδρίαση του οργάνου, όπου και κορυφώθηκε η άγρια αντιπαράθεση των παρατάξεων αυτές τις ημέρες για την αποτίμηση της -προ εβδομάδος- συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Προχθές, η πλειοψηφία των παρατάξεων (ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη Ν.Δ., ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Παρεμβάσεις που εκφράζουν αριστερές δυνάμεις), ήτοι τα έξι από τα 11 μέλη του Δ.Σ., έκριναν τη συνάντηση στο Μαρούσι εν γένει αρνητική και υποστήριξαν ότι οι -χωρίς συνεννόηση- δηλώσεις Κοτσιφάκη που έγιναν αμέσως μετά διαστρέβλωσαν την εικόνα των εξελίξεων και ωραιοποίησαν την κυβερνητική στάση. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν στο δελτίο Τύπου της αποτίμησης να καταγραφεί και η καταδίκη των δηλώσεων του προέδρου.
Τότε ο Θ. Κοτσιφάκης, επισημαίνοντας πως τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του («αν το Δ.Σ. πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το Δ.Σ., τότε υπάρχει θέμα»), διέκοψε τη συνεδρίαση, θέτοντας στη διάθεση των υπόλοιπων μελών την παραίτησή του και ζητώντας επανασυνεδρίαση σήμερα Πέμπτη.
«Μικροπολιτική»
Οπως αναφέρει μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωσή του: «Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε από ορισμένες παρατάξεις του Δ.Σ. για μικροπαραταξιακούς λόγους. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας». Οι Παρεμβάσεις δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο Τύπου.
Μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν ή όχι οι άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, το ουσιαστικότερο είναι πως -σε κάθε περίπτωση- το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζει εντελώς αντίθετη άποψη από του προέδρου της, ο οποίος -αν και εφόσον παραμείνει- θα υπογράφει μια ανακοίνωση, με την οποία δεν συμφωνεί. Σημειωτέον, ανεξαρτήτως έκβασης του θέματος της παραίτησης του προέδρου, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας, που το Δ.Σ. θέτει θέμα δημόσιας καταγγελίας του προέδρου του. Ούτε καν για μέλος του Δ.Σ. δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο.
Εμπρηστικές δηλώσεις
Ενδεικτικές της πόλωσης που επικρατεί στο εσωτερικό του Δ.Σ. είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων/παρατάξεων. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Νίκος Παπαχρήστος, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «κυβερνητικό χειροκροτητή», κατηγορώντας τον πως «επιχείρησε να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στους συναδέλφους, η οποία δεν έχει σχέση με ό,τι συνέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων».
Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η ηγεσία του υπουργείου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αίτημα που συνδεόταν με την ανάκτηση των απωλειών των εκπαιδευτικών. Είπε χαρακτηριστικά “δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για μισθολογικές αυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο”». Καταγγέλλεται δε η στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας, «ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ουσιαστικά απέφευγε να ασκήσει πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στα αιτήματα του κλάδου και τα προβλήματα που μας καίνε». Το ψήφισμα του ΠΑΜΕ ήταν αυτό με το οποίο συμφώνησε η ΔΑΚΕ και εν τέλει τέθηκε το ζήτημα της καταγγελίας του προέδρου.
«Ισορροπημένη»
«Θεωρώ ότι η δήλωσή μου ήταν ισορροπημένη, πάντα σε σχέση με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, τη σοβαρότητά τους και την ιεράρχηση που έχουμε κάνει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Κοτσιφάκης και συνεχίζει: «Δέχτηκα, από κει και πέρα, αρκετές επιθέσεις που διαστρεβλώνουν αυτά που είπα, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις απόψεις μου ούτε με τη στάση μου γενικότερα στην Ομοσπονδία».
Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Κοτσιφάκη αφορούσαν τη «θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα τρία ζητήματα της διαθεσιμότητας, το πάγωμα της αξιολόγησης και τον νόμο για το νέο Λύκειο (βλ. κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων κ.ά.). Αναφερόμενος, δε, στα υπόλοιπα «μεγάλα οικονομικά ζητήματα, δαπάνες για την Παιδεία, μισθούς που ειδικά για τους νέους είναι τραγικοί κ.ά.» δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε, είναι ανοιχτά μέτωπα αγώνα και πάλης του κινήματος».
Η εκτίμηση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. ήταν:
● Για την αξιολόγηση, το «πάγωμα» δεν αρκεί, αφού η πρόθεση για «αποτίμηση» του εκπαιδευτικού έργου συνιστά αξιολόγηση.
● Για την επαναφορά των υπό διαθεσιμότητα, δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των μισθών και των αποζημιώσεών τους, ενώ θα επιστρέψουν κόβοντας θέσεις από τις 15.000 νέες θέσεις του Μνημονίου.
● Για τις προσλήψεις, ειπώθηκε: «Αν μας το επιτρέψουν οι κεντρικές συμφωνίες».
● Το ωράριο και άλλα αιτήματα (μαθητές ανά τάξη) δεν θα αντιμετωπιστούν.
Πάντως, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η πολιτική πόλωση που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους και στα συνδικαλιστικά τους όργανα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αντιπαράθεση στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Σε άλλα όργανα εμφανίζεται μια συσπείρωση αντιπολιτευτικών σχημάτων με στόχο τη σύγκρουση και σε άλλα οι εσωτερικές διαμάχες προσλαμβάνουν γρήγορα διαστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτόγνωρες. «Λέγατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Γιατί δεν τα σκίζετε;», φώναζε εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αναμφισβήτητα πολιτικούς όρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου