Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Γιατί η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» των εκλογών Tvxs Ρεπορτάζ

Γιατί η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» των εκλογών

Tvxs Ρεπορτάζ

15:18 | 09 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 16:17 | 09 Μαρ. 2015
«Χαρτί» υψηλού πολιτικού ρίσκου, το «χαρτί» των εκλογών, βγάζει η κυβέρνηση στο τερέν της ευρωπαϊκής μάχης, καθώς εντείνεται η πίεση και η ακαμψία των δανειστών.
Η επιλογή της κάλπης δεν είναι, μεν, σε καμία περίπτωση «κλειδωμένη» προοπτική, όμως ούτε η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Corierre della Sera, ανεξαρτήτως... παρελκομένων και προσθηκών, ήταν πυροβολισμός στον αέρα: Εντάσσεται μέσα στα σενάρια – διαπραγματευτικά έστω - που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο γραφείο του πρωθυπουργού και συγκαταλέγονται στις εν δυνάμει πολιτικές εναλλακτικές εάν επέλθει αδιέξοδο και οι αξιώσεις των εταίρων καταλήξουν σε οριστικό τελεσίγραφο για νέο Μνημόνιο.
«Δεν τίθεται μεν κανένα θέμα εκλογών τώρα, αλλά η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ούτε μπορεί να ενοχοποιείται, ούτε να αποκλείεται», είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβερνητικές πηγές μετά τον γερμανικό «πόλεμο» που προκάλεσε η συνέντευξη Βρουφάκη.
Ο ορίζοντας, δε, για την λήψη των όποιων πολιτικών αποφάσεων είναι ο Ιούνιος, οπότε και λήγει η ενδιάμεση τετράμηνη συμφωνία του Eurogroup – μια συμφωνία, που η “δημιουργική της ασάφεια” δοκιμάζει ήδη τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. «Οι συσχετισμοι στο Eurogroup είναι αυτή τη στιγμή 18 έναντι ενός. Εάν αυτό δεν αλλάξει με τον όποιον τρόπο μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει και από την κυβέρνηση και από την κοινωνία να απαντηθούν σοβαρά διλήμματα», λένε οι ίδιες πηγές.
Υπό τα δεδομένα αυτά, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται ήδη δύο εισηγήσεις με κοινό τόπο μεν την προσφυγή στις κάλπες, αλλά με διαφορετική αφετηρία. Η πρώτη, προέρχεται από το ίδιο το επιτελείο του πρωθυπουργού και εξετάζει το ενδεχόμενο εκλογών ως διέξοδο με στόχο την αύξηση των ποσοστών της κυβέρνησης – πιθανότατα και την αυτοδυναμία – και την περαιτέρω ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης. Η δεύτερη προέρχεται από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που, εάν υπάρξει αδιέξοδο, δείχνουν την προσφυγή στις κάλπες ως μέσο για να μετατραπεί η «εντολή για συμφωνία» σε «εντολή ρήξης».
Και οι δύο εισηγήσεις, πάντως, πάσχουν και εξετάζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν το υψηλό ρίσκο που μπορεί να έχει μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες οξείας εθνικής κρίσης και υπό τον κλοιό της απόλυτης πλέον πιστωτικής ασφυξίας. Και επισημαίνουν με νόημα ότι εάν στο δίμηνο πρν από τις εκλογές του Ιανουαρίου έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες 25 δις ευρώ, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τί θα συμβεί με την προκήρυξη και μόνον νέων εκλογών. Ουδείς, επίσης, μπορεί να προεξοφλήσει εάν και πώς θα μπορέσουν να συγκρατηθούν τα αντανακλαστικά φόβου των ψηφοφόρων μπροστά στο – προδιαγεγραμμένο – πανευρωπαϊκό κλίμα τρόμου.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να απορρίπτεται πλήρως σ’ αυτή την φάση είναι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Και τούτο διότι, παρά την – καταγγελόμενη – παραποίηση των δηλώσεων Βαρουφάκη, δεν στερείται αλήθειας αυτό που έγραψε σήμερα ο Ντανίλο Τράινο, ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη στην Corriere della Sera: «Τυχόν δημοψήφισμα”, έγραψε, “ θα έχει θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι, όποιο όνομα και αν του δοθεί”.
Και τούτο το γνωρίζουν στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως γνωρίζουν, επίσης, πως όποιο κι αν είναι το δίλημμα που θα τεθεί, το Βερολίνο θα φροντίσει να το μετατρέψει άμεσα σε δίλημμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Επ’ αυτού έχει ήδη μιλήσει η ιστορία από τη νύχτα των Κανών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου