19:42 | 19 Μαρ. 2015
Εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων είναι τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο συγκρότημα της Γκράβας, όπου στεγάζονται 22 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με περισσότερους από 4.000 μαθητές και περίπου 450 εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, είχε υποβληθεί από το 2012, αλλά η απένταξή του έγινε γνωστή χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της κρατικής εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», που προήλθε από τη συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), της εταιρείας κατασκευής νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και του κατασκευαστικού τομέα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), ενώ από τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί και ο φορέας κατασκευής σωφρονιστικών καταστημάτων. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νέα εταιρεία πέτυχε μείωση εξόδων κατά 1 εκατ. ευρώ.
Το σχολείο-μαμούθ στην Γκράβα κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970 και θεωρείται από τους ειδικούς «γκέτο» λόγω του μεγάλου όγκου του και της μη ένταξής του στη ζωή της περιοχής. «Η σωστότερη λύση είναι να «σπάσει» σε μικρότερες σχολικές μονάδες», τόνισε ο Ηρακλής Δρούλιας, πρόεδρος των «Κτιριακών Υποδομών», αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στους γειτονικούς δήμους.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των έργων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής 16 νέων συγκροτημάτων στη Θεσσαλονίκη, τη μόνη περιοχή όπου περίπου το 5% των σχολικών μονάδων λειτουργεί με διπλοβάρδιες. Την προηγούμενη χρονιά δημοπρατήθηκαν 35 νέα έργα, ενώ φέτος θα ακολουθήσουν άλλα 40 συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 126 έργα κόστους 250 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση βρίσκεται στο 70% με προοπτική να φτάσει το 90% στο τέλος του χρόνου. Προωθείται επίσης η σύναψη νέου δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Νοικάρης το Δημόσιο
Με το αμφιλεγόμενο σύστημα ΣΔΙΤ, της σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατασκευάζονται 14 σχολικά κτίρια στην Αττική που προβλέπεται να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι εργολάβοι αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση των μονάδων για 25 χρόνια, ενώ το Δημόσιο θα πληρώνει νοίκι αλλά και τις ζημιές σε περίπτωση καταλήψεων. «Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων έχει περάσει από χρόνια στην αρμοδιότητα των δήμων», τόνισε ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, αποκάλυψε όμως ότι τα δημοτικά ταμεία δεν έχουν κονδύλια ούτε για τη μεταγραφή του δικαιώματος χρήσης στα υποθηκοφυλακεία!
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου