Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η ευρωκρίση και «η γερμανική υπερδύναμη»

Επισκόπηση τύπου

Η ευρωκρίση και «η γερμανική υπερδύναμη»

Ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στη διαχείριση της ευρωκρίσης τη φέρνει στο στόχαστρο της κριτικής ξυπνώντας μνήμες ναζισμού. Η Γερμανία «είναι περισσότερο ένας αδύναμος παρά ισχυρός ηγεμόνας», σημειώνει το Spiegel.
Το νέο τεύχος του έγκριτου εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel αφιερώνει μεγάλο μέρος της ύλης του στις τάσεις ηγεμονισμού που επιρρίπτονται στη Γερμανία εντός της σημερινής Ευρώπης, εξετάζοντας την πρόσληψη της Γερμανίας στα υπόλοιπα κράτη της ηπείρου. Στο εξώφυλλο του περιοδικού η Άνγκελα Μέρκελ έχει «επικολληθεί» σε μία φωτογραφία αξιωματικών των ναζί με φόντο τον Παρθενώνα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Επάνω δεσπόζει ο τίτλος «Η γερμανική υπερδύναμη», αντιπροσωπευτικός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται αρκετοί Ευρωπαίοι το ρόλο της σύγχρονης Γερμανίας.
Το εκτενές αφιέρωμα του Spiegel ξεκινά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ζωντανό σύμβολο της ελληνικής αντίστασης κατά των ναζί, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος σχολιάζει ότι «αυτή τη φορά δεν είναι στρατιώτες αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί αυτοί που κρατούν τους Έλληνες στην μέγγενη. ‘Το γερμανικό κεφάλαιο κυριαρχεί στην Ευρώπη, αποκομίζει κέρδος από τη μιζέρια στην Ελλάδα'», λέει ο Μανώλης Γλέζος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αναφέρεται στο γερμανικό λαό αλλά στα κυρίαρχα στρώματα». Ο έλληνας ευρωβουλευτής θυμάται ένα κείμενο του υπουργού Προπαγάνδας των ναζί, Γιόζεφ Γκέμπελς, στο οποίο προέβλεπε ένα ευρωπαϊκό μέλλον υπό γερμανική ηγεσία το 2000. «Ο Γκέμπελς έπεσε έξω στους υπολογισμούς του μόλις κατά δέκα χρόνια», σχολιάζει ο Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας ότι «η γερμανική κυριαρχία ξεκίνησε το 2010, στη χρηματοοικονομική κρίση».
Γερμανική οικονομική αυτοκρατορία;
«Aυτή τη φορά δεν είναι στρατιώτες αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί αυτοί που κρατούν τους Έλληνες στην μέγγενη», σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος
«Aυτή τη φορά δεν είναι στρατιώτες αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί αυτοί που κρατούν τους Έλληνες στην μέγγενη», σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος
Το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «μέχρι σήμερα ήταν κυρίως οι Γερμανοί αυτοί που ακούραστα κοίταζαν πίσω στο ναζιστικό παρελθόν. Εδώ και λίγο καιρό το κάνουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι, γερμανικά άρματα μάχης καθοδόν προς το Νότο – υπάρχει ένας χείμαρρος γελοιογραφιών με τέτοια μοτίβα, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μ. Βρετανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σε κάθε διαμαρτυρία εναντίον της πολιτικής για το ευρώ ξεπροβάλλει εγγυημένα κάποιο ναζιστικό σύμβολο. Γίνεται λόγος για ένα ‘Τέταρτο Ράιχ' κατά το πρότυπο του Τρίτου Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ». Όπως γράφει το περιοδικό, «αυτό ακούγεται παράλογο, καθότι η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι μια επιτυχημένη δημοκρατία, χωρίς ίχνος εθνικοσοσιαλισμού και η Μέρκελ είναι στο σημείο αυτό υπεράνω πάσης υποψίας. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να κάνει σκέψεις γύρω τη λέξη Ράιχ (σ.σ. αυτοκρατορία). Σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα εθνικό κράτος, μία περιοχή επικυριαρχίας με κεντρική εξουσία, η οποία επιβάλλεται σε πολλούς λαούς. Κατά τον ορισμό αυτό θα ήταν λάθος να μιλήσει κανείς για μια γερμανική αυτοκρατορία στο πεδίο της οικονομίας;», διερωτάται το Spiegel.
Διατυπώνεται μια σοβαρή κατηγορία κατά της Γερμανίας, προερχόμενη «από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ: ότι κυριαρχεί οικονομικά μέσω του ευρώ στον ευρωπαϊκό Νότο, του στερεί το οξυγόνο στο πλαίσιο της κρίσης ώστε να επιβάλει τις αρχές της».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικο, «ενώ η Γερμανία κυριάρχησε οικονομικά κατά την εξέλιξη της ευρωκρίσης, παρέμεινε ένας νάνος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».
Ξεχωριστό κεφάλαιο το αναγκαστικό δάνειο
Και το ζήτημα των αποζημιώσεων θα τεθεί στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα σύμφωνα με το Spiegel
Και το ζήτημα των αποζημιώσεων θα τεθεί στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα σύμφωνα με το Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, στην οποία, όπως γράφει, θα αποτελέσει θέμα και «η εθνικοσοσιαλιστική ιστορία της Γερμανίας. Οι Ελλάδα ζητά επανορθώσεις για όσα υπέστη από τη Γερμανία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βεβαίως πρόκειται σε μεγάλο βαθμό και για την απελπισία μιας κυβέρνησης που έδρασε έως τώρα ερασιτεχνικά. Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς την Ιστορία ως κεφάλαιο που έκλεισε», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Το Spiegel αναφέρεται μάλιστα με ξεχωριστό δημοσίευμα στις ελληνικές διεκδικήσεις πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία θέτοντας το ερώτημα: «Χρωστά η Γερμανία ακόμη χρήματα στην Ελλάδα εξαιτίας της κατοχής από τους ναζί; Μία νέα μελέτη από την Αθήνα φέρνει το Βερολίνο στο ζήτημα του αναγκαστικού δανείου του 1942 σε δύσκολη θέση». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε έκθεση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία συντάχθηκε κατ' εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης και καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το αναγκαστικό δάνειο που απέσπασαν οι ναζί από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο δεν μπορεί να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο των «κλασικών πολεμικών αποζημιώσεων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Άρης Καλτιριμτζής

ΠΗΓΗ:http://www.dw.de/%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7/a-18331766

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου