Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοικονόμηση

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοικονόμηση

10:11 | 07 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 12:14 | 07 Μαρ. 2015
Γιώργος Κολέμπας
Υπ. Αν ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης:  «Το Δημόσιο οφείλει να πρωτοπορήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του».
«Τα άρρωστα κτίρια είναι πάρα πολλά στην χώρα μας και πραγματικά το δημόσιο οφείλει να πρωτοπορήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του.  Μια τέτοια παρέμβαση θα εξασφαλίσει πολύ μεγάλη μείωση εξόδων ψύξης – θέρμανσης, ταυτόχρονα όμως θα είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους πολίτες», ανακοίνωσε ο υφυπουργός.
Να μερικές προτάσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στη χώρα, προς τον υφυπουργό(τη χρηματοδότηση θα πρέπει να την διερευνήσει ο ίδιος, από το ΕΣΠΑ ίσως;):
• Οργάνωση γραφείων-συνεργείων σε κάθε δήμο και περιφέρεια από άνεργους αρχιτέκτονες-μηχανικούς-οικοδόμους για μελέτες και αντίστοιχες κατασκευές-μετατροπές των κτιρίων σε βιοκλιματικά, μηδενικής ή χαμηλής ενέργειας, συνεργείων  για τη δημιουργία «πράσινων στεγών» και «ηλιακών στεγών» κ.λπ. Η αρχή για όλα αυτά να γίνει στα δημόσια-δημοτικά κτίρια και σχολεία.
• Τα δημόσια κτίρια και οι δήμοι (δημοτικός φωτισμός) κάθε περιοχής αντικαθιστούν τις λάμπες πυρακτώσεως με οικονομικές λάμπες. Έτσι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση στην κατανάλωση για τον φωτισμό μέχρι και 80%, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση στην συνολική ηλεκτρική ενέργεια κατά 2%.
• Καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας και για τα νοικοκυριά: με οικονομικές λάμπες κατά μέσο όρο θα επιτευχθεί μια οικονομία γύρω στα 20 Ε για κάθε νοικοκυριό το χρόνο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές, ιδίως με τα ψυγεία, τους καταψύκτες και τις τηλεοράσεις. Υπάρχουν συσκευές που με την ίδια απόδοση μπορούν να έχουν μέχρι και 5πλάσια διαφορά στην κατανάλωση και θα χρειασθεί να στηριχθούν τα νοικοκυριά για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών. Η stand-by λειτουργία να αποφεύγεται με πρίζες που έχουν διακόπτη. Οι ηλεκτρικές κουζίνες να αντικατασταθούν με κουζίνες υγραερίου ή καλύτερα φυσικού αερίου, αν θα υπάρχει αντίστοιχη εγκατάσταση. Με τέτοια συμπεριφορά, χωρίς να υπάρχει κατάργηση των ανέσεων(κάποιοι μπορούν να το πάνε πάρα πέρα και να αποφασίσουν να παραιτηθούν από κάποιες ανέσεις που δεν τους είναι απαραίτητες), μπορούν να έχουν μετά από ένα χρονικό διάστημα αλλαγών, μέχρι και 30% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με αντίστοιχη μείωση εκτός των εκπομπών και των εξόδων τους.
• Όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών και κτιρίων να μετατρέψουν τα κτίρια τους παλιά ή καινούργια, σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνικής και τα στάνταρ(μετατροπή σε κτίρια «συν-ενέργειας» ή μηδενικής ενέργειας, ή το πολύ σε κτίρια με κατανάλωση ισοδύναμη των 3-4 λίτρων/τετρ. μέτρο). Αυτό εξασφαλίζει μείωση εκπομπών του CO2 κατά 50%. Σημαίνει μείωση κατά 15% των συνολικών εκπομπών της περιοχής (από τη θέρμανση και τον κλιματισμό κυρίως) και για τα νοικοκυριά μια εξοικονόμηση που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 1000 Ε το χρόνο. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση της ανεργίας στον χώρο των κατασκευών-οικοδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου