Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αντιδρώ μέσα από τα φιλμ

Αντιδρώ μέσα από τα φιλμ


«Ιστορία μηδέν». Με μια εικαστική πρόταση που αγγίζει το μεδούλι της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής κρίσης αλλά και αξιών, ανατρέχει στην Ιστορία και βλέπει στο μέλλον, η Ελλάδα θα πάει στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (1 Ιουνίου-24 Νοεμβρίου 2013).


Από την εγκατάσταση «Lost Monument» στο ΚΜΣΤ
Από την εγκατάσταση «Lost Monument» στο ΚΜΣΤ

Η πρόταση φέρει την υπογραφή του Στέφανου Τσιβόπουλου, ενός 40χρονου καλλιτέχνη, με διεθνή καριέρα και με το βλέμμα στραμμένο στη μελέτη της Ιστορίας, στη συλλογική και ατομική μνήμη, αλλά και στο αύριο.

«Ο κατάλληλος»
Η επιλογή Τσιβόπουλου υπόσχεται μια διαφορετική αντίληψη για το ποιοι εκπροσωπούν τη χώρα σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση, καθώς ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική του φόρου τιμής προς το συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη. Βέβαια, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» η εθνική επίτροπος Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «η δημιουργικότητα των καλλιτεχνών δεν έχει ηλικία. Αυτό άλλωστε ενισχύεται και με την εθνική εκπροσώπηση από τη Διοχάντη στην προηγούμενη Μπιενάλε». Ωστόσο, συνεχίζει, «υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά με την επικείμενη Μπενάλε: Βλέποντας πώς διαμορφώνεται η διεθνής καλλιτεχνική σκηνή, ένιωθα ότι ο Τσιβόπουλος ήταν ο κατάλληλος καλλιτέχνης την κατάλληλη στιγμή, τώρα που τα βλέμματα στρέφονται διαφορετικά προς την Ελλάδα, καθώς αναζητούν σε πολλούς τομείς της σύγχρονης τέχνης, όπως τον κινηματογράφο, ένα νέο δυναμικό που να αποτυπώνει κι άλλες πτυχές, δημιουργικές, πέρα από το στερεότυπο της υστέρησης ως προς την παγκόσμια εξέλιξη».

Το έργο του Τσιβόπουλου, «Ιστορία μηδέν», αντιδρά, όπως δηλώνει ο ίδιος στο «Εθνος», σ' αυτό που συμβαίνει γύρω μας, την πολιτική, οικονομική κατάσταση, όχι μόνο μέσα από τον φακό της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και της γενικότερης. «Το έργο, ξεκινώντας από την ελληνική συνθήκη, προσπαθεί να είναι η αφορμή για να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν και άλλους ανθρώπους σε άλλα μήκη και πλάτη του κόσμου». Ποιο είναι το πρότζεκτ που θα αναπτυχθεί στο εθνικό μας περίπτερο στους Κήπους Τζαρντίνι; Καλλιτέχνης που μοιράζεται τη σύγχρονη καλλιτεχνική γλώσσα διεθνώς και τη συνδιαμορφώνει στη γλώσσα του εικαστικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τα στοιχεία της αλληγορίας, του φανταστικού και της ποίησης, με το ντοκουμέντο, τον ρεαλισμό και την Ιστορία, θα παρουσιάσει τρία φιλμ, με αυτοτελείς ιστορίες, που αποτελούν μέρη μιας γενικότερης ιστορίας.

Η εικαστική παρέμβαση του Στ. Τσιβόπουλου «Το μέλλον ξεκινάει εδώ» στο παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
Η εικαστική παρέμβαση του Στ. Τσιβόπουλου «Το μέλλον ξεκινάει εδώ» στο παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Οι ταινίες είναι γυρισμένες στην Ελλάδα, «εμπνευσμένες από καταστάσεις και γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και επικεντρώνονται στη σχέση με το χρήμα και έννοιες όπως αξία και υπεραξία». Σε κεντρικό σημείο του περιπτέρου, θα στηθεί «ένα αρχείο ? εγκατάσταση με φωτογραφίες (κάποιες ντοκουμέντα) που προσεγγίζουν με γνωσιολογικό τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα». Ο θεατής θα κάνει μια κυκλική κίνηση, βλέποντας τα φιλμ, και θα επιστρέψει στο αρχείο «Ιστορία μηδέν» που αποτελεί αφετηρία και κατάληξη.

Αντιδρώ μέσα από τα φιλμ

«Πρόκειται για ένα έργο που άπτεται της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, αλλά εγείρει βαθύτερα φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα», σχολιάζει η εθνική επίτροπος.

ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Για τον Στέφανο Τσιβόπουλο «...η τέχνη είναι η ελευθερία ενός λόγου που εμπνέει και δεν καθοδηγεί». Γεννημένος το 1973 στην Πράγα, ζει και εργάζεται ανάμεσα σε Αμστερνταμ, Νέα Υόρκη και Αθήνα. Πρόσφατη έκθεσή του στην Ελλάδα ήταν η εικαστική παρέμβαση «Το μέλλον ξεκινάει εδώ» στο παλιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, ενώ αυτό τον καιρό συμμετέχει στην έκθεση «Τόποι της μνήμης ? Πεδία οραμάτων» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με την εγκατάσταση «Lost Monument» για τον βίο του αγάλματος Τρούμαν στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου