Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ενδοϋπουργικές κόντρες για την "Αθηνά"

Ενδοϋπουργικές κόντρες για την "Αθηνά"


Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2013
Συγκρούσεις ακόμη και εντός του υπουργείου Παιδείας προκαλεί η «Αθηνά». Χθες, ο υπουργός αναπληρωτής Παιδείας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, επιτέθηκε στον πολιτικό του προϊστάμενο, Κ. Αρβανιτόπουλο, κατηγορώντας τον ότι με τις συγχωνεύσεις πλήττει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ηλεία. Η σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του υπερ-υπουργείου που διευθύνει ο Κ. Αρβανιτόπουλος δεν γενικεύτηκε και προς την πλευρά του Αθλητισμού, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τον υφυπουργό, Γ. Ιωαννίδη, και τους βουλευτές του νομού, περιόρισαν την «αποψίλωση» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Πολύωρα παζάρια για να περιοριστεί το "κούρεμα" του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

"Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή;"
Αναλυτικότερα, ο υπουργός αναπληρωτής Παιδείας, Κ. Τζαβάρας, δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων προκαλεί πλήγματα στον νομό του, καθώς τμήματα από τον Πύργο και την Αμαλιάδα μεταφέρονται στο Μεσολόγγι. Μάλιστα, ο Κ. Τζαβάρας το προχώρησε ακόμη περισσότερο δηλώνοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει «τι είδους μεταρρύθμιση μπορεί να είναι αυτή που μεταφέρει πληθυσμούς από τη μία πόλη στην άλλη με το πρόσχημα του εξορθολογισμού».
Φαίνεται ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος δεν κατάφερε να πείσει για την ορθότητα του σχεδιασμού του ούτε καν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του, πόσο μάλλον τους βουλευτές του κόμματός του. Ειδικά για την Ηλεία, την επομένη κιόλας της δημοσιοποίησης του σχεδίου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννης είχε μιλήσει για μια «νέα θεομηνία» που πλήττει τον νομό που χάνει τρία από τα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ (παρά τις υπουργικές διακηρύξεις μένει ένα ορφανό τμήμα στον Πύργο).
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης δίνουν αγώνα για να περιοριστούν οι απώλειες του ΤΕΙ της πόλης. Πρώτος ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης μετέφερε σε παράγοντες της εκλογικής του περιφέρειας ότι ο υπουργός βγάζει από τη λίστα των συγχωνεύσεων τρία από τα δέκα τμήματα (δύο τμήματα του γεωτεχνολογικού τομέα, που σύμφωνα με το σχέδιο πάνε στη Φλώρινα, και ένα τμήμα Ηλεκτρονικής).
Αντίστοιχη ενημέρωση έκανε και ο ίδιος ο υπουργός σε βουλευτές του νομού με τους οποίους συναντήθηκε τη Δευτέρα. Το θέμα «έβγαλε» ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γ. Τσαμασλής, που μίλησε για τις δεσμεύσεις Αρβανιτόπουλου. Σε όλο αυτό το αλισβερίσι αντέδρασε η διοίκηση του ΤΕΙ, που με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «έχει διατυπώσει ρητά την πρότασή της στο υπουργείο Παιδείας για αυτοτέλεια του ΤΕΙ με εσωτερική αναδιάρθρωση και οποιαδήποτε διαβούλευση με το υπουργείο θα διεξαχθεί μόνο με τήρηση θεσμικών διαδικασιών. Κατά συνέπεια οι διαρροές πολιτικών κύκλων περί προσθαφαιρέσεων στο σχέδιο απηχούν αποκλειστικά απόψεις των ιδίων». Χθες ο υπουργός συναντήθηκε για την «Αθηνά» και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δ. Ασκούνη.



Τ. Κουράκης: Μόνη θέση μας, η απόσυρση
Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός συντονιστής του τομέα της Παιδείας τόνισε ότι «η μόνη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο 'Αθηνά' είναι η απόσυρσή του». Η παραπάνω δήλωση έγινε με αφορμή φημολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να προτείνει βελτιώσεις στο σχέδιο συγχωνεύσεων. Άλλωστε, επισημαίνει ο βουλευτής, δεν θα ήταν δυνατόν να προτείνουμε και εμείς συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις τμημάτων αυθαιρέτως χωρίς διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου