Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

H κυβέρνηση "έκαψε" και το "λάθος" του ΔΝΤ

H κυβέρνηση "έκαψε" και το "λάθος" του ΔΝΤ


Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2013
    Αντιμέτωπη με τα έσοδα που καταρρέουν και απειλούν να εκτροχιάσουν το Μνημόνιο 3 από τις αρχές της εφαρμογής του, αλλά και βαρύτατα εκτεθειμένη πολιτικά από την ομολογία του ΔΝΤ περί “λάθους”, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και τώρα να ζητήσει αναθεώρηση πολιτικής. Παράλληλα, το Μαξίμου θα επενδύσει πολιτικά στο... ΕΣΠΑ, προκειμένου να συντηρήσει την επιχείρηση δημιουργίας “τεχνητής ελπίδας” για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
    "Άκαιρη" η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση, λέει το Μαξίμου. Να "διαφημίσει" το ΕΣΠΑ θα επιχειρήσει ο Αντ. Σαμαράς
    Μπορεί η ομολογία του ΔΝΤ για τους λαθεμένους “πολλαπλασιαστές ύφεσης” να δημιουργεί εξ αντικειμένου ευνοϊκό πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης των σκληρών μνημονιακών μέτρων, ωστόσο το Μαξίμου φαίνεται πως έχει “κάψει” και αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί - κι ας είναι “άσος”. Μάλιστα, αν και η ομολογία περί “λάθους” θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε συνολική αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση το “έκαψε” στην περασμένη σύνοδο κορυφής, καταφέρνοντας να πάρει... μόλις 2 δισ. το 2016 - και αυτά με “ρήτρα αναιρεσιμότητας”, εφόσον, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν πέσει έξω στους τεθειμένους μνημονιακούς στόχους.

    “Άκαιρη συζήτηση”
    Εξάλλου, το γεγονός ότι το διαπραγματευτικό χαρτί του “λάθους” κάηκε το κατάλαβε από πρώτο χέρι, στο προχθεσινό Eurogroup, ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, όταν υπονόησε την ανάγκη “βελτιώσεων” του προγράμματος, είδε τους ομολόγους του της Ευρωζώνης εντελώς απρόθυμους να συζητήσουν τέτοιο θέμα, αλλά και τον επικεφαλής του οργάνου, Γ. Ντάισελμπλουμ, να τον “αδειάζει”, χαρακτηρίζοντας τη σχετική συζήτηση... “ακαδημαϊκή” και “θεωρητική”.
    Συν τοις άλλοις, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν χθες τη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης λόγω λάθους ως “άκαιρη”, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια τέτοια κουβέντα θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν και εφόσον η γερμανική ηγεσία, απαλλαγμένη από το άγχος της άμεσης επανεκλογής, αποφασίσει να βάλει κάποιου είδους νερό στο προτεσταντικό κρασί της λιτότητας.

    Προβλήματα και ΕΣΠΑ
    Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα για την κυβέρνηση αναφύονται το ένα μετά το άλλο. Όπως προαναφέρθηκε, τα έσοδα καταρρέουν, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο Γ. Στουρνάρας, συνεχίζουν να δέχονται, στο παρασκήνιο, οχλήσεις από εκπροσώπους των δανειστών, για την εμπλοκή στις ιδιωτικοποιήσεις. Σαν να μην έφταναν αυτά, η κοινωνική ένταση οξύνεται, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και απολύσεων στο Δημόσιο έρχεται όλο και πιο κοντά, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, τον Μάρτιο.



    Υπουργικό συμβούλιο
    Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προβάλει... την προοπτική της “ανάπτυξης” μέσω ΕΣΠΑ. Μάλιστα, σήμερα, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει δύο σχετικές συναντήσεις, μία με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, παρόντος του αρμόδιου υπουργού περί το ΕΣΠΑ, Κ. Χατζηδάκη, αλλά και μία με τους περιφερειάρχες της χώρας, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη. Εντωμεταξύ, κατά πληροφορίες, για την Παρασκευή προγραμματίζεται -μία από τις σπάνιες- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα επίσης το ΕΣΠΑ και την ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου