Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Διεθνής αλληλεγγύη στην ΟΛΜΕ

Διεθνής αλληλεγγύη στην ΟΛΜΕ

Πανευρωπαϊκό μέτωπο αγώνων απέναντι στις περιοριστικές πολιτικές προτείνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας

Ενα κοινό πανευρωπαϊκό μέτωπο αγώνων απέναντι στις περιοριστικές πολιτικές και με βασικό στόχο των κινητοποιήσεων τα ευρωπαϊκά όργανα, προτείνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας. Το κείμενο της κοινής διακήρυξης παρουσίασε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Ούρλιχ Τουν, στη χθεσινή συνέντευξη της ΟΛΜΕ όπου παραβρέθηκε για να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους Ελληνες εκπαιδευτικούς αλλά και στον κοινό αγώνα «Για μια άλλη εκπαίδευση στην Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη».

«Οι δραστικές περικοπές στην παιδεία σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αντίκεινται στους κοινούς στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών και επίσης θέτουν σε κίνδυνο τόσο την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης των χωρών που ήδη πλήττονται όσο και τη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αυτή είναι η βασική θέση της διακήρυξης που υπερβαίνει εθνικά σύνορα προσδιορίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο. Τον απέδωσε εύγλωττα η έκκληση του Γερμανού εκπαιδευτικού: «Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ».

Αποκαλυπτικά τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Στην Ισπανία, η μείωση των δαπανών για την παιδεία ως προς το ΑΕΠ έφτασε στο ποσοστό του 1992, ενώ οι μισθοί έχουν ήδη υποστεί μείωση δυο φορές σε αντίθεση με την αύξηση απασχόλησης και ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην Πορτογαλία, η επένδυση στην Παιδεία μειώθηκε από το 5,7% στο 3,9% επί του ΑΕΠ, κόπηκαν προϋπολογισμοί για όλες τις βαθμίδες, έκλεισαν και συγχωνεύθηκαν χιλιάδες σχολεία, αυξήθηκε η ανεργία των εκπαιδευτικών κατά 225% (την τελευταία τριετία) κ.ά. Στην Ιταλία, άπειρα μέτρα συνεχίζονται να επιβάλλονται. Μείωση 133.000 εκπαιδευτικών, κλείσιμο 2.000 σχολείων (από 10.400), απώλεια 3.600 διοικητικών μονάδων, μείωση προσωπικού στα σχολεία εξωτερικού κ.ά. Ιδια φυσικά η εικόνα στην Ελλάδα. Χθες, η ΟΛΜΕ υπενθύμισε ότι ακόμη καταγράφονται 1.600 κενά στα σχολεία. Ιδια συνταγή, ίδια αποτυχία, κοινός ο κίνδυνος.

A.Aνδρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου