Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μίκρυνε εντυπωσιακά η τρύπα του oζοντος στην Ανταρκτική

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μίκρυνε εντυπωσιακά η τρύπα του oζοντος στην Ανταρκτική

Καλά νέα από την Ανταρκτική: ένα από τα πιο διαβόητα σύμβολα της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον, η τρύπα του Όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, το 2012 ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Μίκρυνε εντυπωσιακά η τρύπα του oζοντος στην Ανταρκτική
Την ανακοίνωση έκανε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εξετάζοντας στοιχεία που πήρε από τον μετεωρολογικό δορυφόρο της Ευρώπης Metop-B, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις όζοντος.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη θετική αυτή εξέλιξη στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν στο κατώτερο στρώμα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική αλλά και στην επιβληθείσα απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων, των χημικών ενώσεων που δημιούργησαν την καταστροφή του προστατευτικού καλύμματος της Γης, της οζονόσφαιρας.

Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος αυξομειώνεται κάθε χρόνο και το μέσο μέγεθός της το 2012 ς διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. τετρ. χλμ. Το ρεκόρ μεγέθους της τρύπας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η έκτασή της είχε μετρηθεί στα 29,9 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι με τους ρυθμούς συρρίκνωσης της τρύπας, σε λίγα χρόνια θα κλείσει εντελώς.
Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου