Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Έκθετοι οι Στουρνάρας και Βρούτσης για τα 600 εκατ. ευρώ

Έκθετοι οι Στουρνάρας και Βρούτσης για τα 600 εκατ. ευρώ


Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/02/2013
Έκθετους αφήνει τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση ο διοικητής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλιας σχετικά με τη μη απόδοση από την κυβέρνηση (και το υπουργείο Οικονομικών) στον ΟΑΕΔ των 600 εκατ. ευρώ του λογαριασμού "Εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας". Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι τα έσοδα του εν λόγω λογαριασμού, που παρακρατούνται από εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, αντί να κατευθυνθούν για την ανακούφιση των ανέργων, καταλήγουν στη "μαύρη τρύπα" των ελλειμμάτων και του χρέους, δηλαδή στους δανειστές!
Έβαλαν σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους εισφορά αλληλεγγύης 2% για την ανεργία, που καταλήγει... στους δανειστές! Τι λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, τι αναφέρει η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Και μάλιστα σε μια περίοδο που, όπως σημειώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις (1.500.000 άνεργοι) και το επίδομα των 360 ευρώ, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, χορηγείται μόλις στο 25% - 30% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γ. Αμανατίδης, Δ. Στρατούλης, Ε. Τσακαλώτος και Δ. Χαραλαμπίδου χαρακτηρίζοντας τη μη απόδοση στον Οργανισμό των συγκεκριμένων εισφορών "σκάνδαλο πρώτου μεγέθους".
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, ν. 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ, αλλά και των τραπεζών.



Γιατί δεν δίνονται τα χρήματα;

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, απαντώντας με χθεσινή ανακοίνωσή του σε (προχθεσινό) δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" που επικαλείται δικό του "non paper" προς τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο αρχηγούς της συγκυβέρνησης, με το οποίο τους ενημερώνει ουσιαστικά ότι δεν αποδόθηκε ούτε ευρώ από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, διαψεύδει μόνο την ύπαρξη "non paper", όχι όμως και την ουσία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τον ΟΑΕΔ με 500 εκατομμύρια τον χρόνο, ωστόσο το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για τις δράσεις του ΟΑΕΔ", και προσθέτει ότι "ουδέποτε απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα ('non paper') στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση". Όσον αφορά την ουσία του θέματος, σημειώνει ότι "το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από 'κει και πέρα, το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας"...



ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους...
"Η μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την 'εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας', η οποία έχει επιβληθεί από 1-1-2011 σε ποσοστό 2% επί των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ, συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και πρόκληση και εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και στις οικογένειές τους, σε μια μάλιστα περίοδο που οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές έχουν φτάσει την ανεργία στη χώρα μας σε ιστορικά ανοδικά ρεκόρ", αναφέρει σε δήλωσή του ο Δ. Στρατούλης. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ερωτούσε τους αρμόδιους μπουρούς:
* Γιατί δεν απέδωσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. στον ΟΑΕΔ τα έσοδα του κράτους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
* Τι έγιναν αυτά τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ για συγκεκριμένο σκοπό και εάν αποδόθηκαν σε άλλες άσχετες «δράσεις» ή στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου