Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

22:35 | 07 Οκτ. 2014
Τελευταία ανανέωση 22:52 | 07 Οκτ. 2014
Γιώργος Ρούσσος
Τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το 27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου - Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ταινίες, όπως το «Milk» του Γκας Βαν Σαντ, τα «Βρώμικα Όμορφα Πράγματα» του Στίβεν Φρίαρς, καθώς και πολλές ακόμα χαρακτηριστικές ταινίες.
Συνεχίζοντας την πορεία τους στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν και φέτος για 27η συνεχή χρονιά το σχετικό κινηματογραφικό αφιέρωμα από τις 8 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Η θεματική όλων των ταινιών που θα προβληθούν εστιάζεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες του φετινού αφιερώματος αφορούν σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, τα οποία προωθούνται μέσα από τις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας. 
Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών για το Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 
19:00 Χαρταετοί πάνω από την πόλη / The Kite Runner του Μαρκ Φόρστερ / Marc Forster (2007)
21:00 Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο /Osama του Σεντίχ Μπαρμάκ /Siddiq Barmak (2003)

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου
20:00 Milk του Γκας Βαν Σαντ / Gus Van Sant (2008) 
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης και ακτιβισμού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
19:00 Με λένε Ερνέστο /Infancia Clandestina του Μπενχαμίν Άβιλα / Benjamín Ávila (2012)
21:00 Πριν πέσει η νύχτα / Before Night Falls του Τζούλιαν Σνάμπελ / Julian Schnabel (2000)

Σάββατο 11 Οκτωβρίου
19:00 Βρώμικα όμορφα πράγματα / Dirty Pretty Things του Στίβεν Φρίαρς / Stephen Frears (2002)
21:00 Με λένε Ερνέστο του Μπενχαμίν Άβιλα
Κυριακή 12 Οκτωβρίου
19:00 Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο του Σεντίχ Μπαρμάκ
21:00 Χαρταετοί πάνω από την πόλη του Μαρκ Φόρστερ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου
19:00 Ανάμεσα / Inch’ Allah (2012) της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ / Anaïs Barbeau-Lavalette
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Έφη Βουτυρά, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.  

Τρίτη 14 Οκτωβρίου
19:00 Βρώμικα όμορφα πράγματα του Στίβεν Φρίαρς
21:00 Ανάμεσα της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ
Λίγα λόγια για τις ταινίες του αφιερώματος:

Με λένε Ερνέστο / Infancia Clandestina
(Αργεντινή / Ισπανία / Βραζιλία, 2012)
Σκηνοθεσία: Μπενχαμίν Άβιλα /Benjamín Ávila. Με τους: Τέο Γκουτιέρες Μορένο, Νατάλια Ορέιρο, Σέζαρ Τρονκόσο. Έγχρωμη, 110 λεπτά.

Έπειτα από χρόνια εξορίας, ο Χουάν και οι αντιστασιακοί κατά της αργεντίνικης χούντας γονείς του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες του 1979. Μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, ζουν όλοι με πλαστές ταυτότητες, με τον 12χρονο Χουάν να συστήνεται στους συμμαθητές του ως Ερνέστο.

Πριν πέσει η νύχτα / Before Night Falls
(ΗΠΑ, 2000)
Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ / Julian Schnabel. Με τους: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τζόνι Ντεπ, Σον Πεν, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Αντρέα ντι Στέφανο. Έγχρωμη, 132 λεπτά.

Η αληθινή ιστορία του ομοφυλόφιλου ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας, ο οποίος αν και πήρε μέρος στην κουβανική επανάσταση, θεωρήθηκε εχθρός του καθεστώτος εξαιτίας των γραπτών του και της σεξουαλικής ταυτότητάς του. Ύστερα από διάφορες διώξεις έφυγε στην Αμερική το 1980, όπου κάθε άλλο παρά βρήκε την «χώρα της ελευθερίας».
Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη / The Kite Runner
(ΗΠΑ / Κίνα, 2007)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ / Marc Forster. Με τους: Χαλίντ Αμπντάλα, Χομαϊγιούν Εσραντί, Σαούν Τούμπι, Ατόσα Λεόνι. Έγχρωμη, 122 λεπτά.

Έπειτα από χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, ένας Αφγανός πρόσφυγας επιστρέφει στην πατρίδα του για να σώσει τον γιο ενός αγαπημένου παιδικού του φίλου.
Οσάμα, για μια θέση στον ήλιο / Osama
(Αφγανιστάν / Ιρλανδία / Ιαπωνία, 2003)
Σκηνοθεσία: Σεντίχ Μπαρμάκ / Siddiq Barmak. Με τους: Μαρίνα Γκολμπαχάρι, Αρόιφ Χεράτι, Ζουμπαΐντα Σαχάρ. Έγχρωμη, 82 λεπτά.

Μια χήρα στο Αφγανιστάν μεταμφιέζει σε αγόρι τη 12χρονη κόρη της για να μπορέσει να εργαστεί. Όμως οι Ταλιμπάν υποχρεώνουν το «αγόρι» να φοιτήσει σε ισλαμικό σχολείο, κινδυνεύοντας έτσι να αποκαλυφθεί από στιγμή σε στιγμή. Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Μilk
(ΗΠΑ, 2008) 
Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ / Gus Van Sant. Με τους: Σον Πεν, Τζος Μπρόλιν, Τζέιμς Φράνκο, Ντιέγκο Λούνα, Έμιλ Χιρς. Έγχρωμη, 128 λεπτά.

Η ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικού συμβούλου του Σαν Φρανσίσκο και πρώτου δηλωμένα ομοφυλόφιλου εκλεγμένου δημόσιου λειτουργού στις ΗΠΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από πολιτικό του αντίπαλο.
Ανάμεσα / Inch’ Allah
(Καναδάς / Γαλλία, 2012)
Σκηνοθεσία: Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ /Anaïs Barbeau-Lavalette. Με τους: Εβελίν Μπροσί, Σαμπρίνα Κουαζανί, Σιβάν Λέβι. Έγχρωμη, 102 λεπτά.

Η Κλοέ είναι μία γιατρός από τον Καναδά που δουλεύει σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων. Προσπαθώντας να διατηρήσει ουδέτερη στάση και κάνοντας φιλίες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, θα βρεθεί παγιδευμένη σε έναν αναπόδραστο κύκλο αίματος.

Βρώμικα όμορφα πράγματα / Dirty Pretty Things
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2002)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς /Stephen Frears. Με τους: Οντρέ Τοτού, Τσιουετέλ Ετζιοφόρ, Σερζί Λοπέζ. Έγχρωμη, 97 λεπτά.

Ο Όκι, ένας μαύρος ρεσεψιονίστ και η Σενάι, τουρκάλα καμαριέρα, παράτυποι μετανάστες και οι δύο, μένουν κρυφά στο ίδιο διαμέρισμα, προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίωξη του Αλλοδαπών, γίνονται θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κι αντιμετωπίζουν συνειδησιακό πρόβλημα όταν ανακαλύπτουν ότι το ξενοδοχείο τους αποτελεί προκάλυμμα για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.
Το 27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, έως και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου - Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310-508398). Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου