Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Νόμπελ ιατρικής για το GPS του εγκεφάλου

Νόμπελ ιατρικής για το GPS του εγκεφάλου

Επιστήμη

14:47 | 06 Οκτ. 2014
Τελευταία ανανέωση 14:48 | 06 Οκτ. 2014
Ο Αγγλο - αμερικανός Τζον Ο' Κιφ και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι  Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν από τη σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στο στον ανθρώπινο εγκέφαλο λειτουργεί ένα... εσωτερικό σύστημα GPS που βοηθάει στον προσανατολισμό των ανθρώπων στο χώρο.

«Με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη λύθηκε ένα πρόβλημα που απασχολούσε επί αιώνες φιλοσόφους και επιστήμονες. Το πώς καταφέρνει το μυαλό και δημιουργεί έναν χάρτη του περιβάλλοντος χώρου και πώς μπορούμε να πετύχουμε την πλοήγησή μας σε ένα περίπλοκο περιβάλλον» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1971, όταν ο Τζον Ο’ Κιφ εντόπισε το πρώτο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Εντόπισε ότι συγκεκριμένα νεύρα του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν ότι το ποντίκι βρισκόταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δωματίου. Ένα διαφορετικό πλέγμα νεύρων του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν ότι βρισκόταν σε άλλο σημείο του δωματίου. Εκτίμησε λοιπόν ότι τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα δημιουργούν ένα χάρτη εντός του εγκεφάλου.

Πέρασαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μέχρι τη στιγμή που, το 2005, το ζεύγος Μόζερ ανακάλυψε ένα άλλο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού του εγκεφάλου. Πρόκειται για τα λεγόμενα κύτταρα πλέγματος που ενεργοποιούνται όταν ακολουθεί κανείς μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Εκτιμάται ότι τα ευρήματα θα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις ασθενών με  Αλτσχάιμερ, όπου τα δίκτυα προσανατολισμού του εγκεφάλου καταστρέφονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι τρεις νικητές



Ο Τζον Ο΄Κιφ (John O' Keefe) γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Υόρκη και έχει αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα. Είναι διευθυντής του Sainsbury Wellcome Center στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.


Η Μέι-Μπριτ Μόζερ (May-Britt Moser) γεννήθηκε το 1963 και είναι Νορβηγίδα υπήκοος. Είναι διευθύντρια του Κέντρου Νευρωνικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τρόντχαϊμ στη Νορβηγία.

Ο Έντβαρντ Μόζερ (Edvard Moser) γεννήθηκε το 1962 στη Νορβηγία. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Συστημικής Νευροεπιστήμης Kavli στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.

Οι τρεις νικητές θα μοιραστούν το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η απονομή των Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας.
Πέρσι

Το 2013 το Νόμπελ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και τον Γερμανό Τόμας Ζούντχοφ, για την έρευνά τους που αποσκοπεί στην «χαρτογράφηση» της πορείας που ακολουθούν βιοχημικοί παράγοντες, όπως ορμόνες και πρωτεΐνες, στο ανθρώπινο σώμα.
 
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου