Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δάσκαλε που …πείναγες

05/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δάσκαλε που …πείναγες

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν κατά 40% έχει πέσει φέτος σε σχέση με πέρυσι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εκπαιδευτικών, ενώ τα στοιχεία της ΟΛΜΕ δείχνουν μείωση 45% στους μισθούς τους από το 2010 μέχρι σήμερα.
Του Γιάννη Μπασκάκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα χρόνια του Μνημονίου η αγοραστική δύναμη των πολιτών στη χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά. Κάθε εργαζόμενος το βιώνει αυτό καθημερινά στην πράξη. Οι έρευνες, οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία καταγραφής, έρχονται απλώς για να το επιβεβαιώσουν με αριθμούς.

Ενα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικεντρώνεται συγκεκριμένα στον κλάδο των εκπαιδευτικών μέσα στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης και η οποία καταγράφει ότι η αγοραστική δύναμη του κλάδου στην Ελλάδα μειώθηκε την περίοδο 2013-2014 κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Πολυπαραγοντική μείωση

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης βέβαια σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως την αύξηση της φορολογίας, τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και βέβαια τη μείωση των μισθών. Οπως προκύπτει από στοιχεία της ΟΛΜΕ, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στη χώρα μας έχουν υποστεί από το 2010 μέχρι σήμερα μείωση μισθών 45%.

Μάλιστα στην περίπτωση των «διαθεσίμων» υπήρξε και επιπλέον απώλεια του 25% του μισθού τους. Συγκεκριμένα, ένας άγαμος εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία 18 χρόνων έπαιρνε το 2009 καθαρές ετήσιες αποδοχές 19.140 ευρώ και το 2013 οι αποδοχές αυτές έφτασαν στα 13.962 ευρώ. Μείωση, δηλαδή, 27%. Την ίδια ώρα ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός έπαιρνε το 2009 καθαρές ετήσιες αποδοχές 14.783 ευρώ, για να φτάσει το 2013 στις 8.198 ευρώ. Οι αποδοχές του μειώθηκαν δηλαδή κατά 44,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει 33 ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβακία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σκόπια, Τουρκία). Ομως στην πλειονότητα των χωρών που μελετήθηκαν, οι βασικοί μισθοί των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών είναι χαμηλότεροι από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ στις μισές χώρες η αγοραστική δύναμη των δασκάλων το 2014 εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο του 2009.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ειδικότερα στην Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Ρουμανία (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), στη Σλοβενία και στην Ισλανδία, η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών μειώθηκε από 13% έως 17%.

Στην Κύπρο και στην Ιταλία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία και στη Ρουμανία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και στη Μεγάλη Βρετανία η μείωση κυμαίνεται από 5 έως 10%, ενώ σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Δανία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Φινλανδία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και η Ιταλία (ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) έχουμε μείωση σχεδόν 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου