Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκά μνημεία προς διάσωση το Ντολτσό και το Απόζαρι της Καστοριάς

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Ευρωπαϊκά μνημεία προς διάσωση το Ντολτσό και το Απόζαρι της Καστοριάς

Οι παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι, εντάχθηκαν στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη και θα δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι συγκεκριμένες συνοικίες της Καστοριάς συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, μαζί με τα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο), την Ακρόπολη της Αλεξάνδρειας (Ιταλία), τις καμπάνες του εθνικού παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία), τις ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία), τον χρωματιστό οικισμό στο Chernyakhovsk (Ρωσία) και τη συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία), όπως  ανακοίνωσαν στη Βιέννη την Τετάρτη η κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Ικανοποίηση και χαρά εξέφρασε ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ανέφερε ότι ο δήμος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προετοιμάσει το έδαφος, καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένονται στην πόλη οι εκπρόσωποι του Europa Nostra. 
 
«Θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης για την προετοιμασία κάποιων μελετών ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού, είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των αρμόδιων υπουργείων, είτε από χρηματοδοτήσεις διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» είπε ο κ. Χατζησυμεωνίδης.
 
Εντός του καλοκαιριού αποστολές διάσωσης θα επισκεφθούν και τις άλλες έξι χώρες, όπου βρίσκονται τα απειλούμενα μνημεία. Έργο τους είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και η προώθηση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα συμπεράσματα των αποστολών σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του 2014.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου