Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Financial Times: Βενιζέλος και Μπαρόζο "σκότωσαν" το δημοψήφισμα και την πρωθυπουργία Παπανδρέου

Financial Times: Βενιζέλος και Μπαρόζο "σκότωσαν" το δημοψήφισμα και την πρωθυπουργία Παπανδρέου

Εξηγήσεις ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μιχάλης Καρχιμάκης για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που φέρεται να έκανε με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times - Δεν διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ - "Ότι είχα να πω για τις Κάννες, το είπα. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι", η απάντηση του Γ. Παπανδρέου

Εξηγήσεις ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μιχάλης Καρχιμάκης για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που φέρεται να έκανε με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι όσα αποκαλύπτονται συνιστούν ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Δεν διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αφήνει ανοιχτό το μείζον θέμα που ανέκυψε, αφού δεν διαψεύδει τη μυστική συνάντηση Ε. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο και τα όσα μεταξύ τους συζητήθηκαν.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
«Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών. Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά.
Σημασία  έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου  έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή  και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011. 
Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της,  η χώρα μας  τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα  ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».

Γ.Παπανδρέου: "Ότι είχα να πω για τις Κάννες, το είπα. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι"

«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι» τονίζει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Ο,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε - παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι» αναφέρει η ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε ορατά κουρασμένος και ότι τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος – «που πάντα εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι FT – εκμεταλλευόμενος τις αλλαγές στις περιστάσεις, σημάδι της ξαφνικής διαπίστωσης ότι ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν «εξαντλημένη πολιτική δύναμη».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Εκεί ο Αντ. Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».
 
Εν τω μεταξύ, σιγή ιχθύος κρατάει η ΝΔ για το δημοσίευμα, το οποίο επιπλέον υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν εν γνώσει του Αντώνη Σαμαρά, μία εβδομάδα νωρίτερα από τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Με πληροφορίες από τo "Κόκκινο" και την "Αυγή"
- See more at: http://left.gr/news/financial-times-venizelos-kai-mparozo-skotosan-dimopsifisma-gia-eyro-kai-tin-prothypoyrgia#sthash.sNOCZ28x.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου