14:30 | 17 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:51 | 17 Φεβ. 2015
Μήνυμα – πρόσκληση για «έντιμο συμβιβασμό» στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα το Παρίσι φαίνεται να ξανανοίγει τους διαύλους προς συμφωνία παρά τη ρήξη στο Eurogroup και το εκβιαστικό τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ – Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τρία συγκεκριμένα σημεία που θα οδηγήσουν σε συμφωνία – σημεία, τα οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνονταν στο περίφημο «κείμενο Μοσκοβισί» και αφορούν την «επέκταση της δανειακής σύμβασης», την ελάφρυνση του χρέους και τα φορολογικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δηλώνει ότι υπάρχει «συναίνεση» μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για αποδοχή του ελληνικού αιτήματος περί μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα στο 1,5%.
Συγκεκριμένα, κατά τις κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, τα τρία σημεία που θα αποδεχόταν, από τα χθεσινά κείμενα, η ελληνική πλευρά είναι τα εξής:
- Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
- Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
- Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.
Κατά τις ίδιες πηγές, αντιθέτως, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα εξής σημεία που περιλαμβάνονταν στο επίμαχο draft Ντάισελμπλουμ:
- Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
- Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
- Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.
Όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου «η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων» και «η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή».
Επαναλαμβάνεται ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα», ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν επίσης ότι «ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και στις επισημάνσεις του άρθρου του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Τimes, το οποίο καλεί τους ευρωπαίους να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα, συγκρίνοντας την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας με εκείνη που βύθισε την Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μήνυμα Σαπέν
Στην κατεύθυνση της προσέγγισης προς έναν τελικό συμβιβασμό κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» με την Ελλάδα σε ορισμένα σημεία του προγράμματος και διάθεση από τους εταίρους να αποδεχθούν το αίτημα της Αθήνας για «πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι μικρότερα».
Ο κ. Σαπέν πρόσθεσε ότι «η λύση και η συμφωνία είναι κυρίως θέμα διατυπώσεων» και ότι «υπάρχει σύγκλιση με την Ελλάδα σε θέματα όπως το χρέος και η μη διαγραφή».
Ο κ. Σαπέν πρόσθεσε ότι «η λύση και η συμφωνία είναι κυρίως θέμα διατυπώσεων» και ότι «υπάρχει σύγκλιση με την Ελλάδα σε θέματα όπως το χρέος και η μη διαγραφή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου