Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πώς έστησε το παιχνίδι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Πώς έστησε το παιχνίδι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

soimple.jpg

Με τη Γερμανία να θέλει να προστατεύσει πολιτικά τις υπόλοιπες κυβερνήσεις που εφαρμόζουν σκληρά μνημόνια, μήπως και περισωθεί η... τιμή της λιτότητας, στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή
Η γερμανική ηγεσία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι θέλει να παίξει πόκερ στις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται όμως ότι η καγκελαρία θέλει να παίξει τον «μουντζούρη», προστατεύοντας πολιτικά τις υπόλοιπες κυβερνήσεις που εφαρμόζουν σκληρά μνημόνια, μήπως και περισωθεί η τιμή της λιτότητας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης από την Κυριακή το βράδυ είχαν συνομιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρακολουθούσε από τις Βρυξέλλες την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών ομάδων και των εκπροσώπων των δανειοδοτικών θεσμών.
Η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές αφορούσε κυρίως τα ζητήματα των εργασιακών και των ιδιωτικοποιήσεων. «Στα υπόλοιπα ήταν πιο συζητήσιμοι» λέει στέλεχος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι κυριαρχούσε μια ιδιαίτερη ανησυχία στους εταίρους για το πώς θα σερβίρουν πολιτικά την όποια «ιδεολογική υποχώρηση» έναντι των Ελλήνων.
Παράλληλα όμως στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφαινόταν μια πρώτη πολιτική γέφυρα. Οι τελευταίοι έδειχναν ιδιαίτερη διάθεση στο να μεσολαβήσουν στις συζητήσεις του Γιούρογκρουπ.
Οι άλλοι «παίκτες»
Στο παιχνίδι μπήκε άλλωστε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν στη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική πλευρά, ώστε το Γιούρογκρουπ να φτάσει σε μια πρώτη «γενικόλογη» συμφωνία και έπειτα να προχωρήσουν οι υπόλοιπες τεχνικές διαδικασίες μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως φαίνεται ότι πρωταγωνίστησε αρνητικά στην όλη διαδικασία, αφού άλλαξε τις τελευταίες μέρες πολλές φορές τον ρόλο του. Από εκεί που έψαχνε την προηγούμενη εβδομάδα τον Αλέξη Τσίπρα εναγωνίως στο τηλέφωνο και στο ξενοδοχείο του για να συμφωνήσουν στην έναρξη τεχνικών συζητήσεων, τη Δευτέρα το πρωί φαινόταν ιδιαίτερα «σκεπτικός». Και τελικά αποδείχτηκε ότι κλήθηκε από τη γερμανική πλευρά να αναλάβει το φορτίο της κυβίστησης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης πριν ανέβουν στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει με το υπόλοιπο κυβερνητικό επιτελείο τη «γραμμή» που θα ακολουθούσε η Ελλάδα. Ενα ιδιότυπο «μορατόριουμ» για την εφαρμογή μέτρων που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά και εκείνων που θα προκαλούσαν ύφεση, φαινόταν ως μια καλή κίνηση που μπορούσε να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Αλλωστε, τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνει το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν απαιτούν ιδιαίτερους πόρους. Οι εκτιμήσεις τους μάλιστα επιβεβαιώθηκαν από την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Είχαν συμφωνήσει
Ο Γάλλος επίτροπος είχε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα ένα προσχέδιο επί του οποίου είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το κείμενο συνιστούσε ουσιαστικά έναν πολιτικό συμβιβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές πλευρές, ενώ μιλούσε για συνέχιση της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Οταν παρουσιάστηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία το πρωί της Δευτέρας, διεξήχθησαν ολιγόλεπτες συζητήσεις για ένα ή δυο ζητήματα διατύπωσης, στα οποία συναίνεσε ο επίτροπος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως ήρθε να ανατρέψει τις συζητήσεις και να προκαλέσει εκνευρισμό στους συνομιλητές του.
Στην τριμερή συνάντηση, που κράτησε περίπου 40 λεπτά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε να μη θέλει να πει τίποτα εποικοδομητικό. Οι άλλοι δυο συνομιλητές τού εξηγούσαν τις πτυχές του κειμένου που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «καλή λύση» για το Γιούρογκρουπ, αλλά εκείνος έμοιαζε να έχει στο μυαλό του εντυπωμένη τη «γραμμή» της αυστηρής τήρησης των αρμοδιοτήτων.
Εβγαλε το δικό του προκλητικό προσχέδιο και είπε στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ ότι πρέπει να το υπογράψει και πως δεν υπήρχε εναλλακτική. Και αποχώρησε παραπέμποντας τα πάντα στη συνεδρίαση που ήδη έπρεπε να έχει ξεκινήσει.
Το Γιούρογκρουπ είχε πέντε θέματα στην ατζέντα του, με τελευταίο την Ελλάδα. Εκεί υπήρξε μια γρήγορη εισήγηση για τις τεχνικές συζητήσεις των προηγούμενων ημερών και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε καν να φέρει στο τραπέζι τις δύο «γνωματεύσεις» των τεχνικών ομάδων, μοιράζοντας στις αντιπροσωπείες το «σκληρό» προσχέδιο ανακοίνωσης.
Η ελληνική πλευρά είχε διαγράψει όποιες εκφράσεις ήταν απαράδεκτες από νωρίτερα, ωστόσο δεν έφτασε πιο κάτω από την τρίτη παράγραφο, αφού ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις και την απαίτηση να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο.
Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και συναίνεσαν χωρίς περιστροφές στη στάση που κράτησαν στο Γιούρογκρουπ.
Ο πρωθυπουργός χτες είχε επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο έχει γίνει συχνός συνομιλητής, και με τον Αυστριακό καγκελάριο. Ο Βέρνερ Φάιμαν ήταν υποστηρικτικός, αλλά περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Ενδιαφέρον έχει όμως η φράση στελέχους κοντά στην κυβέρνηση, που υπογράμμιζε ότι όλα είναι ανοικτά για σύγκληση του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή. Περιέγραφε δε την κατάσταση σαν μια παρτίδα σκάκι, στην οποία η Ελλάδα παίζει με τα μαύρα πιόνια και οι ανατροπές είναι διαρκείς.

http://www.efsyn.gr/arthro/pos-estise-paihnidi-o-geroyn-ntaiselmploym

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου