07:31 | 10 Φεβ. 2015
Μπορεί να λέγεται «ενδιάμεση συμφωνία», «συμφωνία - γέφυρα», μπορεί να λέγεται και «τεχνική παράταση». Η τελική της ονομασία θα κρίνει μόνον τις πολιτικές εντυπώσεις, η ουσία της όμως θα κρίνει – πίσω από τις πολεμικές ιαχές των ημερών – τις πραγματικές δυνατότητες υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
Είναι το σχέδιο που άρχισε να σχηματοποιείται το βράδυ της Κυριακής σε μια κλειστή σύσκεψη πέντε ανθρώπων στην Αθήνα, και όλα δείχνουν ότι τελεί ήδη καθ’ οδόν προς το αυριανό έκτακτο Eurogroup ως η κοινή – ελληνική και ευρωπαϊκή – αφετηρία της διαπραγμάτευσης.
Το σχέδιο, η πατρότητα του οποίου αποδίδεται στην όσμωση των προτάσεων Γιούνκερ και Βαρουφάκη, προβλέπει μια ενδιάμεση, εξάμηνη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών έως το τέλος Αυγούστου και το οικονομικό του ύψος υπολογίζεται στα 9,5 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ: Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει χονδρικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο εξάμηνο, οι οποίες προβλέπεται ότι θα καλυφθούν από την καταβολή μέρους των δόσεων του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό συνυπολογίζονται και οι επιστροφές των 1,9 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.
Σ’ αυτό το «μίνι» εξάμηνο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται το 70% των προβλέψεων του Μνημονίου και θα έχει αποκλειστεί το 30% των μέτρων που η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει ως «τοξικό». Στόχος της Αθήνας είναι να συμπεριληφθεί στο ενδιάμεσο πρόγραμμα κι ένα tailor made πακέτο μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που θα έχουν εδώ, στην Αθήνα.
Το σχέδιο μπήκε για πρώτη φορά στο τραπέζι το βράδυ της Κυριακής, κατά την επίσκεψη – αστραπή του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι κόμισαν μαζί τους επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επιστολή – την οποία χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήριζε « τεχνικό κείμενο κύκλων του κ. Γιούνκερ» συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή του Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Ο κ. Δραγασάκης, επίσης χθες το βράδυ, επιβεβαίωσε στο Reuters τις προωθημένες συζητήσεις επί του σχεδίου, λέγοντας: «Διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα γιατί δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο».
Άλλες κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν ότι το σχέδιο «Γιούνκερ-Βαρουφάκη» - με κάποιες ενδεχόμενες μικρές αλλαγές - είναι και η τελική πρόταση που θα μπει αύριο στο τραπέζι του έκτακτου Eurogroup με προοπτική να κλείσει η οριστική συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Με βάση κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι πιθανό να γίνει αποδεκτή και η κατάργηση της τρόικας, ενώ η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την χρήση του όρου «τεχνική παράταση» από τις Βρυξέλλες εάν κλείσουν θετικά τα υπόλοιπα μέτωπα.
Τα δύο αδιαπραγμάτευτα σημεία με τα οποία συνοδεύει την πρόταση η ελληνική πλευρά είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, για τα οποία θα ζητηθεί η χρησιμοποίηση των αποθεμάτων των 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ελληνική πλευρά θέτει ακόμη δύο ακόμη «αμετάκλητους» - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών – όρους: Ο πρώτος είναι ο επαναπροσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχής γενομένης από εφέτος, με το ανώτατο ύψος του να περιορίζεται στο 1,5% έναντι στόχου για 3%. Ο δεύτερος είναι η επίσημη δέσμευση ότι ανοίγει το θέμα του χρέους με στόχο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την απομείωσή του με ένα μενού από swaps (ανταλλαγές), όπως έχει προτείνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Βαρουφάκης στο CNN: Θέλουμε να τελειώνουμε με τον εθισμό
Το θέμα της απομείωσης του χρέους έθεσε ξανά χθες το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ:
«Ήμασταν πάντοτε σαν τους τοξικομανείς που περίμεναν την επόμενη δόση. Εμείς δεν θέλουμε την επόμενη δόση, δεν μας ενδιαφέρει το επόμενο δάνειο, όταν το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Θέλουμε να τελειώνουμε με τον εθισμό», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό που ζητάμε από τους ευρωπαίους εταίρους είναι μία ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις μας και να μας δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, μερικές εβδομάδες, ώστε να το συζητήσουμε μαζί τους».
Σχολιάζοντας το υπάρχον πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι «σαν να προσπαθείς να βγάλεις περισσότερο γάλα από μία άρρωστη αγελάδα, με το να την αρμέγεις. Θα την σκοτώσεις». «Για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να ανακάμψουμε χρειαζόμαστε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου