07:32 | 17 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 08:45 | 17 Φεβ. 2015
Όχι ένα, αλλά δύο «κείμενα Μοσκοβισί» διέρρευσαν τελικά χθες τη νύχτα, βάζοντας νέα φωτιά στο «ρινγκ» της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης και – κυρίως – αποκαλύπτοντας σημαντική απόσταση ανάμεσα στις θέσεις της Κομισιόν και του Eurogroup γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέησον ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter δύο κείμενα που αποδίδει στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα φέρεται να είναι εκείνο που επικαλέστηκε στην συνέντευξη Τύπου των Βρυξελλών ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας ότι ήταν έτοιμος «ανά πάσα στιγμή να το υπογράψει».
Τα δύο κείμενα – το ένα του κ. Μοσκοβισί και το έτερο που έθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τραπέζι του Eurogroup - έχουν δύο κεφαλαιώδεις διαφορές, μια ενδεχομένως σημειολογική και μία εξαιρετικά ουσιώδη:
Η πρώτη αφορά τις διατυπώσεις σε ότι αφορά την επέκταση του Μνημονίου: Το κείμενο που αποδίδεται στον Πιερ Μοσκοβισί μιλά για εξάμηνη «επέκταση της δανειακής σύμβασης» ενώ το draft Ντάισελμπλουμ αναφέρεται σε «6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος».
Η δεύτερη, και πολύ πιο σημαντική διαφορά αφορά του στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα: Το «κείμενο Μοσκοβισί» αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές «θα διασφαλίζουν τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα και την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους» χωρίς να ορίζει ποσοτικό στόχο. Αντιθέτως το draft Ντάισελμπλουμ παραπέμπει ευθέως σε πλεονάσματα του 3% και του 4,5% καθώς παραπέμπει στις σχετικές προβλέψεις που περιείχε η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Αναφέρει επί λέξει ότι οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίζουν τα «αναγκαία πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012».
Αυτά είναι τα καίρια αποσπάσματα και οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα:
1ο Κείμενο Μοσκοβισί (κατά Paul Mason)
«….Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα, καθώς θα ξεκινούν οι εργασίες για τη νέα διευθέτηση. Θα εργαστούν από κοινού με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να διασφαλισθούν οι συμφωνηθείσες παράμετροι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν ότι θα διασφαλίζουν τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα και την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Κάθε νέο μέτρο θα χρηματοδοτείται και δεν θα θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του χρέους ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Τα παραπάνω συνιστούν τη βάση για ένα αίτημα επέκτασης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα έχει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα διευθέτηση η οποία θα συζητηθεί και αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών…»
Κείμενο Ντάισελμπλουμ
«…Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».
«Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.
Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία..».
Και δεύτερο «κείμενο Μοσκοβισί»;
Τα ξημερώματα ο Πολ Μέησον ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter και δεύτερο κείμενο που αποδίδει στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη εκδοχή.
Στην εν λόγω εκδοχή γίνεται ευθεία αναφορά σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και σε «σημαντικά πλεονάσματα» χωρίς να ορίζεται ποσοτικός στόχος, ενώ υπάρχει παραπομπή και στην δέσμευση που είχαν αναλάβει οι εταίροι το Νοέμβριο του 2012 για μέτρα ανακούφισης του χρέους όταν η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα – μια δέσμευση που δεν τηρήθηκε ποτέ.
Κομισιόν: Δεν ήταν draft, ήταν «ανταλλαγή απόψεων»
Αξιωματούχος της Κομισιόν, πάντως,απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Πιερ Μοσκοβισί είχε δώσει στην Ελλάδα κείμενο προτεινόμενης συμφωνίας, δήλωσε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης πριν το Eurogroup. O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες - μέλη του Eurogroup».
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει draft Μοσκοβισί. Ήταν περισσότερο μια «διακήρυξη αρχών» στην οποία είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/ellada/i-alitheia-gia-ta-dyo-keimena-poy-torpilisan-eurogroup
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου