Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής

Ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής

Tvxs Ρεπορτάζ

07:49 | 13 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 07:53 | 13 Φεβ. 2015
Η συζήτηση για την Ελλάδα δεν είχε μεγάλη διάρκεια στην χθεσινή σύνοδο κορυφής. Διήρκεσε λίγο, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και συμπυκνώθηκε κυρίως στην παρουσίαση των 3 αξόνων της ελληνικής πρότασης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμη κι αυτή η μικρή διάρκεια, όμως, ήταν αρκετή για να καταγραφούν συμμαχίες, στρατόπεδα και… εντάσεις. Εντάσεις, που προήλθαν κυρίως – όπως και αναμενόταν, άλλωστε – από την πλευρά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και την εμφανή αγωνία του για πιθανή επιτυχή κατάληξη των ελληνικών διεκδικήσεων.
Ο κ. Ραχόι τάχθηκε συνολικά και κατηγορηματικά κατά των ελληνικών προτάσεων, υπενθυμίζοντας στους εταίρους για πολλοστή φορά ότι «όλοι οφείλουν να υπακούουν στους ίδιους κανόνες». 
Ήταν τόση, δε, η ένταση της αγωνίας του, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να πει λίγη ώρα αργότερα στην συνέντευξη Τύπου: «Ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος για το θέμα της Ελλάδας. Και θα ήθελα να του το πω κι από κοντά, ότι κανείς δεν δικαιούται να εξωτερικεύει τις εσωτερικές του πολιτικές ανησυχίες και σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης». 
Η αντίθεση Ραχόι στην όποια παραχώρηση προς την Ελλάδα έχει εκφραστεί ηχηρά από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς μετά από τα καταιγιστικά μέτρα λιτότητας που έχει εφαρμόσει ο Ισπανός πρωθυπουργός φοβάται πως η όποια νίκη Τσίπρα στην Ευρώπη θα σημάνει και την τελική, ολοκληρωτική επικράτηση των Podemos και στη χώρα του.
Σε αντίθεση, πάντως, με την ισπανική «αντίσταση», τον Έλληνα πρωθυπουργό στήριξαν στη χθεσινή σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ. 
«Αποχρώσα» συμπάθεια έδειξε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετά τη λήξη της συνόδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν η λαϊκή βούληση δεν επέφερε αλλαγές, τότε δεν θα έπρεπε να κάνουμε εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου