Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Νίκη της Ελλάδας βλέπει ο Κρούγκμαν

Νίκη της Ελλάδας βλέπει ο Κρούγκμαν

Με νέο άρθρο του στους New York Times, o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μεγάλη χαμένη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες και ότι η χώρα έχει τελειώσει με τον κύκλο της άγριας λιτότητας
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Σχετικά άρθρα
Παράλογες οι απαιτήσεις των Βρυξελλών
Newsroom
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 Ο Πολ Κρούγκμαν
Στο άρθρο με τίτλο «Τι κέρδισε η Ελλάδα», υποστηρίζει ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις, αν και οι μεγάλες μάχες δεν έχουν έρθει ακόμη.

Όπως εξηγεί, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και στους πόρους που μεταφέρει η Ελλάδα προς τους πιστωτές της.

Για την Ελλάδα της ύφεσης το να τρέξει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα, που απαιτεί απίστευτες θυσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως επιδιώκει να τρέξει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Aν είστε θυμωμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ανέστρεψαν πλήρως τη λιτότητα και δεν έγινε στροφή προς τα κεϋνσιανά δημοσιονομικά κίνητρα, απλώς δεν δώσατε μεγάλη προσοχή, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
 

Άτολμοι οι προηγούμενοι
 

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε σε πρόγραμμα βάσει του οποίου το πρωτογενές πλεόνασμα θα τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, με τεράστιο κόστος για την οικονομία της χώρας και του λαού. Γιατί να συμφωνήσει μια κυβέρνηση με αυτό; Λόγω φόβου, εξηγεί.

Ουσιαστικά, οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών με το φόβο ότι θα τιμωρηθούν – ότι οι πιστωτές θα κόψουν τις ταμειακές ροές ή, ακόμη χειρότερα, θα προκαλέσουν ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε πιο βάναυσες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η τωρινή κυβέρνηση δεν δέχτηκε αυτό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στην πραγματικότητα κέρδισε νέα ευελιξία για το τρέχον έτος και μια ασάφεια στη διατύπωση ως προς το μέγεθος του πλεονάσματος στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά και τίποτα, τονίζει ο Κρούγκμαν.

Κοντό λουρί 


Από την άλλη, σημειώνει, οι πιστωτές δεν τράβηξαν το βύσμα από την Ελλάδα. Αντιθέτως, έκαναν διαθέσιμη τη χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει πως της έβαλαν ένα κοντό λουρί και ότι η μεγάλη μάχη θα έρθει στο μέλλον.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ενέδωσε και αυτό είναι ένα είδος νίκης, σημειώνει ο Κρούγκμαν. Ως προς την κριτική που δέχεται, αναφέρει ότι δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πολιτική το θέμα. Έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως θα πάρει πίσω, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη


Ο Κρούγκμαν χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικές τις προσδοκίες όσων ασκούν αριστερή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, σημειώνει, η Ελλάδα έχει τελειώσει με τον κύκλο της άγριας λιτότητας και σημειώνει ότι η χώρα έκανε χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ευρώπη, τονίζει, στο σύνολό της χρειάζεται απεγνωσμένα να τελειώσει την τρέλα της λιτότητας και αυτή την εβδομάδα υπήρξαν -ελαφρώς- κάποιες θετικές ενδείξεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβάλει πρόστιμο στη Γαλλία και στην Ιταλία για την υπέρβαση των στόχων για το έλλειμμα.

Εντωμεταξύ, ο πρώτος πραγματικός οφειλέτης που εξεγέρθηκε κατά της λιτότητας, έκανε αξιοπρεπές ξεκίνημα, αν και ακόμα κανένας δεν το πιστεύει, προσθέτει ο Κρούγκμαν. Είναι σαν να λέει η Ελλάδα: «Μείνετε ψύχραιμοι, συνεχίζουμε», καταλήγει ο οικονομολόγος.

http://www.thepressproject.gr/article/73685/Niki-tis-Elladas-blepei-o-Krougkman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου