ντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013
«ΜΠΟΝΑΜΑΣ» ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
Αυξάνονται 2 έως 17 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης
Τροχοπέδη στην πρόωρη συνταξιοδότηση 200.000 διαδοχικά ασφαλισμένων με την αναγνώριση πλασματικών ετών μεταξύ του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ βάζει η κυβέρνηση με νέα εγκύκλιο, με την οποία φορτώνει σε εργαζομένους και εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα τέκνα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 2-17 χρόνια.
Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου επιχειρείται να μπει φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, όπως μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και εργαζόμενοι μέσα από την αναγνώριση 5-7 πλασματικών ετών.
Για παράδειγμα, γυναίκα εργαζόμενη με 20 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ, η οποία στη συνέχεια ασφαλίστηκε στον ΟΑΕΕ, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στο 60ό έτος, ενώ με την εγκύκλιο πλέον πάει στο 62ο έτος.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο γυναίκες που συνταξιοδοτούνταν με το καθεστώς ΙΚΑ στο 50ό έτος, πλέον φορτώνονται με 17 έτη και συνταξιοδοτούνται στα 67, εφ' όσον μείνουν άνεργες από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενώ για τους άνδρες το όριο ηλικίας πηγαίνει στο 67ο, αντί του 60ού που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του 2011 του νόμου Κουτρουμάνη.
Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που προτίμησαν να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα μεταπηδώντας στο ΙΚΑ από τον ΟΑΕΕ, ώστε να βγουν στη σύνταξη με ευνοϊκότερες ασφαλιστικές διατάξεις. Η εγκύκλιος όμως ήρθε αιφνιδιαστικά να τους «τιμωρήσει», ανατρέποντας τα σχέδιά τους.
Να σημειώσουμε ότι η ίδια εγκύκλιος είχε εκδοθεί το Μάιο του 2013 και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναγκάστηκε να την πάρει πίσω.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ' ον χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Επομένως, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης θα εξετάζεται εάν κατά το έτος της εκ νέου επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με το ίδρυμα συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται κατά περίπτωση (ημέρες ασφάλισης - ηλικία - ανηλικότητα τέκνου), χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας (1.500-500 ή 1.000-300) διότι αυτές εξετάζονται κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.
Οι περί διαδοχικής ασφάλισης διατάξεις εφαρμόζονται μόνο όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος (γήρας - αναπηρία - θάνατος) και εφ' όσον ο ασφαλισμένος επικαλεστεί αυτές και όχι πριν από την επέλευση αυτού. Ο ασφαλιστικός κίνδυνος επέρχεται μόνο μία φορά και συντελείται όταν ο ασφαλισμένος τελεί σε ασφαλιστική σχέση με τον τελευταίο οργανισμό.
Απονομή σύνταξης
Για να εξεταστεί η ασφαλιστική περίπτωση από τον τελευταίο οργανισμό, θα πρέπει:
1. Να επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.
2. Να υπάρχει η προϋπόθεση για την κρίση της αρμοδιότητας (συμπλήρωση 1.500-500 ή 1.000-300 ημέρες ασφάλισης).
3. Να γίνει συνυπολογισμός όλου του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης και να ερευνηθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρμόδιου οργανισμού για τη χορήγηση της σύνταξης.
Σημειωτέον, στις περιπτώσεις απονομής της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προηγούμενος φορέας του τελευταίου θα εξετάζεται με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου