Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
Παιδική τέχνη και παχνίδι στο Θησείο
Συνέντευξη με την ΕΥΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
Μουσεία για το παιδί υπάρχουν πολλά. Μουσεία Παιδικής Τέχνης, ελάχιστα στον κόσμο. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, τηλ. 210-3312621, 210-3312750, είναι ένα από αυτά.
Εκθέτει αποκλειστικά έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικους, χρησιμοποιώντας τα εικαστικά ως γλώσσα επικοινωνίας. Από το 1994, έτος ίδρυσής του, εστιάζει στην εκπαίδευση μέσω της τέχνης. Μιλάμε με τη διευθύντριά του Εύα Σταμάτη.
- Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αύριο. Πώς θα τη γιορτάσετε;
«Με τον κλασικό ιδαίτερο τρόπο μας, μία έκθεση με έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά».
- Πού θα παρουσιαστεί;
«Η έκθεση "Παιδική τέχνη+παιχνίδι" εγκαινιάζεται την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και θα διαρκέσει σχεδόν ενάμιση μήνα, έως τις 19 Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα", Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης στο Θησείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του Δήμου Αθηναίων "Η Αθήνα γιορτάζει με παιχνίδι, το κέφι αλλάζει"».
- Εμφαση στο παιχνίδι;
«Ποιος ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή μας; Το παιχνίδι προσφέρει διεξόδους που ένας ενήλικος έχει στερηθεί προ πολλού και ένα παιδί έχει ανάγκη να βιώνει καθημερινά».
- Πώς επιλέξατε τα έργα;
«Αποφασίσαμε να εκθέσουμε όλα τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν φέτος στα 8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί το Μουσείο στο χώρο του. Είναι μεγάλη χαρά για τους γονείς, για τους υπεύθυνους των εργαστηρίων και για όλους εμάς που δουλεύουμε στο Μουσείο, αλλά κυρίως είναι τεράστια χαρά για τα παιδιά να βλέπουν τα έργα τους εκτεθειμένα. Με αφορμή το θέμα "Παιδική τέχνη+παιχνίδι" ανασύραμε και μερικά έργα που προβάλλουν την πορεία του Μουσείου κατά τη διάρκεια των 19 χρόνων λειτουργίας του».
- Τι έργα;
«Επτά έργα βραβευμένες συμμετοχές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που είχε προκηρύξει το Μουσείο απευθυνόμενο σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια ήδη από το 1993 και επτά έργα παιχνίδια παιδιών της Αφρικής, δωρεά της Οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά" προς το Μουσείο το 1999. Τα παιδιά της Αφρικής κατασκευάζουν τα παιχνίδια τους συνδυάζοντας με φαντασία και επιδεξιότητα κονσέρβες, σύρματα, σαμπρέλες και πλαστικά σανδάλια. "Το 'φτιαξα για να παίζω"».
- Πώς τα ζωγράφισαν;
«Με απλά υλικά ζωγραφικής, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και χρωματιστά χαρτιά, τα πιο μικρά παιδιά, 5-8 ετών, ζωγράφισαν τον εαυτό τους "όταν παίζω" και όταν "κάνω κάτι που με ευχαριστεί". Στα 10-12 επιλέγουν να ζωγραφίσουν πώς "χρησιμοποιούν" στο πριν τον ελεύθερο χρόνο τους, και πώς στο τώρα. Στο πριν, παίζουν με κούκλες, μπάλες και αυτοκινητάκια. Στο τώρα, παίζουν μπάσκετ με φίλους ή σε ομάδα, επιτραπέζια, διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία και μιλάνε στο skype με τους φίλους τους. Η εικαστική εκπαίδευση που παρέχει το Μουσείο επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν σιγά σιγά ποικιλία υλικών και μικτές τεχνικές».
- Χρώμα στο γκρίζο μας;
«Η τέχνη εμπλουτίζει τη ζωή μας με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Η παιδική τέχνη αναπαριστά μνήμες κοινές σε όλους, στιγμές της πανανθρώπινης παιδικής μας ηλικίας. Τα έργα της έκθεσης "Παιδική τέχνη+παιχνίδι" μάς αποκαλύπτουν τον κόσμο των παιχνιδιών μέσα από την τέχνη των παιδιών. Ας αφήσουμε τη μαγεία του παιχνιδιού να μας συνεπάρει. Ας ξαναβρούμε το παιδί που έχει μέσα του κάθε ενήλικος και ας διατηρήσουμε την επαφή με τον καλλιτέχνη που κρύβει κάθε παιδί, την ώρα που παίζει και δημιουργεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου