Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Παγωμένα σχολεία, αδιάφορο κράτος

Έντυπη Έκδοση 

Παγωμένα σχολεία, αδιάφορο κράτος

Στη φετινή επέτειο για την 28η Οκτωβρίου είδαμε το εξής πρωτότυπο. «Χορηγός» της παρέλασης ήταν επιχειρηματίας που πλήρωσε τα λεφτά για τα καύσιμα σε άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ. Εντάξει ώς εδώ.
Το ήπιο φθινόπωρο τελείωσε, το κρύο ήρθε και θα μείνει και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν τολμά να προμηθευτεί πετρέλαιο και το μαρτύριο της παγωνιάς ξεκινά.
Ο κουτσουρεμένος κρατικός προϋπολογισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη θέρμανση των σχολείων της Βόρειας Ελάδας, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μπαίνει σε διαθεσιμότητα ο τελευταίος θερμαστής, αλλά και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ηδη ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις. Χθες οι γονείς διέκοψαν τη λειτουργία του 2ου Γυμνασίου Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, προτού καν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα, όταν διαπίστωσαν ότι οι αίθουσες ήταν... ψυγεία. Το κτήριο είναι καινούργιο και σύγχρονο, αλλά εδώ και μία εβδομάδα λειτουργεί χωρίς θέρμανση.
Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και αντιπροσωπεία τους ζήτησε από το δήμαρχο Παύλου Μελά, Διαμαντή Παπαδόπουλο, να μπει επιτέλους εγκατάσταση φυσικού αερίου στο κτήριο, για να γλιτώσουν από το κρύο. «Δεν θέλουμε να χάνονται μαθήματα, όμως δεν μπορεί κανένας να παίζει με την υγεία των παιδιών μας», επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα στη Νάουσα, το οποίο και αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, και το δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό. Σε μια συμβολική κίνηση, ο δήμαρχος Νάουσας αποφάσισε να μείνουν κλειστά την Τετάρτη τα 54 σχολεία του δήμου, όπου φοιτούν 5.000 μαθητές, καθώς υπήρχε έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και σημειώθηκε πτώση της θερμοκρασίας. Ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες. Παράλληλα, τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να δώσει η πολιτεία τα απαραίτητα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων.
Ο υπουργός είπε ότι ο Δήμος Νάουσας έχει λάβει 157.606 ευρώ από το τέλος Αυγούστου ώς σήμερα, ενώ έχει διαθέσει στο Δήμο Νάουσας για λειτουργικά έξοδα των σχολείων στο έτος 2013 το ποσό των 418.587,51 ευρώ. Το ποσό που διατέθηκε για τον ίδιο σκοπό το 2012 ήταν 236.559,18 ευρώ. Ομως ο δήμαρχος Νάουσας ανταπαντά ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που υποστηρίζει ο υπουργός ότι έστειλε για το 2013 ήταν μία δόση που χρωστούσε το υπουργείο από τα κονδύλια του 2012.
Φωνές και παράπονα ακούστηκαν και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελάδας, αλλά και από νησιά. Οπως όλα δείχνουν, το υπουργείο θα δυσκολευτεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Και χορηγοί, όπως στην περίπτωση της παρέλασης, δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Μόνο κάποιοι ευαίσθητοι άνθρωποι προσφέρουν ό,τι μπορούν, όπως εκείνη η μετανάστρια από τη Λήμνο στην Αμερική που κάλυψε μόνη της τα έξοδα θέρμανσης του σχολείου του χωριού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου