«Η τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο κέρδισε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του 2013, σύμφωνα με την ψήφο των 2.900 μελών της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το Σάββατο το βράδυ. Πρόκειται για ακόμη μια απόδειξη της ανοδικής πορείας που έχει ο ιταλικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια (συνολικά η ταινία του Σορεντίνο απέσπασε τέσσερα βραβεία, μαζί με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Τόνι Σερβίλο, που υποδύεται έναν δημοσιογράφο-συγγραφέα, και το βραβείο καλύτερου μοντάζ για τον Κριστιάνο Τραβαλιόλι). Ανάμεσα στα περίπου 900 άτομα που παρακολούθησαν την τελετή, παρόντες ήταν πολλοί καλλιτέχνες από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στον Πέδρο Αλμοδόβαρ απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο «Ευρωπαϊκής Επίτευξης στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο» για το 2013, ενώ για το σύνολο της προσφοράς τους τιμήθηκαν η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ και ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης Ένιο Μορικόνε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Ο Αλμοδόβαρ τιμήθηκε επίσης με το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κωμωδίας για το 2013 για την ταινία «Δεν κρατιέμαι» και χρησιμοποίησε τη βράβευσή του προκειμένου να στείλει αλληγορικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της χώρας του Μαριάνο Ραχόι: «Καλός ο Μπέργκμαν, αλλά όχι για τη Μεσόγειο». Χαρακτήρισε τον Μαριάνο Ραχόι «κουφό και αναίσθητο» και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή Ισπανία υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε. «Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε τα μέτρα λιτότητας που μας επιβάλλονται απ' έξω. Είμαστε τελείως διαφορετικοί (...) Η Άνγκελα Μέρκελ είναι χαρακτήρας του Μπέργκμαν, όσο κι αν αγαπώ τον Μπέργκμαν» είπε και αφιέρωσε το βραβείο του στους Ισπανούς που διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας.
Ως καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιός για το 2013 βραβεύτηκε η Βέερλε Μπέτανς για την ταινία «Ραγισμένα όνειρα» από το Βέλγιο, καλύτερος Ευρωπαίος σεναριογράφος της χρονιάς ο Φρανσουά Οζόν για την ταινία «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο», καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων «Το Κογκρέσο» του Αρι Φόλμαν, Ευρωπαϊκή ανακάλυψη 2013 - βραβείο FIPRESCI το «Oh Boy» του Γιαν Ολε Γκέρστερ, καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ το «The Act of Killing» του Γιόσουα Οπενχάιμερ και ανώνυμων συνεργατών. Ακόμη, ως καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για το 2013 ψηφίστηκε το "Ο θάνατος μιας σκιάς" του Τομ Βαν Αβερμαετ.
Τέλος, σε μια επίδειξη "γερμανικού χιούμορ" για το ελληνικό ζήτημα, ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ, απονέμοντας ένα από τα βραβεία, ανέφερε ένα ανέκδοτο με «ηρωίδα» την Άνγκελα Μέρκελ να επισκέπτεται την Ελλάδα: Μόλις η Μέρκελ καταφθάνει στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο, τη ρωτάνε τον λόγο της επίσκεψής της: «για δουλειά ή για διασκέδαση;».