Μπορεί στην κυβέρνηση να "θριαμβολογούν" για το ρεκόρ χαμηλότερου πληθωρισμού της τελευταίας πεντηκονταετίας, ωστόσο επιμέρους στοιχεία για τη διάρθωση του τιμαρίθμου είναι "καταπέλτης" για την πολιτική της, καθώς δείχνουν τεράστιες -στα όρια του εξωπραγματικού- αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων (25,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο) και στον ηλεκτρισμό (18,7%). Τα δύο αυτά ποσοστά καταρρίπτουν τα φιλολαϊκοφανή επιχειρήματα περί... "κοινωνικής ευαισθησίας" τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και εκείνων που "ξαφνικά" δείχνουν τις τελευταίες ημέρες πως "τους πήρε ο πόνος" για τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα.
Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρέθηκε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960 αφότου διατηρεί αρχεία η στατιστική υπηρεσία της χώρας, καθώς μειώθηκε κατά 2,9% (από 2% τον Οκτώβριο). Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό ήταν τον Φεβρουάριο του 1962 (πτώση 2,1%), ενώ με τη μείωση του Νοέμβριο, ο πληθωρισμός διατηρείται σε αρνητικό επίπεδο για ένατο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σκιάζεται από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 18,7% σε ετήσια βάση και τις τεράστιες ανατιμήσεις στα φάρμακα (κατά 25,3% επίσης Νοέμβριο προς Νοέμβριο).
Ανατιμήσεις όμως παρατηρήθηκαν και στα καπνικά προϊόντα (4,7%) και κυρίως σε κάποια βασικά είδη που απαρτίζουν ένα αντιπροσωπευτικό ελληνικό "τραπέζι" όπως είναι οι νωπές πατάτες (4,5%), το νωπό μοσχάρι (2,1%) και τα γαλακτοκομικά και αυγά (1,7%).
Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φθηνότερα κατά 3,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι.
Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκε ότι από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Νοεμβρίου 2013, προς Νοεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2,9% (έναντι αύξησης 1% το 2012 προς 2011) που προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,2% της ομάδας διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά».
β) Κατά 11,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση».
γ) Κατά 0,5% της ομάδας «Στέγαση».
δ) Κατά 3,6% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».
ε) Κατά 2,7% της οµάδας «Μεταφορές».
στ) Κατά 4,2% της οµάδας «Επικοινωνίες».
ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες».
η) Κατά 4,2% της οµάδας «Εκπαίδευση».
θ) Κατά 2,9% της οµάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια».
ι) Κατά 4,9% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.
β) Κατά 0,3% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες νοσοκομείων και κλινικών.
Ο γενικός δείκτης μειώθηκε τον Νοέμβριο σε σύγκριση µε τον Οκτώβριο κατά 1,4%, έναντι -0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 2,9%, από -1,9% τον Οκτώβριο και +0,4% πέρυσι. Τον Νοέμβριο, σε σύγκριση µε τον Οκτώβριο, παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι -0,3% πέρυσι.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ