Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το νηπιαγωγείο της ισότητας υπάρχει στη Σουηδία

Το νηπιαγωγείο της ισότητας υπάρχει στη Σουηδία

18:20 | 08 Νοε. 2014
Τελευταία ανανέωση 11:21 | 09 Νοε. 2014
Ένα διαφορετικό νηπιαγωγείο, όπου οι διαχωρισμοί με βάση το φύλο δεν έχουν χώρο ούτε καν λεκτικά, λειτουργεί στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Στο πρωτοποριακό αυτό νηπιαγωγείο δεν υπάρχουν αγόρια ή κορίτσια, παρά μόνο παιδιά που είναι όλα ίσα.
Η χρήση των προσωπικών αντωνυμιών που αναφέρονται στο φύλο «απαγορεύονται». Αντί των λέξεων «αυτός» ή «αυτή», οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν την ουδέτερη αντωνυμία «hen», λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο των περισσότερων Σουηδών αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετούς κύκλους ομοφυλοφίλων και φεμινιστών.
Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα παιχνίδια είναι κοινά για όλους, κι έτσι δε θα δεις τα κορίτσια να παίζουν μόνο με κούκλες –πολλές από τις οποίες είναι μαύρες-  ή τα αγόρια με αυτοκινητάκια.
Άλλη μία καινοτομία είναι και το γεγονός ότι στη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου τα περισσότερα παραμύθια που φιλοξενούνται παρουσιάζουν ιστορίες για ανύπαντρους γονείς, υιοθετημένα παιδιά ή ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Αφορμή για την ίδρυση του νηπιαγωγείου αυτού ήταν ένας νόμος του 1998, βάσει του οποίου όλα τα σχολεία υποχρεούνται να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι νηπιαγωγοί λοιπόν, του Nicolaigarden,  αποφάσισαν να κινηματογραφήσουν ο ένας τον άλλον την ώρα που ασχολούνταν με τα παιδιά και διαπίστωσαν πολλές διαφορές στον τρόπο που τα χειρίζονταν με κριτήριο το φύλο τους. Έτσι αποφάσισαν να πα΄ρουν δραστικά μέτρα ώστε να καταρρίψουν την οποιαδήποτε διαχωριστική γραμμή μεταξύ παιδιών.
Το εκπαιδευτικό μοντέλο του νηπιαγωγείου Nicolaigarden θεωρείται ήδη πολύ επιτυχημένο, με ένα παράρτημα του να έχει ανοίξει ήδη τις πύλες του και πολλά ακόμη να αναμένονται να ιδρυθούν.
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου